Backpacking Cameron Highland (Day 1)


Sebenarnya dari semester lepas lagi, dapat hidayah dan petunjuk nak backpack ke Cameron Highland. Masa semester break semester lepas sebelum survey camp, aku dok umah makcik aku di Subang. Hari-hari mengadap internet. Dah bosan gila. Browse punya browse, terbaca Udey Ismail punya travellogue, macam dah bagi semacam inspirasi kat aku. Then aku decide, untuk kaki travel yang tak ada duit sangat macam aku, backpack adalah pilihan yang terbaik. Destination yang agak-agak boleh test power adventurous aku, aku pilih Cameron Highland. Sebab kos rendah, dan banyak tempat-tempat free jer kat situ.

Cameron Highland macam semua orang tahu terletak kat sempadan Pahang, Kelantan dengan Perak, kedudukan di altitude yang tinggi therefore weather dia sejuk dan nyaman sikit. Last time aku ke Cameron Highland ni masa 2005 zaman sekolah teknik Alor Setar. Kira balik, lebih kurang enam tahun jugak la tak jejak kaki ke situ. Itu yang menambah minat sikit nak ke Cameron Highland ni. Lagipon target untuk ke Cameron Highland kali ni nak trekking trail path sekitar bukit-bukit, gunung-gunung kat Cameron tu. 

Jumaat malam, aku dengan travel partner Hakimi. Google sikit pasal transportation nak ke Cameron Highland tu dari Shah Alam. Ok macam senang jer, then decide apa yang nak buat di Cameron Highland tu. Planning and target ni penting jugak kalaw nak travel mana-mana sebab at least kita dapat guide what to do next. Malam tu packing semua baju kasut seluar, prepared mana-mana yang perlu. Memandangkan estimate time 3 hari jer, jadi memadaila aku bawak beg pinjam si Dol jer berbanding nak bawak beg besar gabak. Easy to move on, tak leceh sangat nanti.


Sabtu pagi, awal-awal pagi lagi aku dah bangun mandi solat semua, pesankan kat member aku jam 8pagi mintak tolong hantarkan ke stesyen KTM Padang Jawa. Lebih kurang jam 8.10 pagi aku sampai stesyen Padang Jawa. Janji dengan Kimi nak jumpa 8.30 kat stesyen, aku sampai awal pulak. Tak apelah rilek-rilek dulu, sambil baca-baca train guide yang disediakan. Untuk makluman aku memnag agak fail bab-bab naik train, Star, Putra, Monorail dan ape-ape yang berkaitan dengan train ni. Almaklumlah asal dari negeri Kedah, mana nak familiar sangat dengan transportation based on train ni kan. Pernah jugak sekali hari itu, aku datang dari Kedah, turun di stesyen Bukit Jalil pastu pening tak tahu nak buat apa. Nekad buat muka tak tahu malu, tanya jer pakgad dekat information counter, pasal nak balik Padang Jawa camna. Dari situ baru nampak justifikasi pepatah melayu, malu bertanya, sesat jalan. Kepada kimi, rajin-rajinkan bertanya ye lepas ni.

Lebih kurang jam 8.30 kimi sampai, terus aku tanya kat counter beli tiket tu macam mana nak ke Tapah Road dari Stesyen Padang Jawa ni. Haram, kerek nak mampos punya mangkok jaga tiket, dah aku noob dan sohai pasal train transportation ni sebab tu lah aku tanya. Kalaw aku dah pro, tak kelapaq aih aku nak tanya banyak. Aku tanya elok-elok, sekali dia sound setepek, cakap ada tiket sampai Tanjung Malim jer, tak kan tu pon tak tahu kot, aku just nak konformation jer dari dia. Bukan saje gedik-gedik nak tanya pon. Pagi-pagi dah bikin spoil mood. Sekali aku pon entah macam mana boleh jadi blur, beli tiket dari Padang Jawa ke Rawang jer. Sepatutnya boleh jauh lagi sampai ke Tanjung Malim. Pening. Sampai dalam train, tengok route dia bari perasan last station intercity KTM sampai Tanjung Malim.

Padang jawa ke Rawang RM5.20. Train sampai dalam pukul 8 lebih kot, aku tak ingat. Sampai ke KL Central kena transit naik tren KL Central ke Rawang pulak. Sampai Rawang dalam pukul 10.30 kot. Beli tiket ke Tanjung Malim pulak RM4.90. Dari Rawang ke Tanjung Malim, tren KTM akan tunggu lama sikit, mungkin sebab dia nak bagi penuh orang dulu baru jalan. Aku ingatkan bus jer buat style camni, train pon sama gak. Baru taw. Perjalanan dari Rawang ke Tanjung Malim memang tak taw nak buat apa, bosan pandang luar jer dua-dua orang. Selamat aku bawak spare buku, boleh la jugak baca-baca time bosan camni. Nak tido pon, pagi lagi, tak ngantok sangat pon.



