Habaq mai!

Salam sejahtera, salam satu Malaysia dan Assalamualaikum kepada gadis-gadis urban, gadis-gadis melayu pasca - DEB, gadis-gadis twitter, gadis-gadis facebook mahupun gadis-gadis rwempitz you allz. Oh, tidak lupa juga kepada jejaka-jejaka ganteng sekalian. I ollz nak habaq mai satu benda ni. I ollz bersama i ollz punya rakan ada menubuhkan sebuah kedai buku secara online. U ollz yang berminat dengan novel-novel power seiring dengan perkembangan remaja zaman kini terbitan publisher power, boleh la jenguk-jenguk kedai online tersebut dialamat seperti di bawah:

You ollz like la semperna tanda menyokong penubuhan kedai online i ollz ni. Terima kasih daun keladi nanti raya mai la lagi!

Kedai Sepenaraya


Konsep 3 saat

Selalunya kemalangan terjadi disimpang-simpang samaada:

1. tak sempat masuk/keluar simpang pastu kena langgar.
2. 50/50 membuat keputusan disimpang nak masuk/ keluar atau tidak.
3. tak berani membuat keputusan disaat kritikal.

ok, konsep 3 saat yang dipraktikan gua adalah konsep yang paling mudah dan selamat serta praktikal bagi semua lapisan masyarakat. konsepnya macam ni.

jika sampai disimpang,
1. kalau tiada kenderaan masuk jela simpang tu.
2. kalau rasa 50/50 nak masuk/keluar simpang sila kira 1,2,3 mengikut sela saat yang standard. jika lepas kira 3 saat, kereta kosong masuk jer simpang tu.
3. jika ada sedikit peluang untuk masuk simpang, macam kereta jauh lagi, tapi nampak macam laju, jangan masuk simpang. kira lah 1,2,3 sehingga kereta tu dah lepas baru lah masuk.

ini adalah kerana, apabila kita mengaplikasikan 3 saat ni, kita akan rasa konfiden untuk masuk simpang. daipada tergesa-gesa, baik kira dulu 1,2,3 baru masuk simpang. 3 saat ini sangat bermakna dalam kehidupan seharian dan anda akan berkata, daripada aku kalut-kalut masuk simpang, kang eksiden, baik aku aplikasikan konsep 3 saat, pasti selamat. korang tak paham? ah lantaklah.

Teori hujan dan kelajuan motosikal

Gua banyak kali teringat nak post benda ni, tapi setiap kali bukak laptop mesti ingat nak buat asignment jer. So memandangkan asignment tadak, gua bagi satu teori yang lama gua pendam. teori hujan dan kelajuan motosikal terhadap kadar kebasahan yang diterima.

okay macam ni, hampir 60% penduduk malaysia adalah penunggang motosikal. therefore apa yang aku nampak setiap kali hujan, konsep yang salah digunapakai oleh penunggang-penunggang motosikal tersebut. semakin lebat hujan, semakin laju pulak deorang memecut. sebenarnya itu konsep yang salah adalah kerana:

hujan=h
halaju=km/h
kadar kebasahan=w

inferens 1: semakin lebat hujan, penerimaan kadar kebasahan adalah semakin tinggi.
inferens 2: semakin laju bawa moto semasa hujan, semakin tinggi kadar kebasahan yang diterima.

ok, terdapat dua pemboleh ubah disini, iaitu hujan dan kelajuan motosikal. apa yang aku cuba nak nyatakan disini adalah, kita haruslah bawak selow ketika hujan lebat dan bawak laju ketika hujan tak lebat. ini dibuktikan berdasarkan graf dibawah.

bila ujan lebat, kita haruslah bawak slow kerana kalau bawak laju kita seperti mencepatkan kadar penerimaan hujan. dan apabila hujan tak lebat, kita haruslah bawak laju, sebab nak cepat sampai. bila hujan tak lebat, tak boleh bawak slow sebab kita menambah masa penerimaan hujan terhadap diri sendiri. 

sebenarnya aku susah nak terangkan secara perkataan. nanti free-free datang yer, kita buat praktikal. sekian terima kasih. gua memang tak boleh jadi ahli fizik!

Kl-Bangkok Part 1

Lama jugak aku tunggu mood nak menulis trip aku ke Bangkok tempohari. Mungkin sebab malas nak menulis sama kot. Entah la. for your information. Ini adalah trip pertama aku ke luar negara. That means sebelum ini aku tak pernah ke luar negara mahupun memiliki sebuah passport. Sebenarnya trip ke Bangkok ni diilhamkan lepas aku dengan Hakimi balik dari trip ke Cameroon Highlands tahun lepas. Biasalah orang kata, kalaw dah start travel ni, susah nak stop melainkan duit tak ada. Jadi bila duit mengalir masuk dengan laju ke dalam akaun, cepat-cepat jer buat perancangan trip. So, dimulakan dengan proses membuat passport. Lepas menggoogle segala macam website dan blog-blog, secara konklusinya membuat passport adalah tidak serumit mana berbanding membuat projek semester akhir. Hanya perlu menyediakan RM100 untuk tempoh sah laku passport selama setahun dan gambar terkini berukuran passport serta keyakinan dan kegagahan diri untuk beratur lama dan bangun awal pagi untuk ke pejabat imigresen berdekatan. Aku dengan Hakimi membuat passport di Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Shah Alam. kebetulan sehari selepas aku habis game rowing di Putrajaya, jadi agak malanglah ye bagi aku sebab gambar yang digunakan semasa membuat passport merupakan gambar seperti seorang penduduk bangladesh. Mana tak bangladeshnyer, puas sun burn lepas game rowing sebelum itu.

Selesai buat passport, rasa eksited untuk ke Bangkok tu meningkat sikit. perjalan ke bangkok dirapikan lagi. mengikut perancangan, dari stesyen KL Central, kami akan menaiki keretaapi ke Pulau Pinang dahulu. transit sebentar di Pulau Pinang, jalan-jalan area pulau, lepas tu baru teruskan ke Bangkok dengan menaiki keretaapi jugak. Kami yang terdiri daripada Aku, Hakimi, dengan Spekie Besaq bercadang macam tu sebab

1. Aku yang teringin nak jalan area Pulau sebab tak pernah explore pulau tu secara total lagi.
2. Nak restkan badan sikit semperna perjalanan dari KL sentral ke Butterworth selama 7 jam.
3. Boleh la nak makan-makan sikit area Penang sebelum ke Bangkok bajet untuk isi perut untuk survive dalam tren 22 jam ke Bangkok.

Setibanya hari ahad 21 hb 11. ini adalah merupakan hari terakhir bagi game rowing aku, aku skip hari ini sebab hari itu cuma hari penyampaian hadiah jer, so boleh la aku berehat sikit sambil nak beli barang makanan untuk bekal dalam train. aku dengan kahimi adalah pergi pasaraya giant untuk beli biskut-biskut sikit, roti dengan tuna. malam tu aku packing-packing baju untuk trip besok hari. rasa eksited tambah nervous pon ada. dengar cerita belah selatan thailand kan tengah huru hara, bom sana sini. jadi kot-kotlah train yang aku naik nanti kena bomb, naya jer tak boleh grad ontime. haha. untuk ke bangkok ni aku bawak 4 helai baju, 4 helai spender, tracksuit yang dipakai dengan selipar dengan toiletries. aku bajet nak bawak light-light jer sebab nanti nak berjalan jauh, memang azab jugak la kan kalaw galas beg penuh muatan nanti.

Keesokan harinya aku jam lebih kurang pukul 7.00 malam, aku bergerak berjalan kaki dari flat padang jawa ke stesyen ktm padang jawa. sebelum bertolak tu sempat lagi singgah beli burger makan alas perut sebelum naik train pukul 11 malam ke Butterworth. aku janji dengan Hakimi pukul 7.00malam jumpa di stesyen Padang Jawa. aku sampai lebih kurang 7.30 kot. Menapak dari flat rimba ke stesyen KTM boleh tahan jugak jauhnyer. dengan backpack penuh dengan air mineral berbotol-botol, sakit bahu jugak lah. sampai ke stesyen ktm padang jawa, Hakimi dah lama tunggu aku.

padang jawa ktm specifically seat. 

tunggu untuk train seterusnya tiba, lebih kurang stengah jam. kami dapat naik train ke KL Central. Aku tak buat apa sangat dalam train tu, dengan mp3 sebab penat menapak tadi tak hilang lagi. Memang dalam train tak boleh buat apa pon. Sampai KL Centarl lebih kurang jam 8.15 malam. Awal lagi, tak tahu nak buat apa. aku ronda-ronda area KL Central cari money changer untuk tukar duit bath. Lastly jumpa seketul money changer tingkat atas dapat rate RM10.30/100 Bath. oklah tu, tukar 3000 bath buat duit poket kat sana. Sementara tunggu pukul 11 train ke Butterworth datang, agak boring jugak lah. tengok sana sini, main game itu ini sampai bosan. KFC depan mata, McD bawah mata. terliur habis jadinya sampai terbeli dinner set kongsi dengan Hakimi. Masa tu spekie besaq tak sampai-sampai lagi. jam dah pukul 10 pun dia tak sampai-sampai lagi, aku jadi gelabah jugak la. tanya hakimi, katanya dah janji nak jumpa KL Central around 9, tapi tak muncul lagi. Soon later alhamdulillah pukul 10.20 macam tu dia sampai. Jadi trip according to plan with correct number of person.

KL Central, cari gerabak

Pukul 11, train ke Butterworth sampai, malam tu agak ramai jugak umat manusia yang nak pulang ke utara. kenalah beratur panjang sikit. tengah-tengah aku dengan kimi, spekie cari gerabak, jumpa seorang orang buta tengah tergapai-gapai cari gerabak dia. malangnya time tu aku baru perasan bila nak masuk gerabak. nak pergi tolong, dia dok hujung ke gerabak lain, serba salah. aku harap-harap petugas KTM ada kat situ boleh tolong dia carikan gerabak yang betul. kesian pulak pikir balik. sampai di gerabak masing-masing, aku macam biasa letak beg atas tempay beg, bawak keluar sweater, air, mp3, layan lagu sampai bosan. tempat aku dalam train tu agak spacious sikit sebab orang sebelah tak ada. kalau aku tahu orang sebelah tak ada sampai ke butterworth memnag aku dah tido silang kaki dah. ni takut-takut dia naik kat tengah-tengah perjalanan, terpaksalah tidur beralaskan cermin . dalam train memang sejuk gila, selamat aku bawak sweter siap-siap. aku tak tahu hakimi dengan spekie besaq ada sweter ke tak sebab aku memang dah pesan dekat hakimi suruh standby sweater sebab dalam train memang sejuk macam haram jadah lagi. sepanjang perjalanan ke butterworth tu tak banyak yang boleh buat sebab hari malam kan. selain dengar mp3, tengok luar, tak ada apa lagi yang best. rasa lapar jer, aku tibai dinner set KFC yang beli tadi, lepas tu tido sampailah sampai ke butterworth. sampai ke butterworth lebih kurang jam 7 pagi.

first thing first, sampai jer stesyen butterworth, solat. entah macam mana kebetulan, ada seorang orang buta turun kat stesyen butterworth jugak sama  dengan aku. dia naik kat KL Central jugak. bajet macam nak tebus balik kesilapan, aku pergila tanya dia nak pergi mana, dia cakap nak pergi solat, aku bawak jerlah dia ke surau kebetulan aku pun nak ke surau jugak. aku ada perasan orang buta ni walaupon kita offer pertolongan, dia akan rasa was-was jugak. dia akan test orang yang nak tolong dia tu, buat macam lambat-lambat jalan, buat macam nak stop jalan. ada betul jugak kaedah dia tu, kalaw orang nak merompak dia, dia buat-buat slow, stop jalan, konpem orang yang nak merompak dia tu paksa suruh jalan jgak, tak pun terus ragut beg orang buta tu. entah la, aku punya opinion jer.

stesyen butterworth ihsan google

aku rasa macam haritu tuhan saje nak test aku semacam sebab bila lepas ambil air sembahyang ape semua, ada lah tiga orang dalam surau tu yang tengah standby nak solat. aku, pakcik tua dengan brader mana sorang lagi. pakcik tua tu terus qamat, konpom-konpom dia tak boleh nak jadi imam. brader sorang lagi macam buat dono jer, tak nak jadi imam. nak tak nak, aku volunteer jadi imam jer lah. selagi cukup sifat, cukup ilmu, aku rasa tak salah pun sapa-sapa nak jadi imam. Tak kisah la seorang brader yang agak ting tong kadang-kadang macam aku ni kan. selesai solat, duduk kejap, dalam stesyen butterworth tu, planning nak jalan mana. macam yang aku dah agak, depa akan kata "ikutla" aku sebenarnya dah standby plan nak kemana lepas tu, orang kata macam cukup syarat la tanya kan, ikut adab melayu. sebenarnya jawapan ikutla tu aku cukup benci sebab aku tanyakan soalan yang demandkan jawapan. busuk-busuk pun jawab la kita pergi sini, sinun, ada jugak jawapan yang bernas selain jawapan ikutlah tu. aku cakap, jom kita pergi breakfast dulu kat seberang ni sebab kalaw dah masuk pulau semuanya akan jadi mahal. aku lantak kfc seketul yang kimi bagi dengan teh o panas. selesai sarapan untuk pagi tu. sementara tunggu teh o panas, dengar radio stesyen utara, rindu pulak dengan tanah air sebab aku ni jenis lama tak balik rumah. jadi dah sampai butterworth ni dengar radio penang, kira terubat jugak lah.

sambung lagi babai.

Head of Putrajaya, SUKIPT, VBR

Last three weeks was my busy gila babi week. Aku tengah on training rowing for the last time and at the same time aku kena prepare jadual trip untuk backpacking ke Bangkok. Lain post aku cerita. Dengan passport pun belum buat lagi. Dengan nak kautim dengan kawan-kawan tolong cover tak masuk kelas. Siapakn group assignment, huihh, macam-macam kerja. But in the end it all worth it.

Putrajaya 

Untuk pengetahuan, sekarang aku dah final semester, final year dekat UiTM Shah Alam ni sebagai student. Rasa sekejap jer 2 tahun setengah, ayat cliche. Macam-macam pengalaman, cabaran, rintangan, dugaan masa mengaji kat sini. Itu semua cerita lepas aku dah grad la baru syok kan. Untuk post kali ini aku nak cerita sikit pasal event yang aku masuk untuk kali ini.


