Analogue

                                                                                                                    
Lomography Taiwan.

Sejak dua menjak ni minat pulak aku dengan analog. Menatang ape itu analog, yehaa menurut kamus dewan muhammad ikhwan analog bermaksud bukan digital kot. Semuanya manual dan mekanikal. Entah aku buat kepalaan jer. Hampa Google sniri jerlah yer. 

Kalaw dah nama analog, secara automatik perkataan oldskool akan muncul (buat kepala lagi). Stop buat kepalaan straight to the point kini aku mula beralih arah kepada oldskoll gadget yakni film slr. Kenapa berubah arah? sebab utamanya aku rasa macam best jer film slr ni, sebab segala bagai semuanya manual. Mencabar jiwa dan raga nak shoot 1 picture pon. Tambahan pula, (cewah ayat karangan) menatang film slr ni harga dy mampu milik bagi student yang daif macam aku ni. Gila apa 28mm 2.8 pon bole dapat dalam rm250. Kalaw cap kenon 17-50 f4L-lah sangat pon dah dekat rm4 ribu.


Fujica ST-605 dilahirkan pada 1976. 

Soligor 28mm 2.8 

Yes of course film slr menggunakan film. Jadi every shoot tu memang worthy, bukan nak shoot ikut dan hang jer. Gambaq tak jadi delete. Apa barang. Haha. Macam gampreng punya ayat. 

Kelebihan lain film slr adalah camera mahupon lens dy sturdy dan mantap dari segi built nya. Memang sangat sedap memegangya. Tak percaya cuba beli satu okay. Satu lagi, film slr mampu mengawal nafsu nak pi shooting tak tentu hala. Ada duit beli kodak, shoot. Tak dak duit simpan kasi kilat jer. Dan yang paling mengubah impak dalam dunia penangkapan gambar aku, result film slr korang kena pi hantar kedai foto cuci dulu, ini boleh menambahkan kuriositi lagi terhadap hasil yang ditangkap berbanding dslr boleh tengok kot image playback, apa barang ( sekali lagi). sekian terima kaseyyy.

hasil ST605 yang dicilok dari internet.

photo courtesy of www.ejadfotopoyo.blogspot.com


www.ejadfotopoyo.blogspot.com


www.ejadfotopoyo.blogspot.com
nota kaki: film slr sangat berkawan baik dengan LOMO community.


No comments:

Post a Comment