Technology Through Windows

Creditted to: blogserius



5 Alam Kehidupan Manusia

Originally posted by: pimpintangan
Creditted to : kedah2u


Sekali sekala ilmiah bagus jugak kan.




Manusia Hidup di Lima Alam


Segala puji bagi Allah S.W.T yang mana telah mencipta bumi dan langit, bumi itu pula berlapis, dan langit itu betingkat walaupun kita tidak dapat lihat dengan mata kasar. Begitu juga dengan manusia yang hidupnya itu akan melalui alam-alam, yang bermula dengan penciptaan datuk moyang kita Nabi Adam A.s hingga ke alam barzakh sebelum kita ke alam yang abadi iaitu kekal di Syurga.

Berapa alam yang manusia akan lalui sebenarnya?

Alam yang pertama

1. Alam yang kita lalui di sulbi ayah.
2. Kemudian berpindah ke dalam Rahim ibu.

“Dan ketika Tuhan kamu menjadikan keturunanAdam dari punggungnya, dan Tuhan mengambil kesaksian dari mereka dengan berkata: Bukankah Aku ini Tuhan kamu? Mereka berkata: Bahkan! Kami menjadi saksi, bahwa kamu nanti di Hari Kiamat tiada dapat mengatakan, bahwa kami ini lalai dari perkara itu”
Surah Al-A’raaf ayat 172

Jelaslah di ayat ini, yang mana Allah S.W.T telah menyatakan kisah Hari Mitsaaq (hari perjanjian) yang mana kita – zuriat Nabi Adam A.s- telah pun berjanji untuk mengakui keesaan dan ketuhanan Allah S.W.T

Alam yang manusia akan telah pun lalui di alam yang mana masanya sejak Allah Ta’ala mencipta Adam A.s dan membekalkan zuriat di tulang punggungnya yang penuh keberkatan.

Alam yang kedua:

Alam yang kita menjalani hidup di dunia.

Ibnul jawzi telah membahagikan peringkat-peringkat umur itu kepada lima kategori:
1. Masa kanak-kanak: iaitu dari peringkat umur bayi hingga seseorang itu mencapai umur lima belas tahun.
2. Masa muda: iaitu dari peringkat umur lima belas tahun (15), hingga umur tiga puluh lima tahun (35).
3. Masa dewasa: iaitu dari peringkat umur 35 tahun, hingga 50 tahun.
4. Masa tua: iaitu dari peringkat umur 50 tahun hingga umur 70tahun.
5. Masa tua Bangka, iaitu dari peringkat umur 70 tahun hinggalah ke akhir umur yang dikurniakan Tuhan.

Mengapakah para Ulama telah membahagikan umur-umur manusia hingga sedemikan peringkat? Apa yang kita sebagai manusia -lebih lebih lagi umat Islam- dapat mempelajari dari pembahagian ini?

Kerana di alam yang kedua inilah -alam yang tidak kekal- alam yang manusia diminta untuk beramal dan diuji, amalan kita di ambil kira –dihisab- oleh itu, maka elok kita mengenal pasti peringkat mana yang harus kita mula mendidik dan beramal anak-anak kita. Bukan kah Nabi Muhammad S.A.W telah memesan umat Islam:
“Kedua kaki anak Adam itu akan tetapberdiri di hadapan Tuhannya pada Hari Kiamat, sehingga selesai ditanya tentang empat perkara”
1. Tentang umurnya, untuk apa dihabiskan.
2. Tentang mas mudanya, untuk apa dipergunakan.
3. Tentang hartanya, dari mana diperolehi dan untuk apa dibelanjakan.
4. Tentang ilmunya, apa yang sudah dibuat dengannya.

Alam yang ketiga

Di alam Barzakh, ketika kita di kubur.

Bermulanya dari masa manusia keluar dari dunia ini dengan menempuhi mati hinggalah ia dibangkitkan dari kubur.

Siksaan kubur

Siksaan Kubur adalah HAK iaitu benar, sepertimana Rasulullah s.a.w pernah berpesan. Dan beliau telah mengkhabar pada umatnya, “Kebanyakan siksa kubur disebabkan tiada memlihara diri dari kencing.”

Nabi juga berpesan supaya kita memohon pada Allah Ta’ala supaya dihindarkan dari siksaan kubur.

Alam yang Allah S.W.T telah nyatakan dalam firmannya:
“Dan di hadapan mereka terdapat Barzakh, hinggalah ke hari mereka dibangkitkan.” (Al-Mu’minun: 100)

Di alam ini, walau jasad musnah – kecuali para wali-wali Allah S.W.T- ditelan bumi dek zaman, tetapi roh manusia itu kekal di alam Barzakh. Di alam yang mana manusia lalui antara alam Dunia dan alam Akhirat di masa antara dua tiupan.

Alam yang keempat:

Di padang Mahsyar

Bermulanya daripada kebangkitan manusia dari kuburnya untuk menerima pengadilan Tuhan, sehinggalah kepada masuknya ahli syurga ke syurga, dan masuknya ahli neraka ke dalam neraka.