Head of Putrajaya- merupakan event first time yang dikendalikan oleh perbadanan Putrajaya bagi sukan rowing. Maybe lepas tengok event Oxford and Cambridge exchange, Putrajaya pun teringin lah kot nak buat macam itu. Yang bestnya pasal event ini, length untuk regatta course adalah sepanjang 5.5km. Mampuih keras atas boat kalau tak training main event ni. So sepanjang latihan, aku ergo jerlah 6km dengan rating lebih kurang 25 untuk memenuhi spec pasukan main dalam boat ni. Selamat gua terpilih jugak. Kalau tak makan hati jer tengok deorang row secara berjemaah. Alhamdulillah, aku percaya dengan konsep, tuhan maha adil, kalaw training kuat, adalah ganjaranya, team UiTM dapat 2nd place. Cerita pasal beza 3 second tu tak payah dipanjangkan lagi sebab benda dah jadi, tak payah nak guna perkataan kalau yer. UTHM ada hantar 2 team, UTHM Blue dengan UTHM Red. Apasal aku mention UTHM? sebab depa kuat la. 1st team dapat 1st place, 2nd team dapat 3rd place. Banyak jugak rintangan sepanjang Head  of Putrajaya ni. Hujan la, game delay la, penat menunggu. Paling tak boleh belah, bayar dinner tapi tak ada meja. Haram sungguh.

results

Selesai Head of Putrajaya, terus disambung dengan SUKIPT. SUKIPT adalah singkatan daripada sukan antara institute pengajian tinggi. Kali ini SUKIPT aku tak main sebarang acara sebab semuanya telah difullfill oleh geng-geng Malaysia. Acara boat 8 tak ada, tinggal acara scull yang aku tak reti langsung dengan 4-. Acara 4- yang sebelum ni diwarisi oleh aku telah dirampas tahta oleh geng Malaysia. Sedih sekali. Ada 2 orang baru join uni aku seorang dari UTM, seorang lagi dari UIA. Dua-dua orang tu main Malaysia. Yuran murah mungkin sebab deorang masuk kot.


Selesai sukipt, sambung pulak dengan Varsity Boat Race. Yang event ini agak kelam kabut sebab mulanya UiTM tak nak hantar team lelaki sebab kebarangkalian untuk menang adalah sangat tipis. Tapi sehari sebelum event start baru aku tahu UiTM hantar jugak team lelaki last minute main lightweight 4-. Tak pasal-pasal gua yang overweight kena diet jadi lightweight untuk main event ini. Kena pulak dengan crew ada yang tak pernah turun air, memang ngam sangat lah kan. Haha. Eventually dapat masuk semi pun dah kira oklah sebab tak kan lah main rowing lama saringan pun tak lepas. Malu la nanti oii!. VBR singkatan untuk Varsity Boat Race ini sengit sikit competition sebab kena compete dengan international level. Ada uni dari Siam, Indonesia, Hongkong, Colombo, Singapore, Nottingham dan lain-lain. Kalau dapat medal dalam sebarang event ini, kira boleh berlagak lah dengan rowers lain lah. Haha.


Overall, gua puas hatilah dengan last event ini, walaupun dapat medal untuk head of putrajaya jer. Rindu pulak dengan sukan rowing ini. Hitam memang hitam, tapi kepuasan dia tu lain macam habaq mai. Nak sambung master rasanya tak. Cuma ikut plan gua, gua nak apply jadi lecturer politeknik then jadi coach untuk training budak-budak poly. Harap-harap dipermudahkan Allah SWT. Amin.

Batak


Batak merupakan salah satu suku bangsa di Indonesia. Nama ini merupakan sebuah tema kolektif untuk mengidentifikasikan beberapa suku bangsa yang bermukim dan berasal dari Tapanuli dan Sumatera Timur, di Sumatera Utara. Suku bangsa yang dikategorikan sebagai Batak adalah:Batak Toba, Batak Karo, Batak Pakpak, Batak Pak hang, tudia hampa kantoi. haha, Batak Simalungun, Batak Angkola, dan Batak Mandailing.
Saat ini pada umumnya orang Batak menganut agama Kristen dan Islam. Tetapi ada pula yang menganut kepercayaan tadisional yakni: tradisiMalim dan juga menganut kepercayaan animisme (disebut Sipelebegu atau Parbegu), walaupun kini jumlah penganut kedua ajaran ini sudah semakin berkurang. - cedok wikipedia.


Gua bukan apa, gua rasa dah qualified nak join dengan kaum batak ni sebab 3 minggu dah kelas macam tak ada lagi dan gua membatak jer di alam ciptaan gua di flat rimba yang sudah sedia dibatakan oleh kaum-kaum batak. Selamat ada training rowing. Haha

Kitar Semula #1




Pergi ke kedai membeli Milo
Beli Milo yang peket punya
Balik rumah hilang pula tin Milo
Apa kata guna balang Indocafe pula.

haa, jawab-jawab.

Sebagai rakyat malaysia yang prihatin dengan alam sekitar, adalah baik juga jika kita mengamalkan kempen kitar semula bagi melindungi bumi ini dari musnah. Sekian terima kasih.

Raya Oh Raya

Mintak maaf la tuan-tuan dan puan-puan sebab ceq lama tak update blog ni. Biasalah sebok berservey camp lepas tu menikmati raya pula.

Dok cerita pasal raya, tahun ni ceq raya di Seremban untuk separuh hari, kemudian separuh hari lagi didalam kereta kecil ku berbunyi, marilah adik mari naik, boleh ku bawa jumpa family mertua. Ceq sampai Sungai Petani malam hari raya pertama. Jadi semuanya dah senyap sepi. The Raya days officially start on second of Syawal. Macam biasa gua pergi rumah sedara mara kezin kezon, adik beradik, kawan rawan dan juga jiran tetangga. Raya kali ni bermakna juga kerana gua dapat juga bermain meriam seperti yang diamalkan sebelum-sebelum ini. Ini adalah kerana feeling raya gua hanya pada bunyi dentuman meriam, bukan ketupat pulut mahupon nasi walhal serunding daging atau rendang ayam sekalipun.

Sekian, gua tontonkan video klips bagaimana meriam dimainkan sebagai tanda Raya sudah menjelma.




Entah mengapa bila masuk dalam komputer, bunyi macam mercun padi jer.

Test GPS Survey

Gua mimpi aneh malam semalam. Siap menitiskan air mata jantan lagi. Tapi bukan itu yang gua mahu ceritakan. Tatkala gua terjaga dari lamunan mimpi sedih, gua muhasabah diri sikit-sikit, duduk bucu katil sambil plan ape gua nak buat seterusnya. Ternyata facebook menjadi toplist work-to-do gua. Gua online dahulu facebook, notification menghampakan. 3 notification sahaja bagi hari ini.

Selesai gua berfesbuk, gua jalan berseorangan ke bilik air yang penuh dengan kesan degil bekas daki untuk amik air semayang. Selesai semuanya, gua berfesbuk lagi. Notifcication kosong. Gua rasa tak kena awat kosong jer ni. Lalu gua abaikan perihal itu. Kemudia gua membuka blogger, melihat update blog-blog manusia. Jam menunjukan 0850. Tiba-tiba

"wang kelian-wang kelian" - jerrypah menganjing-anjing
"hang tak pi test GPS ka, start pukoi sembilan" - sambung beliau dalam loghat kedah siam.

Terus menerus gua jadi kelam kabut. Gua mencapai sehelai tuala busuk lalu memecut ke bilik air. Mandi kerbau ibarat mak gua selalu cakap, selesai mandi. Gua capai mana ikut dan jer, sarung baju dan seluar. spray sikit perfume. Ambil kunci moto dan turun ke tingkat tanah.

Sampai kebawah, penuh dengan junior-junior gua. Gua yang penyegan membelok moto keluar melalui jalan yang agak jauh sikit, sambil mengontrol muka. Enjin moto pon xcukup panas, gua terus merempit ke kampus bandaraya uitm. Mencari kelas macam nak gila, sekali member gua mesej kelas yang patut gua masuk.

Sesampai jer, gua jawab test GPS survey dan selesai. Lekturer mengecheck hasil gua dan tick gua dah selesai.   Kemudia tamat hari gua pada pagi itu. Gua dah tulis panjang-panjang ni tapi gua terpesong dah ni dari objektif nak post kali ini. damn!

Akta 114a

Hamboi, kemain lagi main akta-akta segala bagai ni. Student student di malaysia mungkin sinonim dengan Akta 174 - Akta Universiti dan Kolej Universiti. Pastu mai dua tiga hari ni, keluar pulak Akta 114a. Menatang apakah akta 114a itu. Mari kita rungkaikan sama-sama okay.


Seksyen 114A menganggap individu yang memiliki laman web atau peralatan komputer yang mengandungi bahan berunsur hasutan atau fitnah bersalah walaupun bahan itu dimuat naik oleh pihak lain. Individu atau organisasi yang mengendali atau menawarkan perkhidmatan kepada forum, blog,atau laman web juga bertanggungjawab terhadap segala kandungan yang terdapat pada perkhidmatan tersebut. Para pengguna internet yang akaun atau komputernya digodam (hack) juga akan dipertanggungjawabkan ke atas bahan yang dimuat naik oleh penggodam (hacker). 

"Seksyen 114A ini mengancam kebebasan bersuara di Internet dan menggugat prinsip asas keadilan, demokrasi dan hak asasi manusia.” - kata kak nab janda yang menjual goreng pisang depan simpang.

Keburukan Seksyen 114A

  • Jika anda kena godam, anda harus bertanggungjawab terhadap bahan yang disebarkan.
  • Jika seseorang telah membuat akaun facebook yang baru dengan menggunakan nama anda, secara tidak langsung anda adalah pemilik akaun tersebut.
  • Jika anda sebar kandungan fitnah milik orang lain, anda dianggap tuan empunya kandugan tersebut
  • Jika komputer atau wifi kena ceroboh, anda sendiri bertanggungjawab atas tindakan penggodam tersebut

Siapakah yang terancam dengan Akta 114A ?

Pemilik laman web, blogger dan pemilik akaun facebook dan twitter turut terkena tempias dengan 
peraturan ni.

Justeru kepada sesiapa yang rasa tak berkenan dengan penggubalan akta ini bolehlah menyertai aktiviti sampingan yang dinamakan "internet blackout day".

Salam satu Malaysia dan Selamat menyambut Hari Raya.












KL Bakar (Episod 3)

Episod 2




"Dah-dah wei, jom gerak" – kata Lia.
"Ok. Jom-jom, tapi kita nak pi mana?"- kata Ani
"Aku tak taw nak pi mana ni, tapi kita kena siasat pasaipa KL habis tebakaq dengan semua orang pakat dok jadi zombie ni. Hang tak pelik ka tiba-tiba jadi macam ini?" – kata Lia semula.
"Hang gila apa, tiba-tiba rajin nak jadi dektektif konan. Bukan dapat sekupang apa pon." – Ani berkata.
"Wei, hang jangan buat gila, ni Negara kita, tanah air kita. Kita mesti pertahankan mau tak mau pon. Satgi dah huru hara habis semua, baru nak terhegeh-hegeh cari punca tak guna la." – ceramah Lia kepada Ani.

Ani diam dan akur dengan pendapat Lia. Lia bukan seorang yang patriotic, tapi semnagat cintakan Negara masih tersirat dihatinya. Lia berpendapat Negara haruslah dipertahankan walaupon dengan cara apa sekalipun. Kerana Negara ini adalah tanah tumpah darah bagi dia dan nenek moyang. Keharmonian dan keselamatan Negara harus dijaga oleh setiap warganegara tersebut. Namun setiap kali perlawanan Malaysia menentang kelab-kelab dari Negara eropah, Lia tetap memaki hamun persembahan pemain Malaysia. Main macam haram jadah katanya. Lia seorang peminat tegar kelab Mencester Siti.

Motosikal Yamaha 125zr yang dikuasakuda oleh eksos YY Pang limited edition meluncur laju di jalan Tun Razak ke Bulatan Pahang. Setibanya di bulatan Pahang, kelihatan seorang perempuan sedang melambai-lambai tangan ke arah mereka.

"Wei, perempuan tu dok lambai tangan kat kita, nak p dak kat depa?" – kata Ani
"Hang agak-agak dia orang baik ke jahat? Satg kita pi kat dia, dia buat naya kita, cokelat angin jer." – kata Lia semula.
"Haram, tadi hang sembang kemaih nak selamat Negara la apa la, ni orang Negara hang mintak tolong, buat Tanya banyak pulak. Tolong jer la." – bengkeng Ani.
"Ok, la kita p tolong." – jawab Lia.

Lalu mereka berdua segera mengonakan arah motosikal ke arah perempuan yang sedang melambai tangan itu. Kelihatan perempuan itu seperti tersepit di celahan pintu kereta. Berusia lebih kurang 30-an. Berambut panjang, separa terbakar akibat terkena sambaran api letupan kereta bersebelahan.

"Dik tolong akak dik." – kata wanita itu.
"Awat akak? Akak kena apa ni." – balas Lia
"Akak tersepit kaki dengan celah pintu kereta ni dik, tolong akak dik." – balas Sara
"Macam mana boleh jadi macam ini kak?" – Tanya Ani
"Akak drive tadi, pastu tiba-tiba kereta sebelah meletup, berlanggar dengan kereta akak, akak hilang kawalan, lalu melanggar penghadang jalan sebelah ni dik." – jelas Sara

"Awat akak cakap macam pemberita jer ni?" – Tanya Ani kehairanan.
"Akak memang seorang pembaca berita dik, terbiasa la pulak cakap sedemikian. Hehe" – jelas Sara malu-malu.
"Akak ni boleh tahan jugak yer, dalam dok tersepit ni. Haha" – kata Lia

Lalu Lia dan Ani berbincang sesame mereka tentang bagaiman untuk menyelamatkan akak tersebut dari tersepit. Tanpa peralatan yang sesuai agak mustahil bagi mereka untuk menyelamatkan akak itu.

"Wei, hang try bukak bonet belakang kereta akak tu, kot-kot ada perengkuh paip ka, pemotong apa-apa ka." – Ani
"Ok-ok, sat aku pi tengok." – Lia
Lalu lia kebelakang kereta buatan india milik akak tersebut, tata nano.

"Wei, ni ha ada gergaji besi, agak-agak boleh dak?" – kata Lia
"Taram pi lah, kita gergaji sampai boleh? Kalaw aku sorang jenuh jugak ni." – kata Ani.

Kerja pemotongan besi yang menghubungkan pintu kereta dengan chasis dilakukan mereka berdua. Mungkin kerja itu kelihatan senang kerana penyambung yang menyambungkan pintu tersebut kelihatan separa putus, tapi kereta buatan india bukan calang-calang ketahananya. Diperbuat daripada besi solid yang dirawat dengan sebatian kimia tahan karat menyukarkan keadaan. Usaha gigih diperlukan untuk memutuskan penyambung tersebut. Pecah peluh Ani dan Lia bertukar tangan bersilih ganti memotong penyambung pintu kereta tersebut.

20 minit kemudian, penyambung pintu kereta tersebut Berjaya diputuskan. Wanita separa 30an Berjaya dilepaskan.

"Terima kasih banyak dik, akak terhutang budi dengan adik berdua." – Sara
"Oh, by the way nama akak Sarahani. Boleh panggil akak kak Sara jer." – tambah Sara lagi
"Sama-sama akak" – jawab Lia dan Ani.

"Ummm, akak dari mana nak kemana ni?" – kata Lia
"Akak dari shah alam, nak ke Taiping. Akak pun nak larikan diri dari bencana ni." – kata Sara
"Akak tak tahu mana lagi nak tuju selain Taiping. Shah Alam dah separuh musnah. KL dah hamper keseluruhan. Akak harap akak Berjaya sampai ke Sungai Buluh japgi. Tapi tulah, kereta ni pun dah tak berapa nak ok dah." – jelas Sara.

Ooo, angguk Lia.

"Kamu berdua ni nak kemana?" – soal Sara
"Kami dah decide, nak cari punca segala nahas ni akak" – jawab Lia dn Ani serentak.
"Hurm, baguslah adik. Tak ramai sekarang ni yang sanggup menyelesaikan masaalah bila timbul masaalah macamni, semua kerja nak larikan diri jer. Sepatutnya kita harus berani menghadapi masalah dan menyelesaikanya. Akak kagum dengan adik berdua." – kata Sara.

"Tapi akak pun nak larikan diri ni, apa cerita?"  - bengkeng Ani.
"Hehe, akak dah tua dik." – balas Sara sambil menahan malu.
"Hurrmm, tak apalah akak oii, itu semua atas pendirian masing-masing tapi kami berdua memang tekad nak cari punca dan nak selesaikan masaalah ni." – jelas Ani, sambil Lia mengangguk.
"Kami mintak diri dulu ye kak." – pinta Lia untuk meneruskan perjalanan mereka.
"Ok, semoga Berjaya adik." – balas Sara

Lalu mereka berdua meninggalkan Sara yang keseorangan. Begitulah seperti kebanyakan. Hanya tahu bercakap tapi apabila dalam melaksanakan percakapan itu, tidak semua yang mampu. Tapi bagi Lia dan Ani, mereka bukan lah dari jenis yang sembang kemaih. Mereka berpendirian tiada apa yang boleh mengotakan percakapan daripada melaksanakanya. Itu yang sepatutnya dibuktikan semua pihak.

"Adik-adik, tunggu jap." – jerit Sara dari belakang
"Yer akak, awatnya? Nak join ka?" – jerit Lia.

Sara segera berlari ke arah Ani dan Lia sambil mengeluarkan sesuatu dari poket seluarnya.

"Eh tak, ni haa. Amik nombor telefon akak. 013-20561111. Simpan yer" – kata Sara termengah-mengah kepenatan berlari.
"Okay akak. Terima kasih" – balas Ani.

"Akak ada skim takaful untuk adik dua orang, kot-kot lah ape-ape jadi kan. Tak menysahkan orang tua adik nanti. hehe" – sambung Sara.
"Haram jadah sungguh. Promote takaful plak time-time ni." – balas Ani dalam hatinya. 


bersambung lagi.

Survey Camp lagi

Sebenarnya aku baru jer pulang dari praktikal survey kem ni. Kebetulan hari ini hujan, jadi boleh balik awal lah. duduk dalam bilik tak buat ape, jadi aku bercadang nak cerita sikit mengenai survey camp. Survey camp adalah kursus wajib yang perlu diambil oleh semua student sains ukur dan geomatik dari UiTM. Universiti lain mungkin ada juga modul macam ni, tapi aku xsure deorang buat masa cuti semester atau semasa dalam semester. Terdiri daripada tiga bahagian dan sekarang aku di bahagian yang ketiga iaitu, latihan praktikal bagi subjek Fotogrammetri dan Geodesi.

View dari bilik. (gambar stitch) 

Survey camp kali ini ditempatkan di Melaka. Sebelum-sebelum ini pun buat kat Melaka jugak. Untuk pengetahuan, batch aku punya survey camp, ketiga-tiga bahagian/modul buat dekat Melaka. Sampai aku dah boleh hafal sikit-sikit jalan-jalan disekitar bandaraya Melaka ni lah jadinyer. 

Yang specialnya kali ini, student lelaki ditempatkan di Kolej Tun Mamat. Jadi macam sedikit kelainan lah dari kem sebelum-sebelum ni dimana student lelaki ditempatkan di Kolej Tun Mutakhir. Lagi satu, dengar cerita, ini kali pertama survey camp diadakan pada bulan Ramadhan, jadi penat tu bertambah la sikit dalam menempuhi camp ni kan. Jadilah, janji ada kelainan kan. haha

Bilik paling kemas aras 4.

Katil hensem.

Aku harap survey camp kali ni, group aku boleh tolerate satu sama-lain, tolong-menolong dalam buat kerja dan boleh finish task on time. Walaupun permulaan group aku agak slow sikit tapi diharap lepas ni tiada halangan lain yang datang. Therefore, selamat bersurvey camp kepada semua kengkawan dan selamat menjalani ibadah puasa. 


Buat Kepala

Di petang hari yang indah dan permai, bosan melanda, padahal banyak kerja boleh buat, gua rasa gua nak tulis sikit pasal topik ini.

Buat kepala tu bagus sebenarnya, boleh invent benda baru selain memberikan pendapat mengikut kepala masing-masing. Tapi kalaw dah terlebih buat kepala, memang orang semua pon meluat. Haha. Kalaw benda tu dah confirm-confirm salah, let it be as salah. Tak payah nak buat kepala macam benda tu betul, benda tu wujud. Tak susah pon nak menjernihkan keadaan. Just cakap, "Weh aku buat kepala jer. Hihi" Abis kuat sejam jer kena paku. Pastu abislah isu tu.

Ini especially for inventor susu cap atlet ke sukan ke apa benda entah. haha. (sambil tunjuk gaya berlari) Puii!


KL Bakar (Episod 2)



“Wei macam mana boleh terbakaq sampai laguni” – kata Lia.
“Nok horom mana aku taw, kalaw aku taw aku habaq awai kat hang aih. Tak dak pasai aku nak serabut dalam masaalah ni.” – kata Ani.
“Apa kita nak buat ni wei?” – kata Lia
“Lani kita cari tempat selamat dulu, pastu baru kita bincang lain ok.” – kata Ani.

Lalu dua anak gadis yang baru menempuh permulaan cabaran dalam hari tersebut mengambil keputusan untuk mencari tempat berteduh dahulu, seterusnya membincangkan tentang langkah yang patut mereka ambil seterusnya. Berbekalkan motosikal entah siapa pemiliknya, Ani menunggang dengan penuh licik sambil Lia mermbonceng di belakang. Betul kata orang, apabila dalam desakan, sesuatu yang sukar boleh menjadi mudah. Ani pernah mencuba untuk menuggang motosikal bercluth tangan sebelum ini, tapi gagal untuk mengimbangi kawalan pendikit minyak dan tarikan cluth motosikal. Namun hari ini, dengan cekap pula dia menunggangnya. Kalah mat rempit Kulim.

Berbekalkan motosikal Yamaha 125z dikuasa duakan dengan eksos YY Pang limited edition, Ani mencilok, mencebut, mencelah celahan kereta yang musnah terbakar, mayat-mayat yang bergelimpangan di serata jalan. Dari jalan Imbi ke jalan Raja Chulan, seterusnya mengikut jalan Bukit Bintang lalu susur keluar ke Jalan Tun Razak.

“Wei, hang nak p mana ni” – kata Lia
“Haram aih, hang dok senyap-senyap kat blakang dah la”- kata Ani
“Hang jangan buat gila, kang kat depan tu lagi teruk, cokelat angin jer kita nanti.” – kata Lia
“Wei-wei, dak lani kita berenti sat stesyen minyak tu, kasi full tank dulu motor ni. Kang habis minyak tengah jalan apa pon tak boleh.” – kata Lia lagi.

Mereka berdua mengambil keputusan untuk berhenti sebentar di stesyen minyak Caltex bersebelahan dengan menara pnb dan cimb bank, berdekatan Desa Kudalari kondominium. Kelihatan stesyen minyak masih selamat dari sebarang letupan dan kebakaran – masih selamat untuk digunakan. Lia segera melangkah kaki ke kaunter untuk membuat pembayaran tunai bagi pembelian minyak tersebut. Namun apabila setibanya dia di kaunter pembayaran tiada orang yang bertugas di kaunter tersebut. Hanya kelihatan mesin pembayaran yang masih online dengan keadaan kedai yang seperti baru lepas kena ombak tsunami.

Lia mengambil keputusan untuk masuk kedalam stesyen minyak tersebut. Keadaan sangat pelik, barang bersepah merata, rak-rak tertunggang langgang, peti ais yang menempatkan minuman juga pecah seperti dihentam oleh sesuatu. Lia gagahi juga dirinya untuk masuk kedalam untuk berurusan dengan penjaga kaunter. Baginya mungkin penjaga kaunter berada didalam ofis sedang berbuat sesuatu. Lia terus ke bilik yang ditandakan dengan penanda “staff only allowed”.

