Peristiwa Malam itu.


Tengok kiri tak kena, tengok kanan tak kena. Aishh, macam mana ni. Haram esok ada paper GIS. Punyalah belambak nak kena hafal. Bersepah nota-nota buat, jawab past year question pon tak kena lagi. Ini tak bole jadi ni. Gua rasa semacam jer malam tu. Semacam ada yang tak kena. Semua orang dah balik bilik masing-masing. Gua jer yang terperap dalam bilik study sorang-sorang bajet top student semester ni.

Tak ape, gua lepak jap dulu. Amik earphone sumbat masuk telinga.

Kena pulak dengan lagu mat indon jiwang karat memang masuk la dengan jiwa forever alone gua. Jam dah pukul 11.30 malam. Sambil layan lagu mat indon gua pikir, otak gua kena rest dulu kot. Apa lagi, gua amik kerusi-kerusi kat situ, susun bagi rapat-rapat. Amik buku-buku GIS gua jadi bantal dengan harapan ilmu pada buku tu akan transform ke minda separa sedar gua  seterusnya apabila gua bangun tidur, minda gua dah penuh dengan ilmu-ilmu GIS. Mengikut konsep menuggu download sampai finish gamaknya.

Dalam gua sedang dok syok melabuhkan pinggung badan dan kaki, gua dengar bunyi orang bukak pintu bilik air dalam bilik study tu. Haram, sapa pulak yang masuk toilet ni. Tadi gua rasa gua sorang-sorang jer. Gua bingkas bangun lalu seperti drama-drama melayu, saje cari pasal, bukak pintu bilik air nak check ada orang ke tak dalam tu. Telahan gua memang sangat benar dan tepat sekali, tiada orang. Siapakah yang menyebabkan pintu bilik air itu berbunyi, makhluk haluskah, anginkah. Semua ini menjadi persoalan yang terbuku dihati gua. Dah macam ayat novel pula gua tulis.

Gua tak cakap banyak sebab memang gua bukan jenis cakap banyak, gua packing-packing buku-buku gua, cabut naik bilik terus.

Memandangkan bilik gua di tingkat 6, atas sekali. memang agak memenatkan jugak nak menapak dari bawah. Tapi bukan itu yang mengganggu pemikiran gua, masaalahnya setiap kali gua sampai kat turning point kat tangga, angin semacam kuat jer bertiup dari belakang gua. Gua buat selamba badak jer buat tak taw dengan angin tersebut. Sampai jer ke bilik gua, baru gua perasan, fuck, kunci bilik tertinggal kat bilik study bawah. Gua nekad, beranikan diri turun tangga cepat-cepat sampai jer kat bilik study, gua amik kunci, gua blah. Sebelum gua tutup pintu bilik study tu, gua macam terperasan macam ada satu flash moving object kaler putih. Gua buat dono jer. Sampai bilik, gua baring-baring rest kejap bagi hilang thrill.

Gua tengok handset, 11.45pm dah. Mesej mahupon miskol tak dak pon. Sedang gua baru nak start tulis mesej ke awek idaman gua, tiba-tiba hidung gua terbau sesuatu. Sesuatu yang membuatkan naluri gua ingin tahu apakah bau tersebut. Gua dah jadi macam tertarik gila dengan bau tu. Ini tak boleh jadi, gua tanya roomate, ada bau something tak. Dia pon cakap ada bau jugak, bau toilet. Memandangkan bilik gua berhadapan dengan toilet, memang confirm-confirm bau toilet kalaw lepas orang membuang. Haram betul. Tapi bau ini bukan itu yang gua maksudkan, baw seperti menusuk kalbu dan jiwa gua.

Gua decide gua nak turun cari punca bau tu. Nak jadi apa, jadilah. Gua beranikan diri jer. Gua keluar dari bilik, bau tersebut semakin kuat. Gua turun tangga satu persatu kebawah. Semacam bau itu membuat gua berada di awang-awangan. Makin gua turun tangga-makin kuat baunya. Gua sampai ke bilik study gua tadi. Gua suspek bau itu mesti berpunca dari bilik study.

