Backpacking Cameron Highland (Day 1)


Sebenarnya dari semester lepas lagi, dapat hidayah dan petunjuk nak backpack ke Cameron Highland. Masa semester break semester lepas sebelum survey camp, aku dok umah makcik aku di Subang. Hari-hari mengadap internet. Dah bosan gila. Browse punya browse, terbaca Udey Ismail punya travellogue, macam dah bagi semacam inspirasi kat aku. Then aku decide, untuk kaki travel yang tak ada duit sangat macam aku, backpack adalah pilihan yang terbaik. Destination yang agak-agak boleh test power adventurous aku, aku pilih Cameron Highland. Sebab kos rendah, dan banyak tempat-tempat free jer kat situ.

Cameron Highland macam semua orang tahu terletak kat sempadan Pahang, Kelantan dengan Perak, kedudukan di altitude yang tinggi therefore weather dia sejuk dan nyaman sikit. Last time aku ke Cameron Highland ni masa 2005 zaman sekolah teknik Alor Setar. Kira balik, lebih kurang enam tahun jugak la tak jejak kaki ke situ. Itu yang menambah minat sikit nak ke Cameron Highland ni. Lagipon target untuk ke Cameron Highland kali ni nak trekking trail path sekitar bukit-bukit, gunung-gunung kat Cameron tu. 

Jumaat malam, aku dengan travel partner Hakimi. Google sikit pasal transportation nak ke Cameron Highland tu dari Shah Alam. Ok macam senang jer, then decide apa yang nak buat di Cameron Highland tu. Planning and target ni penting jugak kalaw nak travel mana-mana sebab at least kita dapat guide what to do next. Malam tu packing semua baju kasut seluar, prepared mana-mana yang perlu. Memandangkan estimate time 3 hari jer, jadi memadaila aku bawak beg pinjam si Dol jer berbanding nak bawak beg besar gabak. Easy to move on, tak leceh sangat nanti.


Sabtu pagi, awal-awal pagi lagi aku dah bangun mandi solat semua, pesankan kat member aku jam 8pagi mintak tolong hantarkan ke stesyen KTM Padang Jawa. Lebih kurang jam 8.10 pagi aku sampai stesyen Padang Jawa. Janji dengan Kimi nak jumpa 8.30 kat stesyen, aku sampai awal pulak. Tak apelah rilek-rilek dulu, sambil baca-baca train guide yang disediakan. Untuk makluman aku memnag agak fail bab-bab naik train, Star, Putra, Monorail dan ape-ape yang berkaitan dengan train ni. Almaklumlah asal dari negeri Kedah, mana nak familiar sangat dengan transportation based on train ni kan. Pernah jugak sekali hari itu, aku datang dari Kedah, turun di stesyen Bukit Jalil pastu pening tak tahu nak buat apa. Nekad buat muka tak tahu malu, tanya jer pakgad dekat information counter, pasal nak balik Padang Jawa camna. Dari situ baru nampak justifikasi pepatah melayu, malu bertanya, sesat jalan. Kepada kimi, rajin-rajinkan bertanya ye lepas ni.

Lebih kurang jam 8.30 kimi sampai, terus aku tanya kat counter beli tiket tu macam mana nak ke Tapah Road dari Stesyen Padang Jawa ni. Haram, kerek nak mampos punya mangkok jaga tiket, dah aku noob dan sohai pasal train transportation ni sebab tu lah aku tanya. Kalaw aku dah pro, tak kelapaq aih aku nak tanya banyak. Aku tanya elok-elok, sekali dia sound setepek, cakap ada tiket sampai Tanjung Malim jer, tak kan tu pon tak tahu kot, aku just nak konformation jer dari dia. Bukan saje gedik-gedik nak tanya pon. Pagi-pagi dah bikin spoil mood. Sekali aku pon entah macam mana boleh jadi blur, beli tiket dari Padang Jawa ke Rawang jer. Sepatutnya boleh jauh lagi sampai ke Tanjung Malim. Pening. Sampai dalam train, tengok route dia bari perasan last station intercity KTM sampai Tanjung Malim.

Padang jawa ke Rawang RM5.20. Train sampai dalam pukul 8 lebih kot, aku tak ingat. Sampai ke KL Central kena transit naik tren KL Central ke Rawang pulak. Sampai Rawang dalam pukul 10.30 kot. Beli tiket ke Tanjung Malim pulak RM4.90. Dari Rawang ke Tanjung Malim, tren KTM akan tunggu lama sikit, mungkin sebab dia nak bagi penuh orang dulu baru jalan. Aku ingatkan bus jer buat style camni, train pon sama gak. Baru taw. Perjalanan dari Rawang ke Tanjung Malim memang tak taw nak buat apa, bosan pandang luar jer dua-dua orang. Selamat aku bawak spare buku, boleh la jugak baca-baca time bosan camni. Nak tido pon, pagi lagi, tak ngantok sangat pon.



Sampai Tanjung Malim, terus cari bus nak ke Tapah Road. Lepas tanya pakcik bus yang standby tunggu depan stesyen KTM Tanjung Malim, dia suruh pergi ke stesyen bus Tanjung Malim, tanya bus kat situ. Selamat jarak dari stesyen KTM ke stesyen bus dekat jer. Mula la berjalan kaki ke stesyen bus tu. Lepas tanya dekat pakcik-pakcik teksi kat stesyen bus tu, dia suruh tunggu bas jer sebab bus nak ke Tapah belum sampai lagi. Masa tu jugk sempat la beli bekal nak spare masa kat Cameron nanti. Lebih kurang setengah jam tungu bus ke Tapah sampai, untuk dapat confirmation aku pergi tanya dengan auntie ticket conductor bus tu, nak confirmation ni ke bas ke Tapah. Rupanya tak jugak, bas akan ke Sungkai dulu, pastu dari Sungkai baru akan ke Tapah, naik bas lain pulak.

Dalam hati haram jadah punya pakcik dah terang-terang aku tanya nak ke Tapah macam mana, selamba jer dia jawab naik bus tu, aku ingat bus tu direct ke Tapah la. Pakcik oh pakcik, sabar jerlah.  


 Nanti aku sambung lain sebab nak pos parcel membe aku sebelum hujan. 

No comments:

Post a Comment