Sampai Tanjung Malim, terus cari bus nak ke Tapah Road. Lepas tanya pakcik bus yang standby tunggu depan stesyen KTM Tanjung Malim, dia suruh pergi ke stesyen bus Tanjung Malim, tanya bus kat situ. Selamat jarak dari stesyen KTM ke stesyen bus dekat jer. Mula la berjalan kaki ke stesyen bus tu. Lepas tanya dekat pakcik-pakcik teksi kat stesyen bus tu, dia suruh tunggu bas jer sebab bus nak ke Tapah belum sampai lagi. Masa tu jugk sempat la beli bekal nak spare masa kat Cameron nanti. Lebih kurang setengah jam tungu bus ke Tapah sampai, untuk dapat confirmation aku pergi tanya dengan auntie ticket conductor bus tu, nak confirmation ni ke bas ke Tapah. Rupanya tak jugak, bas akan ke Sungkai dulu, pastu dari Sungkai baru akan ke Tapah, naik bas lain pulak.

Dalam hati haram jadah punya pakcik dah terang-terang aku tanya nak ke Tapah macam mana, selamba jer dia jawab naik bus tu, aku ingat bus tu direct ke Tapah la. Pakcik oh pakcik, sabar jerlah.  


 Nanti aku sambung lain sebab nak pos parcel membe aku sebelum hujan. 

Forward: Jawatan Kosong - Pelayan Restoran.


Kami Krouk dan Kriuk ingin mencari rakan penulis bagi menambahkan lagi input-input dan intipati serta pati sirap ros untuk memantapkan lagi penulisan di blog Jom Makan-Makan ini. Terbuka kepada tukang-tukang makan, tukang paw makanan, si mangsa paw-an, tukang sponser makan besar dan tukang-tukang yang berkaitan dengan makan. Tidak tertakluk kepada gender- lelaki mahupon wanita. Semua boleh memohon, macam memohon PTPTN. Tiada had umur minima, janji kamu boleh mengulas topik yang kamu ingin ulas dengan pengulasan yang berulas. Ayat gampang apa ini.

Sebarang pertanyaan atau permohonan boleh la dibuat dengan mengkomen di bawah.

Gila babi!

Siapa cakap dia tidak gila babi, dia adalah gila babi yang sebenar.


PS: Eh, banyaknya babi. Apa aku mencarut petang-petang ni.

Indonesia Raya.

Seperti sedia maklum, malam ini ada perlawanan Malaysia menentang Indonesia edisi sukan SEA ke berapa tak taw, yang dikelolakan oleh negara Indonesia. Sana sini di mana-mana mahupon di wall-wall Facebook, terdapat post-post mengenai perlawanan tersebut walaupon assignment berlambak haram satu pon tak siap lagi. Ada yang giving hope, ada yang condemn, ada yang baru start nak tengok bola. Perlawanan malam ini boleh dikatakan epik jugaklah sebab semua telah sedia maklum, pasukan bolasepak Indonesia sangat tak puas hati apa pon gua tak taw dengan pasukan bolasepak Malaysia nih. Bukan dalam permainan bola sepak jer, malahan edisi SEA games kali ini pon kita nampak Indonesia such macam nak aniaya, mengajing, team Malaysia.


"Perseteruan Malaysia-Indonesia aku anggap memang paling sengit dalam seluruh ASEAN ini. Kalau dengan Singapura pun kita tak macam ni punya teruk. Indonesia kalau dengan Timor Leste pun biasa-biasa juga. Myanmar dengan Thailand yang berperang gajah sebagai Burma dan Siam sebanyak 19 kali beratus tahun dulu sampai jadi Nang Nak dan Bang Rajan pun tak macam ini punya dendam. Sama juga dengan Thailand dan Kemboja yang sekarang masih sibuk berebut kuil. Kemboja yang 33 tahun dulu kena langgar dengan 150,000 askar Vietnam pun tak ada nak kecil hati sampai ke Sukan SEA (tapi itu sebab Vietnam tolong hapuskan Pol Pot dan Khmer Rouge).


Tapi Malaysia dan Indonesia masih terbawa lagi dengan cerita Konfrontasi atau Ganyang. Masih lagi berebut Rendang, Rasa Sayang dan Manohara. Kalau dalam badminton masih nak berebut jadi nombor 2 paling power di dunia selepas China. Kalau dalam silat olahraga tak kisah Vietnam menang pingat emas asalkan Malaysia dan Indonesia boleh berebut pingat perak. Dalam bola sepak pun sama, tak layak Piala Dunia atau Piala Asia tak jadi hal janji dapat menang ke atas satu sama lain. Hatta dalam acara terjun aku tengok Indonesia berusaha mengejek penerjun Malaysia yang memang power dan menang pingat emas walaupun penerjun Indonesia kebanyakannya hampeh (melainkan dalam acara PATI terjun tongkang buat melarikan diri dari pak polisi marinir Malaysia).