Gua bukak pintu bilik study pelan-pelan...

Gua masuk, tengok keliling tiada orang. Kerusi meja tersusun tak macam gua tinggalkan tadi. Semacam ada orang yang susun balik kedudukan kerusi meja ini. Permukaan lantai bersih. Gua pikir, tempoh masa gua keluar dari bilik study, naik bilik dengan gua datang balik ni tak adalah lama sangat. Macam mana boleh tersusun rapi. Gua persetankan semua itu. Baw yang gua ingin jejaki itu tiada dalam bilik study.

Bau itu menangkap gua kembali seperti sedar yang gua telah ketinggalan dalam mengejarnya. Aneh. Gua berjalan ke hadapan blok gua. Tiada seorang pon disitu kecuali lampu-lampu bilik penghuni kolej yang sedang kusyuk study macam gua. Gua berjalan dari satu blok ke satu blok melalu tepi blok-blok itu. Agak menyeramkan kerana tiada sumber lampu ketika gua melalui blok tersebut.

Tanpa gua sedari gua telah berada dipintu pagar kolej gua, amat menghairankan kerana petugas yang bertugas di pondok jaga semacam tak nampak jer gua berjalan keluar. Langkah demi langkah gua mengikuti baw tersebut, makin lama, terasa makin kuat baunya. Padam jam hampir 12 malam memang sunyi sepi disepanjang jalan berdepan dengan kolej gua. Ditambah dengan deruan angin malam seperti hendak melabuhkan tirai hujan, sedikit menusuk ke tulang pinggang gua.

Sedang gua berjalan, gua ternampak satu cahaya. Cahaya putih yang amat terang sekali....

Mungkin lebih terang dari lampu neon mahupon spotlight. Disebalik lampu tersebut kelihatan bayang-bayang dua makhluk Bulu roma gua meremang, langkah gua yang berjalan tadi terhenti. Mata gua tertumpu ke arah cahaya itu. Muka, badan, tangan gua kaku seperti sistem saraf gua telah gagal berfungsi. Semakin lama gua terpaku, semakin dekat pula makhluk itu mendekati gua. Sukar digambarkan bertapa gemuruh hati gua ketika itu. Makhluk itu semakin mendekati gua, menampakan fizikalnya yang tidak boleh digambarkan dengan pemikiran waras.

Makhluk itu berhenti, lebih kurang jarak 1 meter dengan gua. Gua seperti hendak melarikan diri, tapi gagal dek bau tersebut. Kaki gua semcam sudah kaku. Mulut gua terkumat kamit cuba membaca surah-surah lazim, tapi gagal. Hati gua berdebar-debar seperti jantung hendak terkeluar. Gua beranikan diri, gua mara selangkah ke hadapan. "kak nasi lemak, nasi tambah lauk kerang dengan telur goreng ye" gua cakap dengan makcik nasi lemak jati.

Selepas insiden itu, gua pulang ke bilik dengan perasaan tenang dan gembira.

Ekosaunder

Satu hari gua buat ekosaunder. Gua buat pada waktu pagi sebab tak panas sangat ye dak? Gua menggunakan multibeam ekosaunder. Setelah deal dengan pakcik Kassim, beliaw setuju membawa gua pergi menjalankan kerja ekosaunder di perairan laut cina selatan. Sampai ke lokasi yang dijanjikan tranduser dan pinger serta shalow profiler diturunkan ke dalam air mengikut kaedah encik Johar.

Gua memulakan run line yang pertama. Hasil amat memberangsangkan. Kemudian runline yang ke dua dan ketiga. Sampai run line yang ke empat, ekosaunder gua mencatatkan bacaan yang aneh. gua pelik dan juga menjadi aneh. Tertulis disitu

"welkom to de hotel california, such a lovely place, such a lovely place...."

Lalu gua menaikan volume ekosaunder gua, "wei haram, slow sikit pasang lagu boleh??"

Runline gua berakhir disaat itu.