Hatinya bimbang juga mungkin sesuatu yang buruk telah terjadi dengan stesyen minyak tersebut. Namun beliau tetap dengan prasangka baik, mungkin stesyen minyak itu sedang buat stok check barangkali.

“Wei cepat sikit boleh tak, hang dok mengorat bangla ke ape?” – kata Ani menunggu di luar.
“Hang ni kalaw nak benda apa semua jenis tak dan-dan sunggoh.” – kata Lia.

Sedang lia memulas tombol pintu ofis tersebut dengan tidak semengena, dia merasakan kakinya seperti ditarik sesuatu. Tarikan seperti gengaman tangan manusia yang sedang menggengam bahagian buku lalinya. Terasa kasar tapak tangan gengaman tersebut. Lia toleh kebawah. Tangan seekor zombie sedang memegang erat buku lalinya. Dengan sebelah tangan lagi zombie tersebut patah. Muka zombie tersebut seperti sedang menagih simpati meminta pertolongan dari Lia. Namun kejadahnya zombie boleh berperasaan seperti manusia normal untuk meinta pertolongan selaian daripada ingin meragut daging panas manusia. Lia tekad.

“Haram jadah punya bangla.” – kata Lia

Dushh, satu penyepak sulung hinggap ke kepala zombie tersebut. Hampir tercabut kepalanya, namun dah nama pun zombie, tercabut kepala apalah sangat, terus erat lagi gengaman tangan menggengam kaki Lia.

“Barua, ini tak boleh jadi” – kata Lia lagi.

Dicapainya pemadam api yang digantung bersebelahan dengan pintu ofis stesyen minyak tersebut. Dihayunkan pemadam api tersebut ke lengan zombie. Dengan sekuat tenaga dan kudrat yang ada lengan zombie tersebut terputus dua. Gengaman dikakinya dileraikan. Sekali lagi hayunan dihayunan tepat ke kepala zombie tersebut. Putus. Meleleh darah memancut dari leher zombie. Mungkin tindakan tersebut agak ganas, tapi demi menyelamatkan nyawanya, terpaksa juga dihalalkan tindakanya.

Dibukaknya bilik ofis stesyen minyak tersebut. Tidak dijangka, 6 ekor zombie sedang mundar mandir didalam bilik tersebut. Seperti tidak keruan masing-masing. Tindakan Lia membuka pintu ofis tersebut menarik perhatian salah seekor zombie. Ini berikutan cahaya lampu dari ruang kedai menerjah ke dalam bilik ofis tersebut. Dari seekor, keenam-enam ekor berpaling kearah Lia. Lia kaget. Ini pertama kali Lia melihat zombie bertentangan mata denganya. Bukan hanya seekor, tapi enam ekor. Kali terakhir Lia bertentangan mata adalah ketika dia dicuba mengorat oleh mat Korea K pop di kelasnya.

Zombie berlari kearahnya, dengan pantas. Lia terus menerus menutup semula pintu ofis tersebut. Disendalnya tombol pintu itu dengan pemadam api yang dihayunnya tadi supaya sukar bagi zombie untuk membuka pintu. Lia segera ke kaunter pembayaran, berbekalkan manual yang disediakan oleh pihak supervisor stesyen minyak kepada pekerja baru, Lia membuat pendaftaran bayaran sebanyak RM50 bagi penjualan minyak. Segera beliau menunjukan tanda gengaman ibujari keatas- tanda good kepada Ani.

Selesai menekan enter, mesin petty cash keluar. Diragutnya helaian kepingan not RM50 dan RM 10 untuk bekalan menghadapi survivor mendatang. Sebelum keluar dari stesyen minyak tersebut, disentap juga minuman pemulihan tenaga, Gatorade beberapa botol. Lalu dia keluar dari stesyen minyak tersebut.

“Wei, stesyen minyak tu kene serang zombie, hang isi cepat sikit, satgi depa keluar serang kita” – kata Lia tergesa-gesa.
“Haram, hang lambat, hang suruh aku cepat pulak, sekeh pala satgi maw?” – kata Ani.
“Ni berapa hang topap ni?” – kata Ani lagi
“Aku bagi RM50 full tank punya. Hehe. Cukup?” – kata Lia, memerli.
“Hang ingat ni kancil ka apa. Haha” – balas Ani semula. 

BERSAMBUNG.

Segmen Blogwalking & Tambah Follower by Farah


Memandangkan blog gua ni pengikut pon dua tiga kerat jer. Jadi gua layan ajer segmen-segmen yang diwujudkan oleh individu-individu yang haram gua tak kenal langsung ni. Ini semua adalah bagi memastikan kelangsungan follower gua supaya bertambah dari semasa ke semasa. Haha. 

Sabar

Aku bukan ahli agama mahupon ahli jawatankuasa masjid@surau. Tapi setelah mengobserve satu keadaan ni aku rasa macam nak menulis pulak pasal benda ni. Semua yang berlaku adalah kehendak Allah s.w.t. Jadi adalah hikmah disebalik semua tu. Anggap lah semua yang berlaku adalah dugaan bagi mendekatkan diri kita (aku sekalipun) supaya lebih dekat denganNya. Gua bagi hadis sepam untuk tatapan okay.


Nabi s.a.w bersabda,
 "Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." 
(Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)






GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Watak Kegemaran



watak kegemaran gua mestilah:


Sebab gua rasa mamat ni jer yang boleh penuhi kriteria hat buasir otak nak 
OHSEMKREATIF, KARUT & GILA.
Haha

1st Paper

Harini 1st day final exam aku untuk semester 6. First paper subjek environmental studies. Berkisar pasal alam sekitar dah nama pon environment kan. Tapi agak malang rasanya macam half jer aku bole buat, lagi half aku jadi seorang environmentalist yang baru naik pangkat. Hentam keromo sahaja. Harap-harap carry mark boleh tolong push sikit markah untuk lepas dari zon penyingkiran. Mampuih Habaq Hang. 

awek cun sebagai pengubat duka.

Muhong

Semalam aku berjalan-jalan. Semuanya aku singgah. Jumpa lah dengan pakcik, makcik, akak, abang, adik, marka-marka lawa. Aku tegur depa semua. Tapi semua tak tegur aku balik. Haram jadah sungguh.

Sapa kata blogwalking buleh menambahkan polower hampa jangan dok muhong. Nak tambah polower, tempek gambar seksi, macho lancho jer besaq-besaq kat blog. Muhong sunggoh bak hang.


Istana Negara lama

Disebabkan aku adalah rakyat Malaysia yang berpegang teguh dengan prinsip rukun negara, jadi aku dengan  member pergi melawat istana negara yang lama. Entrance free, masuk kamera RM3.00. No conduct of code ape-ape. Masuklah dengan berpakaian seperti rakyat Malaysia. Jadi enjoice gambar-gambar yang aku sempat amik ni yer

entrance ke dewan pameran.

cop mohor diraja. pengesahan PTPTN kalaw buat dengan cop ni, yakni menjadi free.

hensem boy, with beautiful princes. hehe

pakgad diraja.

istana negara and me.

bangunan istana.

main entrance.

lepas pergi istana kami lajak terus ke tugu negara. ni kiranya macam lawatan sambil belajar edisi dewasa la. 

kepten Malaysia.

balik dari tugu negara, cadangnya nak p try makan kat Williams. pastu cari jalan, pusing punya pusing tak jumpa, maka menupai-nupai lah kami di tupai-tupai shah alam. 









KL Bakar

Juga disiarkan disini.
http://sepenaraya.blogspot.com/


“Barua masam betul ketiak kau ni.”
“Haram jadah sungguh, panas la hari ini gila! Dah la bejalan kaki dari Low Yat tadi macam haram punya sesak dengan ramai orang. “


Lia merungut kepada Ani perihal bau ketiak Ani yang masam menusuk hidungnya. Bau masam itu tidaklah semasam mana, tapi bagi kaum hawa yang pentingkan kecantikan dan kebersihan, sedikit bau sahaja sudah mengganggu environment mereka.


Panas. Ibukota Malaysia, Kuala Lumpur mencatatkan suhu yang agak tinggi 36 darjah selsius bagi dua tiga hari kebelakangan ini. Kesan dari rumah hijau justeru meningkatkan lagi kepanasan serantau (baca global warming). Kuala Lumpur juga tidak terlepas dari pembalasan alam akibat kerakusan manusia di bumi sendiri. Dua sekawan itu, baru sahaja sampai ke restoran makanan segera Mc Donals di Bukit Bintang selepas mengharungi terik matahari dari pusat membeli belah barangan elektronik Low Yat plaza. Asalnya Lia mencadangkan supaya menaiki kereta sahaja untuk ke restoran tersebut. Namun dibantah Ani yang mana mahu berjalan kaki – mahu eksersise katanya setelah sekian lama tidak berjogging akibat kecederaan tulang tendon jatuh dari bukit Tabur tempoh hari.


“Lega betul dapat duduk bawah air-cond”
“Tahu xpe! Kau lah, terhegeh-hegeh sangat kononyer nak eksersise la sangat kan. Kan dah berpeluh-peluh. Siap basah ketiak lagi. Haha.”


“Babi! Jangan cakap kuat sangat, malulah aku dengan mamat sebelah ni”. - Ani merujuk kepada seorang pemuda yang berseorangan yang kelihatan agak sasa badanya. Mungkin atlet rowing barangkali.


“Hey, aku takut bila mamat tu bau something masam kat ketiak kau, on the spot dia reject kau. Hahaha..” Berderai ketawa dua sekawan itu di ruangan atas restoran makanan segera tersebut.


Setelah seketika duduk, Ani bangun untuk beratur ke kaunter pembelian bagi membeli Double Cheese Burger untuknya, manakala Mega Mac untuk Lia rakanya itu. Ani sudah faham dengan selera makan Lia yang agak jauh panggang dari api dengan bentuk badanya yang kecil, tetapi memiliki selera seperti gadis yang mengidap obesiti. Kelihatan agak ramai remaja sekolah yang turut serta singgah ke restoran makanan segera tersebut. Pelbagai gaya dan ragam dapat dilihat. Dari imej K-Pop sehinggalah imej bertudung labuh. Barangkali baru pertama kali sampai ke Kuala Lumpur lalu tidak tahu hendak kemana dituju. Yang hanya difikiran adalah Bukit Bintang. Mungkin selepas dua tiga bulan imej bertudung labuh remaja itu bakal digantikan dengan fesyen hijabnista barangkali. Selesai seorang, seorang pula memberikan order kepada si pengambil order. Kitaran tugasan yang tidak berubah dari sebulan ke sebulan membuatkan si pengambil order berkebolehan senyum, mendengar order sambil menekan punat-punat di mesin order tanpa melihat. Sudah begitu cekap sekali.


Tiba giliran Ani untuk memesan makanan.


“Hai Selamat tengahari, makan sini ataw bawa pulang?”
“Hai, umm..saya makan sini jer”
“Okay, makan ape..?”
“Umm..bagi set regular Double Cheese Burger dengan Mega Mac”
“Air..? Coke?”
“Ok, air saya nak Milo dengan..umm, jap yer”


Ani memalingkan muka ke belakang dengan harapan Lia akan menoleh kearahnya. Ani terlupa untuk bertanyakan minuman yang dimahukan Lia sebelum pergi beratur untuk memesan makanan. Malangnya Lia tengah asyik dengan Ipadnya yang baru dibeli sebentar tadi. Sedikitpun tidak diendahkanya kepada Ani. Lalu Ani mengelui Lia dengan memanggil namanya beberapa kali.


“Lia..! Lia..!”


Lia tidak perasan dengan panggilan dari Ani. Justeru Ani memberitahu si pengambil order untuk tunggu sebentar sementara Ani mahu pergi ke meja Lia untuk bertanyakan tentang minumanya. Terdengar rungutan dari pelanggan yang beratur akibat daripada kelewatan yang terjadi.


Sedang beberapa langkah Ani hendak ke meja Lia. Dengan tidak semengena..BOOMM!! Satu letupan kuat berbunyi menyebabkan Ani terpelanting sehingga ke meja Lia. Keadaan di restoran makanan segera menjadi kelam kabut. Remaja sekolah lari bertempiaran. Tidak kurang pula yang sedang menadah tangan berdoa supa keadaan menjadi tenang. Abis kerusi meja bersepah di ruangan restoran tersebut. Kedengaran bunyi tangisan anak kecil dan suara meminta tolong. Cermin kaca bertaburan sehingga ke luar restoran.


“Wei, wei..apa jadi ni?”
“Kau tanya aku, mana aku tau!”
“Jom..jom..bangun, kita blah dari tempat ni..tempat ni nak terbakar ni gila!”


Ani yang sedari tadi terbaring dilantai bingkas bangun untuk keluar dari restoran tersebut. Calar-calar di tapak tangan diendahkan berikutan kekalutan yang terjadi. Ani dan Lia harus segera keluar dari restoran tersebut sebelum terdapat sebarang letupan yang mungkin akan menyusul lagi. Namun harapan mereka untuk keluar dari restoran tersebut kelihatan agak sukar kerana tangga yang menghubungkan tingkat atas dan bawah sedang marak dimakan api. Begitu cepat api menyambar tangga tersebut sehingga hampir keseluruhan kayu pelapik dibahagian atas sudah terbakar hangus.


Satu jalan shaja yang tinggal adalah dengan melompat ke bawah menerusi tingkap kaca yang mana cerminya telah pecah sebentar tadi.


“Wei, kita lompat boleh? Bontot kau yang injured haritu dah ok kan?”
“Ah, kita lompat jerlah..ok ke tak ok ke, aku nak lompat jugak dari hangus kat atas ni!”


Persetujuan dicapai, mahu tak mahu, harus juga melompat untuk ketingkat bawah seterusnya keluar dari restoran tersebut. Tangan mereka berdua saling berpegangan. Rasa sedikit cuak mula timbul walaupun tinggi tingkat atas ke bawah hanyalah 4 meter. Bagi mereka yang tidak pernah melakukan aktiviti lasak, mungkin ini adalah satu cabaran yang besar. Barangkali ya, mungkin jika tersilap mendarat, kaki boleh terkehel mahupun patah.


“Ok, satu..dua..tiga, lompat!” booommm!!


Seraya mereka berdua lompat, satu letupan sekali lagi kedengaran dari tingkat atas. Namum tindakan pantas mereka dengan mengambil keputusan untuk melompat dari tingkat atas telah menyelamatkan mereka berdua dari hangus disambar api. Setelah berjaya melompat kebawah, dua sekawan itu lega kerana mereka telah terselamat dari musibah yang menimpa. Dari rancangan untuk menikmati hidangan Mc Donalds telah berubah menjadi seperti aktiviti lasak di musim cuti.


“Lia, cuba kau tengok depan tu..”