“ Dan ditiupkanlah pada sangkakala, maka mereka pun bangun dari kubur masing-masing, lalu dating kepada Tuhan mereka dengan berbondong-bondong.”
(Yasin: 51)

Mizan (Amalan ditimbang)

Di alam ini, umat manusia akan melalui saat genting, mereka akan menuju ke padang Mahsyar supaya amalan mereka dihitung oleh Allah S.W.T, bahkan amalan mereka akan di timbang, sebagaimana firman Allah Taa’la:

“ Dan neraca pada hari itu tepat, maka barangsiapa yang berat timbangannya (kebaikan), niscayalah mereka itu menjadi orang-orangyang beruntung. Dan barangsiapa yang ringan timbangannya, niscayalah mereka itu adalah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka tiada mempercayai keterangan-keterangan Kami.” (Al-A’raf:8-9)

Di titian Shirath

Setelah itu manusia akan melalui Shirath (jembatan), yang mana ianya dipasang di atas muka jahannam, seperti diriwayatkan, Shirath itu lebih tajam dari pedang dan lebih halus dari rambut, tatkala itu manusia akan melaluinya menurut kadar amalan masing-masing.

a. Ada yang umpama kilat ketika melintasi titian Shirath. Ada yang umpama angin. Ada yang seperti burung atau kuda.
b. Begitu juga ada yang merangkak dan ada yang dijilat api, dan yang ada terjerumus ke gaung nereka.

Di telaga Nabi Muhammad S.a.w (Haudh)

Setelah terlepas dari titian Shirath, tatkala itu umat manusia yang beriman akan menghampiri Haudh (telaga) Rasulullah S.a.w dan sekali teguk saja segala haus dan dahaga akan hilang. –Supaya Allah mengurniakan pada kita seteguk dari cawan Rasulullah S.a.w- Air dari Haudh itu lebih putih dari susu, lebih manis dari madu.

Pesanan Rasulullah S.a.w

“Siapa yang melepaskan dari seorang Muslim satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, niscaya Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan Hari Kiamat. Siapa yang menutup rahsia (keburukan) seorang Muslim, niscaya Allah akan menutup rahsianya di dunia dan akhirat.”

Dan marilah kita hayati kata mutiara dari Rasulullah S.a.w sebagai pedoman untuk kita tempuhi alam yang keempat ini, dan kita mengharapkan Syafaat dari Baginda S.a.w disaat itu sepertimana kita mengharapkan Syafaat serta Wasilah Beliau setiap kali kita membaca Doa azan, “Wahai Tuhanku yang memumpunyai seruan yang sempurna ini dan sembahyang yang akan didirikan ini, berikanlah dengan limpahan kurniaMu kepada Muhammad Wasilah(kedudukan yang paling tinggi dalam syurga) dan keutamaan serta limpahkanlah kepadanya Maqam yang terpuji yang Engkau telah janjikanbaginya.”

Alam yang Kelima:

Di negeri Abadi (Syurga dan Neraka)

Di alam ini, adalah masa kemasukan ahli neraka dan kemasukan ahli syurga ke syuga buat selama-lamanya yang tiada hujung dan penghabisannya.

Bukankah Nabi Muhammad S.a.w diutuskan untuk membawa rahmat untuk alam-alam, namun begitu ada yang telah mengingkari risalah yang di-utuskan oleh Allah S.w.t. Maka balasan buat oleh yang telah mendustakan Nabi dan tidak beriman, maka balasan mereka seperti tertera dalam Al-Quran:
“ Maka Aku memperingatkan kamu akan api yang bernyala. Tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang jahat. Yang mendustakan (kebenaran) dan yang membelakangkan.” (Al-Lail:14-16)

Telah Allah ciptakan neraka itu dengan mempunyai tujuh pintu. Sebagaiman yang tersebut di dalam Al-Quran:

“Neraka itu mempunyai tujuh pintu, tiap-tiap pintu daripadanya ada bahagian yang sudah ditentukan.

Nama-nama pintu dan tingkat neraka:

1. Jahannam 2. Saqar 3.Lazha 4.Huthamah 5. Sa’iir
6.Jahim 7. Hawiyah

Semua lapisan neraka yang tujuh itu telah diasak dengan berbagai-bagai penyiksaan yang berat, hukuman yang dahsyat serta penghinaan yang terkeji. – Kami memohon Allah Ta’ala, agar Dia melindungi kami sekalian dari siksaan api neraka dan melindungi datuk-nenek kita, kekasih-kekasih kita dan semua kaum Muslimin.

Syurga buat mukmin

Alam syurga yang mana telah dijanjikan buat orang-orang yang beriman dan bertaqwa. Bukankah Allah S.w.t telah mengkhabarkan kepada kita : “ Dan pimpinlah orang-orang yang bertaqwa (memenuhi kewajiban) ke dalam syurga berbondong-bondong, sehingga apabila mereka mendatanginya, dibukakan pintu-pintunya, dan penjaga-penjaganya berkata: Selamat sejahtera untuk kamu! Kamu telah melakukan yang baik, maka masuklah kamu ke dalamnya buat selama-lamanya.” (Az-Zumar:73)

Syurga yang mana Nabi Muhammad S.a.w penah bersabda: “ Berfirman Allah Ta’ala: Aku sediakan untuk hamba-hambaKu yang saleh sesuatu yang tiada pernah:
a.dilihat oleh mata.
b. didengar oleh telinga
c. tiada telintas di hati sesiapa pun.

