Kitar Semula #1




Pergi ke kedai membeli Milo
Beli Milo yang peket punya
Balik rumah hilang pula tin Milo
Apa kata guna balang Indocafe pula.

haa, jawab-jawab.

Sebagai rakyat malaysia yang prihatin dengan alam sekitar, adalah baik juga jika kita mengamalkan kempen kitar semula bagi melindungi bumi ini dari musnah. Sekian terima kasih.

Raya Oh Raya

Mintak maaf la tuan-tuan dan puan-puan sebab ceq lama tak update blog ni. Biasalah sebok berservey camp lepas tu menikmati raya pula.

Dok cerita pasal raya, tahun ni ceq raya di Seremban untuk separuh hari, kemudian separuh hari lagi didalam kereta kecil ku berbunyi, marilah adik mari naik, boleh ku bawa jumpa family mertua. Ceq sampai Sungai Petani malam hari raya pertama. Jadi semuanya dah senyap sepi. The Raya days officially start on second of Syawal. Macam biasa gua pergi rumah sedara mara kezin kezon, adik beradik, kawan rawan dan juga jiran tetangga. Raya kali ni bermakna juga kerana gua dapat juga bermain meriam seperti yang diamalkan sebelum-sebelum ini. Ini adalah kerana feeling raya gua hanya pada bunyi dentuman meriam, bukan ketupat pulut mahupon nasi walhal serunding daging atau rendang ayam sekalipun.

Sekian, gua tontonkan video klips bagaimana meriam dimainkan sebagai tanda Raya sudah menjelma.




Entah mengapa bila masuk dalam komputer, bunyi macam mercun padi jer.

Test GPS Survey

Gua mimpi aneh malam semalam. Siap menitiskan air mata jantan lagi. Tapi bukan itu yang gua mahu ceritakan. Tatkala gua terjaga dari lamunan mimpi sedih, gua muhasabah diri sikit-sikit, duduk bucu katil sambil plan ape gua nak buat seterusnya. Ternyata facebook menjadi toplist work-to-do gua. Gua online dahulu facebook, notification menghampakan. 3 notification sahaja bagi hari ini.

Selesai gua berfesbuk, gua jalan berseorangan ke bilik air yang penuh dengan kesan degil bekas daki untuk amik air semayang. Selesai semuanya, gua berfesbuk lagi. Notifcication kosong. Gua rasa tak kena awat kosong jer ni. Lalu gua abaikan perihal itu. Kemudia gua membuka blogger, melihat update blog-blog manusia. Jam menunjukan 0850. Tiba-tiba

"wang kelian-wang kelian" - jerrypah menganjing-anjing
"hang tak pi test GPS ka, start pukoi sembilan" - sambung beliau dalam loghat kedah siam.

Terus menerus gua jadi kelam kabut. Gua mencapai sehelai tuala busuk lalu memecut ke bilik air. Mandi kerbau ibarat mak gua selalu cakap, selesai mandi. Gua capai mana ikut dan jer, sarung baju dan seluar. spray sikit perfume. Ambil kunci moto dan turun ke tingkat tanah.

Sampai kebawah, penuh dengan junior-junior gua. Gua yang penyegan membelok moto keluar melalui jalan yang agak jauh sikit, sambil mengontrol muka. Enjin moto pon xcukup panas, gua terus merempit ke kampus bandaraya uitm. Mencari kelas macam nak gila, sekali member gua mesej kelas yang patut gua masuk.

Sesampai jer, gua jawab test GPS survey dan selesai. Lekturer mengecheck hasil gua dan tick gua dah selesai.   Kemudia tamat hari gua pada pagi itu. Gua dah tulis panjang-panjang ni tapi gua terpesong dah ni dari objektif nak post kali ini. damn!

Akta 114a

Hamboi, kemain lagi main akta-akta segala bagai ni. Student student di malaysia mungkin sinonim dengan Akta 174 - Akta Universiti dan Kolej Universiti. Pastu mai dua tiga hari ni, keluar pulak Akta 114a. Menatang apakah akta 114a itu. Mari kita rungkaikan sama-sama okay.


Seksyen 114A menganggap individu yang memiliki laman web atau peralatan komputer yang mengandungi bahan berunsur hasutan atau fitnah bersalah walaupun bahan itu dimuat naik oleh pihak lain. Individu atau organisasi yang mengendali atau menawarkan perkhidmatan kepada forum, blog,atau laman web juga bertanggungjawab terhadap segala kandungan yang terdapat pada perkhidmatan tersebut. Para pengguna internet yang akaun atau komputernya digodam (hack) juga akan dipertanggungjawabkan ke atas bahan yang dimuat naik oleh penggodam (hacker). 

"Seksyen 114A ini mengancam kebebasan bersuara di Internet dan menggugat prinsip asas keadilan, demokrasi dan hak asasi manusia.” - kata kak nab janda yang menjual goreng pisang depan simpang.

Keburukan Seksyen 114A

  • Jika anda kena godam, anda harus bertanggungjawab terhadap bahan yang disebarkan.
  • Jika seseorang telah membuat akaun facebook yang baru dengan menggunakan nama anda, secara tidak langsung anda adalah pemilik akaun tersebut.
  • Jika anda sebar kandungan fitnah milik orang lain, anda dianggap tuan empunya kandugan tersebut
  • Jika komputer atau wifi kena ceroboh, anda sendiri bertanggungjawab atas tindakan penggodam tersebut

Siapakah yang terancam dengan Akta 114A ?

Pemilik laman web, blogger dan pemilik akaun facebook dan twitter turut terkena tempias dengan 
peraturan ni.

Justeru kepada sesiapa yang rasa tak berkenan dengan penggubalan akta ini bolehlah menyertai aktiviti sampingan yang dinamakan "internet blackout day".

Salam satu Malaysia dan Selamat menyambut Hari Raya.












KL Bakar (Episod 3)

Episod 2




"Dah-dah wei, jom gerak" – kata Lia.
"Ok. Jom-jom, tapi kita nak pi mana?"- kata Ani
"Aku tak taw nak pi mana ni, tapi kita kena siasat pasaipa KL habis tebakaq dengan semua orang pakat dok jadi zombie ni. Hang tak pelik ka tiba-tiba jadi macam ini?" – kata Lia semula.
"Hang gila apa, tiba-tiba rajin nak jadi dektektif konan. Bukan dapat sekupang apa pon." – Ani berkata.
"Wei, hang jangan buat gila, ni Negara kita, tanah air kita. Kita mesti pertahankan mau tak mau pon. Satgi dah huru hara habis semua, baru nak terhegeh-hegeh cari punca tak guna la." – ceramah Lia kepada Ani.

Ani diam dan akur dengan pendapat Lia. Lia bukan seorang yang patriotic, tapi semnagat cintakan Negara masih tersirat dihatinya. Lia berpendapat Negara haruslah dipertahankan walaupon dengan cara apa sekalipun. Kerana Negara ini adalah tanah tumpah darah bagi dia dan nenek moyang. Keharmonian dan keselamatan Negara harus dijaga oleh setiap warganegara tersebut. Namun setiap kali perlawanan Malaysia menentang kelab-kelab dari Negara eropah, Lia tetap memaki hamun persembahan pemain Malaysia. Main macam haram jadah katanya. Lia seorang peminat tegar kelab Mencester Siti.

Motosikal Yamaha 125zr yang dikuasakuda oleh eksos YY Pang limited edition meluncur laju di jalan Tun Razak ke Bulatan Pahang. Setibanya di bulatan Pahang, kelihatan seorang perempuan sedang melambai-lambai tangan ke arah mereka.

"Wei, perempuan tu dok lambai tangan kat kita, nak p dak kat depa?" – kata Ani
"Hang agak-agak dia orang baik ke jahat? Satg kita pi kat dia, dia buat naya kita, cokelat angin jer." – kata Lia semula.
"Haram, tadi hang sembang kemaih nak selamat Negara la apa la, ni orang Negara hang mintak tolong, buat Tanya banyak pulak. Tolong jer la." – bengkeng Ani.
"Ok, la kita p tolong." – jawab Lia.

Lalu mereka berdua segera mengonakan arah motosikal ke arah perempuan yang sedang melambai tangan itu. Kelihatan perempuan itu seperti tersepit di celahan pintu kereta. Berusia lebih kurang 30-an. Berambut panjang, separa terbakar akibat terkena sambaran api letupan kereta bersebelahan.

"Dik tolong akak dik." – kata wanita itu.
"Awat akak? Akak kena apa ni." – balas Lia
"Akak tersepit kaki dengan celah pintu kereta ni dik, tolong akak dik." – balas Sara
"Macam mana boleh jadi macam ini kak?" – Tanya Ani
"Akak drive tadi, pastu tiba-tiba kereta sebelah meletup, berlanggar dengan kereta akak, akak hilang kawalan, lalu melanggar penghadang jalan sebelah ni dik." – jelas Sara

"Awat akak cakap macam pemberita jer ni?" – Tanya Ani kehairanan.
"Akak memang seorang pembaca berita dik, terbiasa la pulak cakap sedemikian. Hehe" – jelas Sara malu-malu.
"Akak ni boleh tahan jugak yer, dalam dok tersepit ni. Haha" – kata Lia

Lalu Lia dan Ani berbincang sesame mereka tentang bagaiman untuk menyelamatkan akak tersebut dari tersepit. Tanpa peralatan yang sesuai agak mustahil bagi mereka untuk menyelamatkan akak itu.