Jangkaan mereka meleset sama sekali, terlepas satu bahana, bahana lain pula yang muncul. Monorail yang terjatuh dari landasan terbakar. Kelihatan mayat bergelimpangan sambil beberapa orang yang sedang nazak. Kenderaan terbabas ke tepi jalan, terbakar juga. Kedengaran siren bomba entah dari mana sedang bergegas entah ke mana. Orang ramai lari bertempiaran kesana kemari. Pokok-pokok disekitar jalan Tun Abdul Razak terbakar dengan api yang marak. Beberapa manusia terbaring sambil diberikan rawatan oleh entah siapa-siapa akibat kulit melecur dengan teruk. Traffic light meletup, bangunan-bangunan terbakar, pokok-pokok terbakar, kenderaan terbakar. Semuanya terbakar. Kuala Lumpur terbakar barangkali.


 BERSAMBUNG

windows 8


Sedang aku bosan-bosan menulis thesis, cuba install Windows 8 Preview Release yang baru download 2,3 hari lepas. Overal memang GUI dia menarik. Bagi pengguna Windows tegar, memang tercari-cari mana start button. Start button memang tak wujud dah, tapi diganti dengan GUI seperti diatas. Dari situ, semua benda boleh access. Pastu build in apps yang lain nampak menarik jugak.

Walaupon Windows 8 ni dihentam oleh user Windows tegar disebabkan start button jer, tapi bagi aku ok ape. Nampak lagi stylish. Windows 8 ni sbenarnya di optimize dengan touch screen user dengan high speed internet. Tapi bagi tetikus user jangan risau sebab function mouse juga disediakan. Cubalah hari ini. Sekian terima kasih.

Gambar #1


Aku suka gambar ni sebab:
1. Contrast dia lawa.
2. Kasih sayang yang priceless. 

Respek dengan pakcik ni sebab tak malu nak tunjukan kasih sayang kat wife dia depan orang ramai walaupon sekadar kerja biasa. Wife dia pon tak segan dengan situasi macam tu. 

Backpacking Cameron Highland (Day 1.2)

Backpacking Cameron Highland (Day 1)
Backpacking Cameron Highland (Day 1.1)

Sampai Tanah Rata, aku dengan Kimi pening nak pergi mana. Aku cadang dekat Kimi, jalan-jalan dulu area Tanah Rata ni, tengok apa yang ada, pastu baru decide nak pi mana. Aku tak tawlah, mungkin aku perasan Kimi ni muka macam stress dok pikir nak tidur mana malam ni. Tapi dia tak nak bagitahu ke-stressanya. Aku pon malas nak mention sangat soal nak tido malam ni, just jalan-jalan dulu tengok kedai-kedai sekeliling. Then aku decide dengan Kimi untuk lepak dekat mamak kat Tanah Rata ni. Lepak minum, makan pastu baru pikir nak tidur mana, esok nak buat apa. Sebelum berenti lepak tu, beli map Cameroon sekeping untuk guide aktiviti kat atas tu nanti.

Jumpa mamak kat atas tanah rata tu, Restoran Kumar dengan Restoran Sri Brinchang. Dua-dua serve alkhohol. Diatas niat dan nawaitu yang yakin bahawa minuman yang akan sampai nanti tak menngunakan gelas yang sama dengan air alkhohol tu, kami sepakat singgah ke Restoran Kumar. Huh, boleh duduk atas kerusi, walaupon kerusi besi, rileks-rileks disamping cuaca sejuk malam memang layan. Mana tak nyer, dok menanggung backpack berat kehulu kehilir agak sakit bahu jugak lah.

Restoran Kumar

Restoran Sri Brincang
Asalnya nak minum-minum sambil decide nak tido mana dengan aktiviti besok nak buat ape, sekali Kimi bermurah hati untuk mengopen table pulak malam tu. Ape lagi, melantak jer la. Aku mintak nan tandoori, si Kimi mintak nasi set. Ulasan untuk makanan tu, boleh lawat blog jom makan-makan ye. Sambil tengah tunggu makanan sampai, bincang kejap dengan Kimi aktiviti besok. Aku decide nak naik gunung dekat Cameroon ni sebab itu main objectivenyer. Kimi on jer dengan cadangan aku. Sedang dok sembang pasal cadangan besok, kebetulan sebelah meja kami, ada geng 1 Malaysia yang terdiri daripada Melayu, Cina dan India dok melepak minum-minum. Umur dalam pertengah 40 rasanya. Sekali India tu tegur aku nak pergi mana, dari mana, tidur mana. Ramah juga orang kat Tanah Rata ni. Mungkin dia tengok aku dengan Kimi bawa backpack kot. Kami just bagitahulah, dari Shah Alam, sesaje datang Cameroon nak jalan-jalan. Pastu keluar soalan yang ditunggu-tunggu oleh aku dan Kimi. Haha. Dia tanya pulak nak tidur mana. Aku cakapla yang kami tiada tempat tidur lagi, cadangnya nak tidur masjid jer, tapi masjid pun tak tahu kat mana. 

makanan sponser
makanan pihak penaja
Kebetulan India tu towkey hostel, tp malangnya hostel dia penuh pulak malam ni. Dia ada offer nak bagi tidur dekat guest room di kuil yang disumbangkan beliau kat tanah rata ni. Tapi considered lagi masjid sebab tak kanlah orang Islam nak gatal tangan tido dekat guest room kuil kalaw masjid available ye dak. Finally aku just tanya dia direction ke masjid kat mana. Then setel hal untuk tidur malam tu. Lega hati. Yang Kimi dok risaw takut tak boleh tido kat masjid tu. Alahai. India tu merupakan manager Public Bank kat Tanah Rata tu, tapi keramahan beliau yang buat aku kagum. Tak ada nak belagak macam sesetengah orang yang berjawatan tinggi. 

Navigator tak bertauliah
Selesai makan, selesai decide besok pagi nak pergi mana, kami terus gerak ke masjid ikut direction yang dibagi pakcik India tu. Jalan pulak lebih kurang 20 minit ikut ke masjid tu. Sampai jugak akhirnya. Tengok sekeliling gelap jer, aku usha dalam masjid, sah memang ada traveller yang tido dalam tu. Kiranya allowable lah untuk tido masjid tu. Hilang satu masaalah, tu pon Kimi ajak tidur dekat koridor masjid jer. Stress betul aku dengan cadangan beliau. Sebab tu aku pesan awal-awal lagi, kalaw nak travel style backpack ni, hati kena kering, tak payah pikir selesa dalam masa yang sama cuba yang terbaik dan termurah untuk dapatkan keselesaan tu. Yang penting experience gained. Itu jer. Nada sedikit stress disitu. 

Masjid yang menjadi sasaran.
Sampai masjid, masuk ruang tepi masjid bahagian dalam, letak backpack, landing time. Satu yang tak best kat masjid ni, pengawal merangkap petugas masjid ni kot. Bapaklah punya kerek. Dalam pukul 2 pagi macam tu kot, aku terjaga dengar dia bertekak dengan foreigner mana entah, tak nak bagi deorang tido dalam masjid. Bagi pendapat aku, memnag deorang tu bukan Islam, tapi tak salah untuk bagi deorang tido dlaam masjid kat bahagian tepi masjid tu, port yang sama aku tidur. Bukan nak suruh deorang tidur dekat ruangan solat utama. Maybe perception foreigner tu terhadap Islam dah jadi buruk. Terlalu stereotype terhadap orang bukan islam terhadap penggunaan rumah ibadat. Gua nak tidur pon jadi tak senang. Dah la sejuk melampau gila walaupon pakai sweater dengan gabungan kain pelekat. 

Kesokan harinya, awal pagi dah  bangun, 5.30am. Tak pernah aku bangun seawal ni melainkan masa sesi orientasi sekolah jer. Tak puas betul tido. Nak buat macamana dah nama pun menumpang masjid, kenelah bangun subuh on time ye dak.haha. bangun, pergi toilet, mandi-mandi sikit. Memang aku mandi-mandi sikit jer, sebab air sejuk gila punya pagi tu. Pastu solat subuh berjemaah. Pukul 6 setengah keluar dari masjid, dan  bermulalah hari kedua di tanah rata...