BN Take a High Risk

Umum sudah tahu dengan kemenangan Anwar Ibrahim dalam perbicaraan kes liwat dengan bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan. Kes yang tertanguh sejak sekian lama, berakhir dengan keputusan ditangan ketua pembangkan. Timbul pelbagai spekulasi dan justifikasi dengan kemengangan tersebut. Bagi aku kemengangan Anwar Ibrahim adalah sebahagian daripada perancangan UMNO-BN dalam strategi untuk mendapatkan perhatian rakyat dalam PRU yang akan datang. Justifikasinya adalah seperti berikut.


BN adalah BN, UMNO adalah UMNO.
Sedia maklum dari zaman Anwar Ibrahim dipecat sebagai timbalan perdana menteri, banyak asakan dan dugaan yang ditempuhi UMNO-BN. Yang paling nyata, kemunculan parti keadilan rakyat yang ditubuhkan semasa Anwar ditahan dibawah ISA. Pastu PAS join dengan keadilan jadi pakatan rakyat pulak. BN-UMNO jadi lagi glabah, rakyat dah berbelah bahagi siapa yang betul siapa yang salah. Strategi pakatan rakyat menggunakan modal kekejaman ISA memang  berkesan dalam menarik perhatian rakyat, sehingga tahun ini modal ISA dilihat seperti unstopable and undeniable. Rakyat Malaysia yang rata-rata bangsa Melayu memang terkenal dengan sifat mudah kesian, lemah lembut. Kalaw tak peminta sedekah tak semakin ramai la. Sangat sensitif dengan akta ISA, dimana kerajaan boleh menangkap sesiapa sahaja yang dilihat boleh menggugat perpaduan dan kestabilan negara. Sampai ke tahun ini pentakbiran kerajaan seperti mahu menggugurkan akta ISA, ini menunjukan tiada apa yang boleh diovercome dengan isu ISA ini.  Dari zaman pemerintahan Mahathir Mohd sehingga Najib, makhamah boleh dilihat dimonopoli oleh pihak kerajaan. Rakyat yang semakin alert dan ambil tahu dengan pentakbiran dan politik negara telah sedar dengan isu mahkamah berpihak kepada kerajaan dari kes-kes yang melibatkan pegawai tertinggi kerajaan seperti Altantuya, enjin kapal terbang dan beberapa kes lain. UMNO-BN telah mencanang satu Malaysia bahawa Anwar Ibrahin adalah seorang peliwat, agak mengejutkan keputusan mahkamah baru-baru ini yang membuktikan Anwar tidak meliwat Saiful Bukhari. Kalaw diikutkan logik akal, Anwar senang-senang sahaja boleh disabitkan dengan kesalahan meliwat. Anwar yang kena simpan lama oleh mahkamah dilepaskan macam tu jer. Memandangkan PRU yang hampir tiba, banyak isu yang  BN-UMNO perlu overcome sama ada yang timbul sebelum ini dan isu-isu lama yang dimainkan pihak pembangkang. Isteri najib, Rosmah yang tak reti nak buat kerja jahat sorok-sorok jugak salah satu faktor rakyat mula berpaling tadah dengan UMNO-BN. Isu festival pameran fesyen Islam, isu cincin, permata dimainkan pihak pembangkan dalam meraih sokongan rakyat. Dari situ nampak dah ke-fail-an-nya.