"Wei, hang try bukak bonet belakang kereta akak tu, kot-kot ada perengkuh paip ka, pemotong apa-apa ka." – Ani
"Ok-ok, sat aku pi tengok." – Lia
Lalu lia kebelakang kereta buatan india milik akak tersebut, tata nano.

"Wei, ni ha ada gergaji besi, agak-agak boleh dak?" – kata Lia
"Taram pi lah, kita gergaji sampai boleh? Kalaw aku sorang jenuh jugak ni." – kata Ani.

Kerja pemotongan besi yang menghubungkan pintu kereta dengan chasis dilakukan mereka berdua. Mungkin kerja itu kelihatan senang kerana penyambung yang menyambungkan pintu tersebut kelihatan separa putus, tapi kereta buatan india bukan calang-calang ketahananya. Diperbuat daripada besi solid yang dirawat dengan sebatian kimia tahan karat menyukarkan keadaan. Usaha gigih diperlukan untuk memutuskan penyambung tersebut. Pecah peluh Ani dan Lia bertukar tangan bersilih ganti memotong penyambung pintu kereta tersebut.

20 minit kemudian, penyambung pintu kereta tersebut Berjaya diputuskan. Wanita separa 30an Berjaya dilepaskan.

"Terima kasih banyak dik, akak terhutang budi dengan adik berdua." – Sara
"Oh, by the way nama akak Sarahani. Boleh panggil akak kak Sara jer." – tambah Sara lagi
"Sama-sama akak" – jawab Lia dan Ani.

"Ummm, akak dari mana nak kemana ni?" – kata Lia
"Akak dari shah alam, nak ke Taiping. Akak pun nak larikan diri dari bencana ni." – kata Sara
"Akak tak tahu mana lagi nak tuju selain Taiping. Shah Alam dah separuh musnah. KL dah hamper keseluruhan. Akak harap akak Berjaya sampai ke Sungai Buluh japgi. Tapi tulah, kereta ni pun dah tak berapa nak ok dah." – jelas Sara.

Ooo, angguk Lia.

"Kamu berdua ni nak kemana?" – soal Sara
"Kami dah decide, nak cari punca segala nahas ni akak" – jawab Lia dn Ani serentak.
"Hurm, baguslah adik. Tak ramai sekarang ni yang sanggup menyelesaikan masaalah bila timbul masaalah macamni, semua kerja nak larikan diri jer. Sepatutnya kita harus berani menghadapi masalah dan menyelesaikanya. Akak kagum dengan adik berdua." – kata Sara.

"Tapi akak pun nak larikan diri ni, apa cerita?"  - bengkeng Ani.
"Hehe, akak dah tua dik." – balas Sara sambil menahan malu.
"Hurrmm, tak apalah akak oii, itu semua atas pendirian masing-masing tapi kami berdua memang tekad nak cari punca dan nak selesaikan masaalah ni." – jelas Ani, sambil Lia mengangguk.
"Kami mintak diri dulu ye kak." – pinta Lia untuk meneruskan perjalanan mereka.
"Ok, semoga Berjaya adik." – balas Sara

Lalu mereka berdua meninggalkan Sara yang keseorangan. Begitulah seperti kebanyakan. Hanya tahu bercakap tapi apabila dalam melaksanakan percakapan itu, tidak semua yang mampu. Tapi bagi Lia dan Ani, mereka bukan lah dari jenis yang sembang kemaih. Mereka berpendirian tiada apa yang boleh mengotakan percakapan daripada melaksanakanya. Itu yang sepatutnya dibuktikan semua pihak.

"Adik-adik, tunggu jap." – jerit Sara dari belakang
"Yer akak, awatnya? Nak join ka?" – jerit Lia.

Sara segera berlari ke arah Ani dan Lia sambil mengeluarkan sesuatu dari poket seluarnya.

"Eh tak, ni haa. Amik nombor telefon akak. 013-20561111. Simpan yer" – kata Sara termengah-mengah kepenatan berlari.
"Okay akak. Terima kasih" – balas Ani.

"Akak ada skim takaful untuk adik dua orang, kot-kot lah ape-ape jadi kan. Tak menysahkan orang tua adik nanti. hehe" – sambung Sara.
"Haram jadah sungguh. Promote takaful plak time-time ni." – balas Ani dalam hatinya. 


bersambung lagi.