Macam pernah aku tuliskan masa zaman Piala AFF 2010 sudah, persengketaan Malaysia dengan Indonesia ini bukan asal dari Sukarno yang mula-mula berteriak 'Ganyang Malaysia!'. Persengketaan ini ribuan tahun dulu punya cerita bermula dari zaman Srivijaya lawan Majapahit. Kalau tak memang tak ada sebab Parameswara lari dari Srivijaya dan mengasaskan Melaka. Tak percaya boleh tanya Sultan Melaka sekarang, Raja Noor Jan Shah." - Sokernet. 


Tadi dalam paper, ada berita pasal Indonesia mengikut pandangan aku saja nak provoke Malaysia dengan raise flag Malaysia yang tak cukup sifat masa sesi penganugerahan medal kepada atlet Malaysia. Pasukan bolasepak pulak, dengar cerita masa training satu padang dengan Indonesia di Gelora Bung Karno kot, tak bertegur siapa dengan player Malaysia.


Malam ni El-Clasico' versi south east Asian. IMHO, Malaysia nak menang dengan Indonesia agak susah mengikut pemikiran aku. Mana taknya masa main dengan Cambodia, main macam palat tung-tung. Aku menengoknya pon stress macam gila lagi. Ingat main liga IPTA ke player-player Malaysia oi. Setakat ni yang nampak boleh gagah main dan steady Badrul Bahtiar merangkap skolmate aku, nak mention jugak, cam haram dan Izzaq Faris, player Terengganu. Yang lain tengok main, sedih jer.


Satu benda yang aku noticed team Malaysia ni main dari zaman dahulu kala (tak termasuk zaman Mokhtar Dahari sebab aku belom lahir lagi) sampai ke sekarang, ball passing macam haram jadah. Serius. Aku pon tak taw apa masaalah depa ni. Couch pon tak nampak ke masaalah ni dari perlawan yang lepas. Setiap game, ball passing at least 50% mesti error. Come-on, basic football jer tu, sepatutnya itu yang kena mahirkan dahulu, bukan mahirkan skil pusing-pusing bola apa jadah yang lain. Aku bercakap ni atas dasar peminat yang mahukan senario bolasepak Malaysia menjadi lebih berjaya dan dikenali ramai, bukan just kalah condemn, menang sokong.


By the way, team rowing Malaysia dapat first medal dalam SEA games. Walaupon dapat gangsa jer, tapi itu worth a lot. Gandingan rowers UiTM dan UTHM. Bangga gila. Rowers UiTM tu namanya Alip Hadi. Masa aku baru-baru join rowing dulu, mamat ni lah dan kengkawanya yang lain, teach me how to rowing effectively. Menengok dari badanya yang fit dan tangan macam ubi kayu gemok, memang aku tak heran dia ni bole row dengan kuat dan gagah perkasa. Tahniah rowers. Sekian terima kasih.

Pictures cilok dari Sokernet.


PS: Aku tak puas hati indoor rowing untuk team FSPU, Sukan Antara Fakulti (SAF) UiTM edisi 2011 ni tak buat selection dulu, terus pick camtu jer. Haram!

*Hey, aku mai rowing sampai dapat pergi selection untuk SEA games lah, tapi entah mengapa aku mangkaq malas tak maw pi time itu.

Raya Haji

Raya Haji atau nama lainya Hari Raya Aidiladha merupakan satu simbolik kepada pengorbanan Nabi Ibrahim yang sanggup mengorbankan anaknya Nabi Ismail, bagi menurut perintah Allah dimana Allah hanya nak test ketaatan beliau jer. Lepas beliau pass the test then anak dia, Nabi Ismail disubstitute dengan saekor binatang yakni bernama Kibas.

Raya Haji dirayakan pada setiap 10 Zulhijjah pada setiap tahun dalam kalendar Islam. Lebih kurang macam Raya Aidilfitri jugak, ada solat sunat Aidil Adha pada pagi raya Haji, walaw bagaimanapun aku tak pergi sebab aku Western. Mana tak Westernya, pagi raya pon dah melantak nugget bersama fries dah. Tiada istilah rendang, ketupat mahupon lemang Pak Tih Tikam Batu. Ini semua adalah kerana mak bapak aku pergi menunaikan haji di Mekah. Tapi jangan risaw, sewestern aku pon, pagi-pagi aku solat jugak subuh walaupon dikenali sebagai subuh gajah.

Raya haji kali ini , rasa macam boring jugak sebab tak ada feel raya pon. Orang sembelih lembu pon aku tak pergi tengok. Nak mengharapkan daging free supaya boleh dibuat barbeque pon, orang suraw tak buat delivery dah kot. Bai De Way, Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha.

"Agi Idup, Agi Ngelaban" kata Lembu ini.
pictures courtesy of : Ustaz Azhar Idrus - kot.

Isu semasa pada 15 November 2011 mengikut kepala hotak-ku

Sekali sekala tulis style mahadet tak salah kan. Ini adalah main point sahaja.

1. Kera di hutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan.
2. Backpacking Thailand, Cameroon Highland dan Sabah.
3. Bosanya pada hari raya Aidiladha.
4. Shooting kanak-kanak tabika.
5. Wingman.
6. Mencari-cari.
7. Tamat.