Apakah motifnya Anwar Bebas? kita boleh lihat, seminggu sebelum perbicaraan pihak berkuasa membenarkan perhimpunan di perkarangan mahkamah. Ini agak pelik kerana kerajaan julung-julung kali membenarkan pengikut pihak pembangkan berhimpun seperti hendak menunjukan bahawa kerajaan adalah bersifat adil dan samarata kepada semua rakyat. Walhal umum sudah tahu kerajaan sangat tidak suka dengan perhimpunan apa sahaja yang dianjurkan pembangkan yang boleh kita lihat dari peristiwa BERSIH tempoh hari. Sehari sebelum perbicaraan, yang ni aku tak taw sapa betul sapa salah, polis cakap Azmin Ali bohong dan  ingkar dengan syarat permit berhimpun yang dibenarkan. Entah la labu. Kerajaan nak amik hati rakyat tapi tak taw kaedah pastu buat last minit, jadi camni la. Bagi aku kalaw kerajaan hold dulu kes Anwar dengan Saiful Bukhari sampai lepas election, itu tak jejaskan apa-apa. Kemon, rakyat Malasyia style cepat muak dengan satu-satu isu. Sebelum ni pon isu Anwar dengan Saiful bukhari dah slow. Pembangkan banyak main isu AUKU dengan kebajikan. Ni tup tap Anwar lepas, konpem satu Malaysia kita alert balik dengan isu ni. Pastu Anwar pulak yang menang, macam-macam spekulasi la keluar. Macam yang aku tulis ni la. Tak pasal-pasal jer kerajaan dapat nama buruk lagi bila nak dekat dengan PRU. Slow la kerajaan ni, taktik sloww.


Mahasiswa
Ni lagi satu isu yang hangat sekarang, isu mahasiswa start dengan isu AUKU lagi. Aku heran jugak dengan student ni, lagi nak pilihanraya lagi kuat pulak deorang main isu AUKU. Macam ada satu mangkin yang buatkan deorang lagi gigih main isu ni. Kerajaan pulak sangat strict dengan isu ini, pastu tak reti nak menjawab persoalan pelajar denga baik. Baru-baru ni timbul isu Adam Aidil, budak UPSI yang turunkan bendera najib kat PWTC. Tanda protes AUKU katanya. Yang ini kerajaan strict pulak, terus budak tu kena gantung tiga semester. Sepatutnya kerajaan boleh deal baik-baik dengan budak tu. Time nak pru ni kerajaan macam cari pasal jer dengan mahasiswa uni-uni kat Malaysia ni dengan menggantung budak tu. Kompen PRU next ni student-student pon berbelah bahagi nak undi yang mana satu. At least kalaw aku jadi mastermind kerajaan, aku akan tukar budak tu ke uni lain. Tak nampak kejam sangat, kalaw agak nak menyusahkan budak tu, suruh dia repeat dari semester satu balik. Ini lagi better dari gantung pengajian. Istilah gantung tu pon dah nampak kejam sangat-sangat. Walaupon kerajaan dah bagi baucer 200 untuk tarikan student, yang boleh kita lihat macam nak bodek student bila dekat dengan PRU ni, tapi student yang layak mengundi ni pon koman-koman diploma, bukanya budak-budak kecik. Deorang dah boleh paham tu semua taktik kerajaan jer. Dekat nak mengundi dapat baucer RM200, lepas PRU ni, next 3 taun konpem tak dapat ape punya. Setahun sebelum tu, mungkin ada baucer lagi. haha

Gomen naik gaji.
Ini bagus, tapi time nak PRU baru cakap naik gaji ini jadi tak bagos. Kemonla kerajaan, nak dapatkan hati rakyat jangan buat last-last minit, semua orang boleh nampak kata hang nak bodek rakyat. Mastermind kerajaan ni agak selow dalam strategi la. 

Kalaw main Red Alert pon, last-last minit baru nak push enemy, memang susah nak menang. At least kena la push awal sikit-sikit.  

Exam Mode

Kesian, tiap hari aku tengok ade jer yang melawat blog aku dengan harapan setinggi gunung aku mengupdate blog ini. haha. Cerita Cameron tergendala, bila nak sambung pon tak tahu. Semperna dengan musim peperiksaan ni, blog dihold sementara waktu dulu, untuk fokus ke peng-study-an.

Untuk kawan-kawan semua, selamat menghadapi peperiksaan dengan tenang. Masa yang ada ni, study betul-betul.Jangan rasa give-up sebelum sit for the paper. Baca la doa ape-ape yang ingat untuk menambahkan rasa keyakinan sewaktu menjawab ataw meng-study, agar mudah-mudahan segala perjalanan dipermudahkan dan dirahmati Allah SWT.