Nikmat-nikmat di syurga:
Bayangkan, segala nikmat yang berlaku didunia ini, tiada bandingannya di Syurga, yang penuh dengan nikmat-nikmat yang hebat diantaranya:

1. Mereka ahli syurga: bersandar di atas permaidani yang sebelah dalamnya diperbuat dari sutera.
2. Ada gadis-gadis sopan –santun, belum pernah disinggung oleh manusia dan jin, dan mereka itu bagaikan permata delima dan mutiara.
3. di syurga An-Naim: ada sofa yang bertatahkan emas dan batu permata.
4. Mereka tiada merasa pening kepala atau mabuk.
5. Bidadari-bidadari yang bemata bulat jelita.
6. Tiada matahari yang berhawa panas dan bulan yang berhawa dingin.
7. Air mata Salsabil.
8. Mereka memakai pakaian dari sutera halus.

Nikmat yang besar selepas masuk ke syurga:

Melihat Allah S.w.t

Syurga-syurga yang sediakan ini, ada lapan pintu, dan ianya berbeza dari satu yang lain dan antara satu darjat dengan darjat yang lain sama seperti antara langit dan bumi.Darjat yang paling tinggi ialah Syurga FIRDAUS yang mana diatas nya terletak Arasy Allah S.w.t dan orang-orang beriman tatkala itu dilimpahi berbilang-bilang nikmat, sehingga ditanya pada mereka: Apakah ada sesuatu yang lain yang kamu mahukan Aku tambahkan? Mereka menjawab:


a. bukankah Engkau telah memasukkan kami syurga
b. dan menyelamatkan kami dari api neraka?
Kemudian Hijab pun terangkat. Maka pada ketika itu, tiada sesuatu yang diberikan kepada kamu lebih utama daripada nikmat melihat kepadaWajah Tuhan Azzawajalla.

Disediakan oleh Muhammad Dzarif Abdul Wahab
Petikan dari buku: Peringatan Tentang Umur Insan oleh Imam Habib Abdullah Haddad

Kamera Oh Kamera.

Ini cerita boring. Tak mahu baca, sila tekan pangkah atas kanan sekali tu yer. Kamera. Setiap orang ada persepsi masing-masing bila cerita pasal kamera. Ada yang cakap ikut trend, ada yang cakap minat dan seni, ada yang cakap nak memoyokan diri jer dengan menggantung DSLR semasa berjalan di shopping-shopping complex dan taman-taman riadah. Entahlah, bagi aku setiap benda yang seseorang itu buat haruslah ada sebabnya yang tersendiri. Sebab itu juga haruslah subjective.



Bagi pendapat aku, salah seorang manusia yang juga memiliki sebuah kamera, aku memiliki kamera hanya kerana seni, aku minatkan seni, tak kesah cabang seni apa sekalipun, memandangkan seni fotografi memerlukan peminatnya memilki sebuah kamera, jadi aku mendapatkanya. Cara mendapatkanya terpulanglah kepada individu masing-masing sebab cara mendapatkan itu telah tertakluk kepada hak individu itu tersebut. Ada sesetengah pendapat berkata "alah, ko beli kamera mahal-mahal, tapi tak buat duit, kan dah membazir namanya itu". Bagi aku itu adalah pendapat yang subjektif. Tak semestinya memiliki kamera memerlukan seseorang itu mendapatkan wang sebagai pendapatan baginya. Cuba berfikir secara kreatif dan kritis. Membeli sebuah rumah yang mahal tak semestinya harus mendapatkan hasil pendapatan dari pembelian rumah tersebut. Begitu juga dengan pembelian lain. Jika pandangan ini direalisasikan kepada setiap pembeli kamera, cuba fikirkan terdapat berapa juta lambakan juru foto yang menawarkan perkhidmatan menangkap gambar di malaysia ini.


Setiap orang mempunyai tahap kemampuan dan skill individu masing-masing. Tak semestinya memiliki kamera yang mahal dari harga beribu-ribu ringgit, mampu menghasilkan gambar yang terbaik. Gambar yang terbaik adalah dari kreativiti seseorang, bukanya dari kamera yang dimiliki. Haruslah diingatkan kamera yang dimiliki adalah alat bantuan untuk mendapatkan gambar yang cantik, bukanya seratus peratus bergantung kepada kamera. Manakala aksessori tambahan juga sebagai pelengkap untuk melengkapkan hasil gambar tersebut. Aku pernah jumpa seorang manusia ni menggunakan D200 tapi hasil gambar seperti kamera digital biasa. Aku pelik kerana kebanyakan orang sanggup melabur beribu ringgit hanya untuk menaik taraf kamera. Ini berdasarkan pemerhatian sejak aku menggunakan kamera DSLR. Secara asasnya DSLR yang menawarkan ciri-ciri asas berharga lebih kurang RM1500.00. Bagi aku memiliki dslr peringkat asas adalah memadai bagi mereka yang cintakan seni. Apa relevanya menggunakan DSLR berharga RM12 000.00, tetapi kadar penggunaan hanya sebanyak 10 keping gambar sebulan.


Berdasarkan pengalaman, bagi seseorang yang baru memiliki DSLR, mengimpikan lens yang pelbagai variati. Aku sendiri, masa baru-baru memiliki DSLR, dimana ketika itu menggunakan lensa 18-55mm, mengimpikan lensa 70-200mm, 10-20mm, 50mm, 135mm, dan lain lagi. Adalah normal bagi seseorang yang baru memiliki DSLR untuk bercita-cita seperti sedemikian. Bagi pendapat aku, kita harus kenal pasti minat utama dalam bidang fotografi ini. Fotografi terbahagi kepada cabang-cabang yang pelbagai. Seseorang itu mungkin minat mengambil gambar lanskap, portrait, sukan, binatang kecil dan lain-lain lagi. Cara termudah dan termurah untuk kenalpasti minat sendiri adalah dengan meminjam dahulu variati lensa yang diminati, cuba dahulu kemudian baru tentukan lensa mana yang paling diminati. Cara ini lebih praktikal berbanding kaedah beli-jual semula-beli dimana lebih merugikan.





Akhir kata, buatlah keputusan yang bijak walaupon ini semua menggunakan duit anda sendiri, kerana mungkin kelak akan rugi. Bagi aku, memiliki model 400D keluaran tahun 2006 disamping lensa 50mm adalah yang terbaik untuk aku. Untuk mencuba seni fotografi analog, ST605 bersama 28mm Soligor adalah memadai selain bantuan toy camera UWS.




RM 57.10 (Part 3 - End)

Part 1
Part 2

Lama jugak sembang-sembang dengan pakcik tu. Tup tap sampai ke Taiping. Jam pukul 4.15pm. Haram tak pernah sampai kat Taiping ni, aku rasa pelik jer, awat kuno sangat stesyen bus dia. Macam lorong belakang bangunan jer, bas semua kaler biru dengan merah. Persetankan semua itu, rushing cari tiket, selamat ada, tiket pukul 4.00pm, tapi jam pukul 4.15pm sekarang. Confirm sekali lagi, memang betul bus ni delay lambat sikit dari jadual asal. Tunggu lima minit bus sampai. Gerak pulak sekali lagi dari Taiping ke Ipoh. Tambang RM8.40. Aku dok berharap bus ni laju sikit sebab dari Ipoh, nak ke Kampar pulak amik barang. Ipoh ke Kampar lebih kurang 45 minit, jadi at least pukul 6 kena ada kat Ipoh. Sampai Ipoh terus ke Kampar, dari Kampar terus ke Shah Alam. Skip dulu part Selangor sebab memang tak sempat aku nak sampai Shah Alam, sebabnya bus lompat-lompat trip last mesti dalam pukul 10pm macam tu. Kalaw ikut plan journey ada Tapah, Tanjung Malim, Hulu Selangor, Rawang, Kepong last sekali Shah Alam. Kalaw bus lompat-lompat 24 hours  services memang aku buat rileks Padang Kota jer. Journey dua hari pon tak kesah macam itu. Pukul  6.15pm sampai Ipoh, aku dah start cuak gila babi. Dari Ipoh nak ke Kampar tunggu setengah jam lagi, baru bas ada. 6.45pm baru bas ada. Terus tak cakap banyak, naik jer. Dari Sungai Petani sampai ke Kampar ni baru perasan macam-macam jenis syarikat bus ada. Kenapa tak selaraskan sekali, tak ada lah aku nak pening sangat. No wonder lah foreigner pon kutuk pasal transportation kat Malaysia. Serabut mak enon. Kat Ipoh, tanya kat counter, chinesse jaga, bus ke Kampar tunggu kat mana, pukul berapa. Macam haram, taw la kat Ipoh pon, ramai chinesse, bajet belagak. Aku tumbuk muka kang, sepet terus hidung mulut. Atas bus, confirmkan sekali lagi, tanya nurse dok sebelah pasal betul ke tak bus ni ke Kampar, sure betul. Tak ada lah nak risaw sangat.

Atas bus aku sms penjual tu inform location aku kat mana. Kesian pulak, janji pukul 4pm ni dah pukul 7pm. Selamat dia faham. Aku pon dah bagitahu awal-awal aku naik bus lompat sebab saja nak tengok tempat orang. Dia ok jer just suruh update bila aku dah sampai kat Tesco Kampar. Ipoh ke Kampar sejam bro. RM4.60. Aku sampai kat Tesco Kampar, sms bagitahu dia. Jam dah tunjuk pukul 7.50pm. Nak dekat pukul lapan dah. Dekat Kampar ada ke tak bus ke Shah Alam pon tak tahu, sampai pon tak pernah. Gila. Pukul lapan tunggu penjual tu, deal dengan dia, sembang-sembang jap pasal journey. Pastu chiaww. Perut dah lapar gila punya. Singgah kedai mamak sebelah stesyen bus. Makan nasi goreng dengan milo. RM 4.00. Selamat murah. Haha.

Setel makan jam 8.45pm. Aku punya cuak dah macam gila moksya. Entah bus ada ke tak pon tak tahu. Tanya kat adik pelayan tu dia cakap jalan terus sikit ada kaunter yang jual tiket bus express jauh-jauh punya. Dalam kepala otak time tu, pikir, haram, kalaw tak ada bus ni tibai pi lah tido motel-motel murah area stesyen bus ni. Nak cari masjid aku pon zero knowledge kawasan ni. Satu lagi kampar ni macam koboi sikit pekan dia, kang aku tido kat stesyen bus kena paw dengan mat gian jenuh laptop, beg kamera dia sebat, menangis. Lepas bayar semua, jalan kaki ke kaunter bus yang budak tu cakap. Nah, memang tak nasib baik, bas last pukul 8.30pm, haree sungguh. Mati aku. Nak tido motel boleh, tapi tak nak aku sebab konfirm lari bajet aku nanti. Abis murah koman-koman RM60/70 punya. Kalaw nasib baik, kalaw nasib tak baik dia tengok macam orang luar jer, kena kapak lagi. Aku tanya pendapat akak tu, macam mana nak sampai ke Shah Alam malam ni jugak. Akak tu cakap, try pergi Ipoh la sebab banyak bus situ.

Patah balik pulak ke stesyen bus tadi, tanya bus last kol berapa, sekali dia cakap bas last lagi 5 minit sampai. Huh, sempat jugak aku, kalaw tak motel la jawapanya. Sementara tunggu bus tu, datang pulak seorang chinesse ni, nak ke Ipoh jugak. Ramah jugak dia ni, aku tanya la pasal bus last dari Ipoh ke Shah Alam pukul berapa ada. Dia pon tak sure. Mati dah aku kata. Teringat P1 Wimax pinjam kimi ada dalam beg, laptop pon ada. Apa lagi online jer dalam bus, signal usah dikenang la, merah manjang. Tak ada signal lah tu, certain tempat jer ada. Cepat-cepat jer aku browse listing bus express dari Ipoh ke Shah Alam last pukul berapa, pukul 10.00pm ada. Hati rasa lega sikit. At least sempat rasanya sampai Ipoh sebelum pukul 10.00pm. Dalam bus ada tiga orang jer. Aku, cina tu, driver. Mula-mula sembang la, pastu dah tak ada topik masing-masing senyap. Tengok jer balik jalan yang aku lalu petang tadi nak ke Kampar. Bosan.

Sampai Ipoh, stesyen bus medan Gopeng kol 9.45pm macam tu. Bas laju sikit dari Kampar ke Ipoh mungkin sebab tak ada orang sangat. Sampai ke medan Gopeng tu aku baru lepas mamun dari tidur, yang si driver pulak boleh buat rushing suruh turun cepat sebab tempat dia parking tu sepatutnya bus tak boleh parking. Apa lagi kalut-kalut turun jerlah. Turun tu, jalan cepat-cepat ke kaunter tiket kat stesyen bus medan Gopeng. Separuh jalan, baru teringat topi dengan sapu tangan JUPEM tertinggal atas bus. Damshit. Sapu tangan tu yang sayang, bukan senang nak dapat, siap ada cop JUPEM kedah lagi. Tak ada rezeki gamaknya, biar jerlah.  Tanya tiket Shah Alam ada ke tak, akak kaunter cakap ada, nak bertolak sekarang. On the spot beli, mintak no plate bus. Bayar semua, terus kalut cari bus based on no plate. Jumpa bus, engine dah start, naik jer semua pandang aku pelik. Rilek ah, tahu lah aku orang last, jangan la pandang pelik manusia sekalian alam oi. Lega. Itu ayat dalam kepala otak. Sempat jugak sampai Shah Alam, walaupon perut keroncong macam gila. On the way ke Shah Alam tak boleh tidur, pening kepala sebab kena panas banyak sngat kot. Sebenarnya pening kepala rasa dari Taiping lagi, tapi boleh tahan lagi, sampai Ipoh, pekena Uphamol650 dua bijik harap pening akan hilang. Tak hilang-hilang jugak. Sampai Shah Alam pukul 11.00pm. Roger member Hakimi Rosli suruh datang ambil. Tunggu 20 minit, baru dia datang. Sampai umah flat dia, letak-letak barang, landing-landing. Penat tapi berbaloi. Macam-macam perangai, macam-macam ragam, boleh tengok tempat orang sama. Memang puas hati walaupon penat macam gila punya. Kalaw korang take note, tajuk post ni sama dengan nilai tambang dari Sungai Petani ke Shah Alam. RM57.10. Tak termasuk RM4.00 makan kat Kampar. Haha.





RM 57.10 (Part 2)

Part 1

Sebenarnya aku tiada mood nak menulis sambungan RM57.10 disebabkan tiada gambar. Mana taknya, gambar yang aku ambil guna UWS (Ultra Wide and Slim) berserta  Superia 400, menjadi sampah. Semua gambar blank jer. Cinabeng sungguh. Tapi tak apa, berbekalkan semangat jati di malam hari aku sambung jerlah cerita ni. Bagi sesiapa yang nak taw cerita RM 57.10 part 1 boleh ke part 1.

Last sekali masa aku tunggu bas kat Nibung Tebal nak ke Parit Buntar, ada seorang India,  lelaki, bawak tongkat, bag baju, berlari tegesa-gesa ke arah pondok perhentian bus ni. Macam kalut-kalut nak lari dari siapa entah. Aku tengok tak dak pulak bas yang datang. Apahal pulak si mamat India ni nak lari-lari datang pondok bus ni. Aihhhh..memang aku hairan lah, apa pasal mamat ni dok buat kalut lari tunggu kat perhentian bus ni. Dalam kepala terbayang dah cerita-cerita Tamil jenis yang datang nak paw duit, pastu kalaw tak dapat duit, dia hulur pisau kat tengkuk, pastu last sekali mahu tak mahu kena bagi jugak. Damn, tak kan nak jadi macam tu kot kat aku harini. Memang gilababi. Masa yang sama tu aku siap-siapkan (standby) dengan ilmu-ilmu pertahanan diri yang ada. Gamble jerlah. Aku bawak 3 ketul beg kot. Kalaw nak lari memang susah, kebetulan belakang perhentian bus tu ada semak pulak, terbayang pulak aku, kot-kot ada rancangan Bang-Bang Boom apa jadah time panas-panas ni. Macam-macam terbayang kat kepala time gelabah.

Sekali India tu sampai kat perhentian bus aku tunggu tu. Time tu ada aku, India perempuan dengan mamat India yang buat-buat kalut macam bus nak datang dah. Ok, rilek dulu, maintain cool, jangan tunjuk yang kita cuak sangat. Aku usha jer dia, ni petua hasil dari testimonial aku sepanjang hidup, kau usha jer mana-mana mamat yang kau rasa macam ada hasrat yang tak baik kat kau lama-lama, tunjuk macam muka tak puas hati, nescaya, mamat tu kansel niat jahat kat ko. Haha. Ok India lelaki tu duduk sebelah India perempuan tu, dua-dua buat macam tak kenal. Pastu si India lelaki ni mula cakap ape benda entah, dalam bahasa Tamil, mengikut firasat aku dia macam nak mintak duit tambang sebab sign duit dari tangan dia. Sorry, UiTM tiada third language bahasa Tamil. Kalaw ada pon memang aku tak nak amik pon. Ok fine, si India permpuan tu layan tak layan jer dengan India laki ni.

Tiba-tiba drama swasta India saluran Tamil di channel Astro Vanakam kot aku pon tak taw channel berapa bermula. Si India lelaki duduk depan India perempuan. Kedudukan dia macam orang putih nak propose perempuan nak jadi wife. Apa benda pulak ni. Si India lelaki tu serius ikhlas-lah-kot pujuk India perempuan tersebut. Memang serius drama Tamil berlaku time tu. Dengan nangis-nangis dia, pegang-pegang kaki, arengge-arengge ape semua. Macam merayu-rayu sesuatu jer dari India perempuan tu. Sedih pulak aku tengok India lelaki ni. Tup-tup dua-dua orang menangis, memang sedih jugak aku tengok. Walaupon India, aku pon ada sense of sympathy ceq oii. Nak dijadikan cerita rupa-rupanya mereka ini pasangan suami isteri. Si india perempuan ni macam frust sebab lelaki ini main kayu tiga dengan perempuan lain. Justeru dia pon nak belah la dari umah family lelaki ini. Dia belah camtu jer tanpa meninggalkan nota atau test pad kat suami dia. Suami dia sampai umah, tengok bini dia tiada, dia pon segera mencari-cari isterinya. Beliaw telah mengesyaki sesuatu lalu beliau terus packing-packing baju lalu mencari isterinya di serata perhentian bus. Nasibnya baik kerana beliaw jumpa isterinya di perhentian bus kebetulan aku ada ni. Ok, ini semua firasat aku jer, bukanya betul-betul. Gila apa aku nak interview pulak masaalah deorng ni, kang tak pasal-pasal aku jadi orang ketiga dituduh nak mengorat bini dia. Keh keh.

Lebih kurang pukul 2.00pm lebih-lebih bus ke Parit Buntar sampai. Lega ya ammat boleh naik bus, kena aircond laju pulak, memang package betul. Dalam bus selamat ada seat, jadi tak lenguh sangat la kalaw nak berdiri lama-lama. Tambang bus RM5.20. Aku bajet ni dah out journey range dah ni, pukul 2.00pm baru kat Parit Buntar apa gila ni. Sampai kat Parit Buntar pukul 2.45pm macam tu. Dahaga ya ammat, turun bus terus cari kedai-kedai runcit dekat-dekat dengan stesyen bus tu, beli Coke ngn Twisties, 5 minit jer aku habiskan. Gila kebulur. Sambil tunggu-tungu snap sikit gambar around the stesyen bus area. Then baru mula tanya kaunter bus nak ke Taiping. Selesai survey kaunter. Masa servey tanya pon badigol jugak orang-orang kat kaunter, ada setengahnya tak tahu naik bus ape. Ada setengah pulak cakap kene pergi kaunter no 2, tapi aku tengok kaunter no 2 tak wujud pon. Mencabar minda sungguh mereka ini. Last-last dapat tahu kene naik bus merah. Selamat bas merah dah standby siap, Cuma tak jalan jer lagi. Ok rest kejap depan kerusi tu, tengok-tengok gelagat orang.

hentian bus parit buntar

Tiba-tiba datang pulak seorang amoi ni. Sengih-sengih kat aku. Aku sengih la balik, nak tunjuk rakyat Malaysia ni peramah kan. Ok, pastu dia belah jalan mana aku tak taw lah. Kemudian dia datang balik kat aku, dok sebelah pulak, sua rokok. Aku cakap takpe-takpe thanks. Kemudian dia sengih-sengih, ketawa sorang-sorang sambil belah. Sah orang gila. Apa nasib betul hari ni jumpa macam-macam peel manusia sekalian alam. Baru tadi jer menonton drama Tamil, ni kena approach dengan orang gila pulak. Nak sangat pengalaman, pengalaman lah tu kan.

3.15pm baru bas merah ni nak jalan, ke Taiping. Aku dah runsing gila. Sampai bila nak sampai Shah Alam ni. Journey ke Taiping pulak start. Kebetulan hari tu hari khamis, memang kejap-kejap berenti lah sebab budak-budak sekolah. Dalam bus aku dok sorang jer, depan budak sekolah belakang budak sekolah. Teringat zaman sekolah dulu nak pergi sekolah/balik sekolah naik bus transnasional. Macam haram pack dan panas. Kena aku pulak kuat berpeluh, memang package. Sampai mana hala aku pon tak taw, ada seorang pakcik ni naik, dok seat belakang aku. Ishk nak tegur segan, tak tegur bosan ya ammat pula. Skill pertama macam biasa la, kaleh belakang sikit buat-buat tengok belakang. Dia tengok balik, senyum-senyum lah sikit. Tapi dia dok baca paper la pulak. Ah biarlah dia dulu, nanti-nanti aku tegur balik. Bus jalan jer ikut Bukit Merah ke mana entah. Jalan macam pernah lalu zaman kerja survey dulu. Sekali tengok betullah, pernah dok umah tok member aku masa kerja dulu area-area Taiping jugak. Sekali bus ikut jalan bengkang bengkok, layan jerlah, bukan selalu nak layan lap dengan bus. Dok layan lap dengan motosikal jer, pastu tergolek kat Semambu. Haha. Ni cerita dizaman Polisas. Nanti cerita lain.

Dekat-dekat dah nak sampai Taiping sebab tengok sekitar macam maju jer bangunan semua, aku start sembang-sembang sikit dengan pakcik belakang. Dia tanya nak kemana, cakaplah Shah Alam. Student lagi. Sekali dia cakap anak menakan dia ada jugak kat UiTM Shah Alam amik akaun ke matematik ape entah. Perempuan. Nak jugak aku kenal-kenal dengan anak menakan dia, tapi jangan tunjuk sangat yang hang tu suka kenal-kenal dengan perempuan, rilek-rilek sudah. Haha. Dalam dok menyembang dengan pakcik tu, dia cakap la kenapa tak terus jer dari Sungai Petani ke Shah Alam. Aku cakap la saje nak naik bus lompat-lompat nak tengok tempat orang. Lagipon tak rushing, saje try amik pengalaman. Sekali dia bukak cerita pulak dia pernah journey ke Bangkok naik tren dizaman muda mudi dia. Keluar abislah Padang Besar, Bukit Kayu Hitam, Danok, Petani apa bala semua. Layan jerlah aku. Dari situ timbul pulak next target nak journey pergi Bangkok. Entah bila dapat pergi tak taw la.

Bersambung..

Kelas Fotogrammetri

Tadi gua ada kelas fotogrammetri. disebabkan kelas itu boleh tahan boring, gua menulis:

Learning facts and new numbers,
Spectral resolutions, sharpening togethers,
Struggle hard to achieve highers,
To ensure bright in the futures,

Enter class, write down notes,
Remember formula, asking a lots,
Doing practical under the sun hots,
Maintain result as stable tripods.

Given new task also lab-sheet one,
Submit assignment be on due time,
Listen the music, follow the rhymes,
That's the methods to graduate on times.

Early morning, heavily hazes,
Single frequency with carrier phase,
GPS unit stayed save in case,
Job must precise to get praise.

Stereo image relative orientation,
Digitizing, Rescale Bilinear Interpolation,
Parallel images needs normalization,
Re-sampling solutions to get integer positions.

Partial Differentiation, Linear Al-Gebra,
Adjustment Computations as an extra,
Combine together simplified formula,
Fail to do so, next semester book your area.



Review Buku (Kisah Terfaktab)


At first my adrenalin was pumping invigorating, lepas baca buku Kisah terfaktab, aku rasa aku yang Terfaktab. Yes, mula-mula ingatkan Kisah Terfaktab pasal kisah-kisah orang yang telah terfaktab dalam hidup, dalam percintaan, dalam perjalan mencari cinta. Firstly aku assume Kitab Terfaktab adalah sebuah novel. Disebabkan aku suruh member jer yang tolong belikan, tanpa mengenal isi hati buku itu, Memang aku rasa agak terkilan jugak. RM20 dan mempunyai 114 muka surat. Sorry geng terfaktab kalaw korang terfaktab bila baca post ini.

So terfaktab adalah hasil karya penulis-penulis blog terfaktab seperti brader leplep, amoi, bukan penggoda dan rakan penulis yang lain. Basically terfaktab buku tentang motivate yourself dalam masaalah-masaalah dalam percintaan. How to do, how donts. Banyak isu-isu dibincangkan in terms of semasa, sebelum dan menjelang perhubungan dengan seseorang. Entah lah, mungkin aku seorang jer yang merasakan not worth it buying Kitab Terfaktab, mungkin korang semua sukakan buku macam ini. Apa-apa pun cuba beli dan rasai sendiri kitab terfaktab dari toko-toko buku berdekatan anda.

Berhabuk

Makin lama makin berhabuk nampaknya blog ini. Nak tulis menatang apa pun sudah tidak tahu. Mungkin sebab buat-buat bizi dengan kehidupan sehari-harian sebagai student. Semester ini ada satu subjek yang kena buat latihan praktikal - Geodesi, tapi awat aku jadi malas gila entah nak menjalankan aktiviti amali ini. Ah, persetankan semua itu. mungkin sebab unpaid work kot, jadi tahap kebebalan malas buat kerja tu meninggi.

