Don-tas-me


Rasanya macam dah cukup setengah bulan aku berkerja. For those yang xtaw aku dok keja apa sekarang, saya berkerja sebagai kuli/liberal/chainman/buruh kasar kepada seorang surveyor yang bernama Mr Eng. Sekejap jer rasa stengah bulan berkerja, maw tak skejapnyer, mangkit pagi kol 5, gerak kol 6, balik keje kol 12, sampai umah, login FB tengok update, baca blog ape semua, tidoq sat, mangkit makan malam, kol 10 tidoq balik. Rutin harian dah macam boring jer kan. Cari duit ceq oii, camtu lah. Tapi Alhamdulillah la sebab dapat sebeyer yang baik hati nurani tak penah dok marah-marah, tengking, maki dan sebagainya macam aku kena time praktikal Polisas dulu, bangbross betoi sebeyer tu, like hell gila. Budak praktikal jer pon, hang lenjaw kaw-kaw sampai lumat noo.

Kejadahnya tajuk diatas itu..? alkisahnya aku ada site di kajang, dari puchong naik SKVE kot, pastu tup tap sampai site..aku tido jer..sampai site, aku tengok kat kongsi indon ada tulis besaq-besaq kat wall bilik depa, “DON-TAS-ME..” Staw aku ni ayat pemes geng jambu maharaja lawak, masa depa blakon dok jogging tu..heran aku, depa ni layan maharaja lawak gak ka..pelik-pelik..


aku p lah tegoq sorang mat indon ni, Tanya,
“bai, hang layan maharaja lawak jugak ke..?” (bahasa kedah telah menjadi lingua franca di site-site ceq oii..)
“apa pon tak boley abang ni” ..kata beliaw sambil bergelak tawa..


adoii, aku kena paku dengan mat indon camtu jer..ternyata mat indon pon layan maharaja lawak, gila pemes kan astro..tak sangka pulak indon pon layan, Nepal, Bangla, Mnymmar gua tak tanya la pulak sebab susah like hell berkomunikasi dengan depa ni..tapi bangla agak peramah jugak kebanyakan di site sebab mungkin depa pikiaq semuslim kot..tu yang tegoq-tegoq jugak tu..tapi macam cibs jugak kadang-kadang macam time site kat Hartamas, depa tegoq aku dalam bahasa bangla, ingat aku geng depa sama kot..cibai gila..aku melayu bengong..tapi tak pa, no hurt feeling ok..haha..ada sorang lagi Bangla ni plak dok komen,

“bai saya tengok kamu ada cutting bangle la, tinggi, badan taff..”


hadoihh, jangan aku balik raya nanti mak aku tak kenal sudah..haha.. (hat badan taff tu aku saja tambah) lani Bangla keje skali dengan aku nak belah, mati aku sorang-sorang pasni..huhu..dia dapat offer keja dengan Gamuda ceq oii..aku..? apa pon tak boleh..haha
buruh. ihsan google
buruh wanita india. ihsan google.

Pendapat aku sebagai seorang Malaysian lah, Most of Malaysian are Stereotype. Suka judge a book by its cover. Cerita dia begini, on de way ke kajang ataw site-site belah putrajaya, cuberjaya or region2 belah situ, aku akan singgah dikedai makan sebelah petronas kot area puchong untuk menikmati roti canai dua keping dengan air suam..tapi pada setiap ari sabtu, aku akan amik The Star beli skali kat kedai tu, baca-baca la skit, kot sekali bole improve English aku jugak kan..selang sabtu minggu yang kedua aku berkerja, macam besa lah, roti dua keping, air suam satu, The Star satu.

Time aku nak bayaq, sekali kena tegur dengan tawke kedai itu, bangsa India, “kamu reti baca ke ini paper..??” adoihh, terasa gila aku, tapi aku maintain cool, tak cool jugak lah setelah diperlekehkan sedemikian rupa..aku bercakap dengan nada tinggi sikit dari biasa, “apa lu ingat saya xreti baca ke..? lu ingat saya tak belajar ke..? ini saya kerja part time jer..saya rasa saya belajar tinggi lagi dari lu la..” ayat sedikit kerek keluaq dah, sambil mengeluarkan kad metric UiTM dihatiku aku tunjuk kat dia, hah, amik kaw, senyap seribu bahasa..ada perkataan University, ada lambang UiTM, cukup untuk meng up kan taraf aku ketika itu..diam terus jer india tu..sebagai ayat penamat, aku bagi satu ayat killing spree kat dia, “lain kali don’t judge a book by its cover la..”