Banyak kali aku tengok dalam Uitm ni, driver mahupon penunggang motosikal, tak hormat pejalan kaki. Cakap nak jadi macam jepun. Kadang-kadang kesian jugak geng-geng pejalan kaki kena lintas jalan tergesa-gesa time traffic jammed. Apa salahnya bagi deorang melintas kejap, berenti lah kejap kereta, motosikal kau tu, bagi deorang melintas jalan, consider la sikit deorang tu berjalan kaki, bawah panas, berpeluh ketiak ape semua. Even kat luar Uitm pon, jalan-jalan sekitar Shah Alam yang penuh dengan zibra crossing, pantang lampu jadi hijau, terus nak memecut laju. At least bagi la chance geng-geng pelintas jalan tu abis lintas jalan. Sebab baru tadi aku tengok amoi kat traffic light depan Seksyen Dua nak kene langgar dengan van. Yang van tu pulak bawa pelancong. Kan dah nampak tak elok dari mata pelancong tu, perangai driver kat malaysia ni. Sekian, terima kasih. 

Review Buku (Saya Pun Melayu)


Saya Pun Melayu.

Saya Pun Melayu tulisan peribadi Zaid Ibrahim, dimana beliau menceritakan tentang pengalamanya dari kecil sehinggalah dewasa. terbahagi kepada 3 bahagian iaitu :-

Bahagian pertama konflik yang dihadapi beliau semasa menjadi menteri - menteri di jabatan perdana menteri, serta isu-isu ketuanan melayu mengikut pendapat beliaw yang merangkumi isu-isu seperti isu ISA, relevan ketuanan melayu pada masa kini, politik UMNO, cabaran yang dihadapi semasa didalam UMNO serta demokrasi berparlimen di Malaysia.

Bahagian kedua pula lebih kepada penceritaan biodata beliau, dimana zaman persekolahanya dari Sekolah Bukit Marak sehingga ke UiTM, cabaran yang ditempuhi semasa zaman pembelajaranya sehingga lulus peperiksaan undang-undang menjadi seorang hakim bertauliah. Dalam bahagian ini juga menceritakan bagaimana beliau menjadi ahli UMNO dan liku-liku dalam perjuangan UMNO.

Bahagian terakhir, lebih menjurus kepada krisis yang berlaku antara beliau dengan UMNO, ulasan mengenai Salleh Abas, zaman Dr Mahathir menjadi pemerintah, isu mengenai Pakatan Rakyat dan kebebasan bangsa Malaysia, pandanganya mengenai orang Melayu dan bukan Melayu serta disertakan juga senarai pemimpin negara yang dihomati beliau.

aku dah habis baca buku ni, tengok macam banyak yang bias belah pembangkang jer, sebab semua menceritakan tentang perkara negatif pasal UMNO. Sikit pun tak ada penghargaan yang diberi, kat Paklah pun yang angkat beliau masa jadi menteri. buku ni macam luahan isi hati beliau lepas kena eliminated dari UMNO. Macam buku Malay Dilemma masa Mahathir kene pecat dari UMNO. (Ini buat kepala, aku baca tak habis lagi pon). Sesuai dibaca untuk semua golongan yang berfikiran terbuka yang tidak tertumpu kearah satu pihak sahaja.

Selesai Sudah.

Macam biasa, alasan buat-buat sibuk walaupon tak sebok mana lama tak update blog. Haha. Bukan ape aku sejak start sesi kuliah sampai ke hari khamis lepas, dok berulang alik naik tangga pergi tingkat enam jumpa dengan PA aku nak setelkan pasal pengguguran kursus. Macam susah gila punya susah, nak setel menatang ni. Dekat tiga minggu kot tiap-tiap hari dok jumpa Dr Manan nak mintak suruh gugur kursus mengulang. Yang Dr ni pulak bukanya sentiasa ada dalam office. Jenuh. Aku pon dah naik fed-up nak mengadap dia. Ya, aku tak pandai pon sebab ada mengulang subjek.

Firstly ingat nak drop subjek ni, mintak dekat kerani office jer nak buat semua ni, tup-tup ada prosedur baru pulak, katanya nak gugur ke tambah jam kredit, ape bagai kene setelkan dengan PA sendiri. Sebab ape berubah jadi camni aku pon tak taw. Mungkin geng kerani dok komplen la kot deorang kene buat kerja banyak. Entah la. Kalaw korang tak buat kerja-kerja ni, korang nak buat ape lagi? tak kan nak bersila makan kuih dok gossip pasal norman hakim dengan si memey kawin kot. Sedap kan makan gaji buta.

Ikut pemerhatian aku, rasanya memang geng kerani ni yang dok komplen deorang ni kene buat kerja banyak sebab sem lepas masa aku mintak tambah jam kredit, depa ni dok bising cakap "PA kamu semua tu buat ape? dok dalam office jer ke?" mungkin ketua program dah kene push dengan deorang ni, jadi urusan pasal jadual pelajar, semester ni PA pulak yang uruskan. Tapi entah la ni teori aku jer.

Tulah satu hal, kalaw dah nama kerani, aku rasa memang camtu lah tugasnya. Dulu kecik-kecik mak suruh mengaji tinggi-tinggi kerja senang, tak nak. Nak jugak pergi berdating dengan pakwe. Sekali result spm dah tak berapa cun, susah nak sambung. Kan dah kene kerja. Dah dapat kerja, nak rilek-rilek pulak macam dia tu graduate master. Entah la kau kerani oi. Janji aku boleh grad on time sudah. Haha. Semester ni 25jam kredit. Dari semester 3 lagi budak-budak poli tak pernah kurang dari 23 jam kredit. Nasib engkaulah budak poli oii..Haha.

Notakaki: Lega ya amat menatang ni dah setel, lepas 3 minggu bersusah payah. Amin.