aku taw time tu memang aku selekeh gila, kasut Converse penuh tanah merah, kaler dia memang season gila sampai Kurt Cobain tengok pon nak beli kat aku kot..pastu suaq Levis tekoyak pala lutut, juga season tahap terok, ori beb tu yang tekoyak pala lutut pon gagah pakai lagi..kalaw tak memang ditong sampah kan jer..baju kilang eletronik kaler biru saiz m aku beli bundle ke, wujud mana ntah baju tu..lupa aihh..dengan jaket ijaw poli season tahap gaban..entah la mungkin India tu ingat aku macam budak-budak SPM kantoi, teros keje..yer, tak salah persepsi India tu nak kata lagutu, sebab dressing aku pon melayakan aku dikata sedemikian..tapi agak-agakla ceq oii, sampai mengata reti baca  ke tak..dah macam penghinaan dah tu..ok, kalaw betulah aku seorang budak kantoi SPM, pastu keje teros..aku tak rasa ianya satu kesalahan untuk aku beli The Star..mungkin aku bole improve English aku dek ke failed an aku masa SPM dulu..its ok apa..bukan The Star tu hanya untuk yang ada Diploma Degree Master Phd ataw KFC  jer..masaalah-masaalah..tudia la PPSMI hampa mansuhkan, kesan dia jadi laguni la..
the star
Teringat lagi time aku p serbis kete abang aku kat Muar masa pas abis serbey kem, p lah kedai serbis kat Muar seawall 8 pagi bajet bole siap awal la..sekali nah amik kaw, kol 2 baru siap, skru natang apa ntah tak jumpa, dia p cari kedai skru kat mana tak taw la..3 jam cari skru, 6 jam aku tunggu, wacam wadefak punya boring tahap cipan nak beranak pon mesti da beranak abih, dok betungku ja kot..dalam kol 10 tak silap aku mai sebijik keta jugak ada amoi bawak ,dia nak tukaq minyak itam jer kot..sambil tu dia pon mai la lepak sekali dalam bilik menuggu kastemer. Aku saspek dia ni cikgu ni, sebab tengok ada buku bahasa Malaysia darjah dua versi bahasa cina punya..
agak ramah jugak dia, aku pon dia tegoq, aku orang dah tegoq layan sembang, aku pon bole la dok sembang-sembang sekali..dok muhong-muhong apa yang patot.. sekali si cina ni dia dulu cikgu matematik, pastu kena mengajaq Bahasa Malaysia, dia jadi gelabah bewak la..sebab nak kena buat soalan exam untuk student dia..aku bajet dia nak buat skema jawapan kot, sebab dok cari contoh2 karangan berkaitan kebersihan apa jadah semua tu. Then dia Tanya aku, adik mintak tolong sikit boleh, u tolong tengok ar, mana satu nilai murni yang bersesuaian dengan masa sekarang..aku kata boleh jer, sebab aku pon dan (hampa kantoi..haha) dah boring macam cipan dah beranak jer kan..sekali aku habaq la tolong menolong, berkerja sama, hormat menghormati dan lain-lain lagi.. sekali dia nak lebih pulak, suh aku underline ayat yang menggambarkan nilai murni dalam sampel karangan dia..underline jerlah ceq oii, bukan aku nak susah ape pon..aku pon dengan ke john nya terangkan la sikit-sikit pasal nilai murni, describe sikit contoh dia camna apa semua.

Sekali pujian yang melambung diberikan, waa, u bagus arr..u cakap lembut, bole jadi cikgu.., kembang semangkok ayun la bang oii..pastu macam besa la sesi interbiuw, dia tanya la dok ngaji mana, amik kos apa, lani dok buat apa..aku cakap la dok ngaji uitm, baru balik sebey kem, dok cari part time..tapi agak sadis disini, bukan takat geomatik tu dia tak taw kos apa, malahan uitm tu pon dia tak taw u apa..mangkok juga cina ni..akui kata, haram betoi, tak femeskah uitm ni, sampai minah ni tak taw..sekali kata itu MARA punya unibesiti..baru dia bole tangkap sikit-sikit..layan jer lah amoi oii..tapi kan, I tengok u, manyak itam juga..sambil gelak kih3..cibai punya amoi..aku baru balik sebey kem lah!

2 comments: