Kata Orang

Kata dunia penuh pancaroba.
hakikatnya perlu tempuhi redha
biar badai, musibah datang menimpa
yang benar dan tepat akan hadir tiba

berdiri sendiri menuju destinasi
gugup kekadang halusi imiginasi
berpantang ajal sebelum berhenti
sampai masanya terkudung menanti

tenggelam timbul perjuangan cita
penuh onak menambah derita
putus harapan menyelesaikan semua
andaikan takdir telah tercipta

penat menampung air dikendong
gugur sebutir terus ditanggung
andai bocor bebanan pelampung
sampai disini aku berkampung

bukan sesal memanjat jalan
pasrah dan akur ditempuh perjalanan
sekali coret hilangkan dugaan
sehingga tertutup semak kesabaran







Backpacking Cameron Highland (Day 1.1)

Backpacking Cameron Highland (Day 1)

Last aku cerita sampai mana? Oh stesyen bus Tanjung Malim.
Yes, di stesyen bus Tanjung Malim, kami kena pergi ke Sungkai. Sementara tunggu bus sampai, sempat beli roti Gardenia dengan Kaya buat bekalan kat Cameron nanti. Haram ape aku nak cerita ni, macam tak dak idea jer nak menulis. Ok, rilex take a deep breath. Tungu punya tunggu, dalam setengah jam berikutnya bus ke Sungkai sampai. Macam biasa, kalaw bus kawasan pedalaman ni, jenis bus agak season sikit. Sama macam aku travel dari Sungai Petani ke Shah Alam, masuk kawasan Perak, bus jenis lama jer ada. Jenis free air.

Dari Tanjung Malim ke Sungkai tambang bas RM3.80. Sepanjang perjalanan, ada lalu dekat area Felda Trolak Selatan. Kawasan ni memang kenangan jugak sebab masa family aku stay kat KL, selalu jugak datang melawat rumah Paklang aku di Felda Trolak Selatan ni. Makan-makan tepi bukit sambil tengok kereta lalu lalang memang sangat bes. Tapi itu zaman kanak-kanak dahulu la. Sekarang tengok kawasan Felda ni pon dah maju, tiada lagi hutan-hutan kat entrance dia. Kalaw siapa-siapa perasan entrance untuk masuk ke Felda Trolak Selatan ada dalam buku kajian tempatan darjah enam. Setiap kali aku tengok gambar tu, mesti teringat jer umah Paklang aku. haha.


Tiada apa sangat yang boleh buat on the way ke Sungkai ni. Aku just layan pemandangan kat luar bus, tengok pokok-pokok, bukit-bukit. Entah rasa layan jer aku tengok semua tu. Mungkin minat sama kot. Setiap kali travel, bila bus lalu di kawasan hutan, bukit, memang aku suka dengan pemandangan tu. Sambil-sambil imagine kalaw aku boleh jalan-jalan dulu dalam hutan tu. Sebab itu aku suka balik ke Shah Alam dari Sungai Petani waktu siang. Sebabnyer boleh tengok pemandangan macam itu lah.

Lebih kurang 45minit dalam bas, sampai ke Sungkai. Dari Sungkai kena naik bus ke Tapah Road pula. Di Sungkai, tiada proper stesyen bus, ada macam port bus tinggalkan penumpang tepi jalan jer. So untuk ke Tapah Road, kena tunggu bus dari Sungkai ke Tapah pula. Alhamdulillah, tak tunggu lama sebab dalam 5 minit, bus ke Tapah Road sampai. Tambang bus ke Tapah Road RM3.00. Lagi sekali, duduk jer dalam bus, sambil tengok view dari luar tingkap. On the way ke Tapah, langit dah mula gelap tunjuk tanda-tanda nak hujan. Aku tengok muka Kimi macam dah cuak dah. Aku pon cuak jugak sebab takut tak sempat naik Cameron pada hari itu jugak. Aku yakin kan Kimi yang bila sampai ke Tapah, confirm tak hujan punya. Lebih kurang setengah jam, sampai ke stesyen bus Tapah.


Menurut ape yang aku Google dari laman web mengenai jadual bus dari Tapah ke Cameron Highland,  akan ada bus setiap 45minit. Jadi aku tak risaw sangat bila dah sampai ke Tapah. Rupanya tidak, sampai jer di Tapah, tanya dekat apek jaga counter ticket, rupanya bus naik ke Cameron ada dua trip jer setiap hari. Pukul 12 tengahari dengan 2.30 petang. Kami sampai ke stesyen bus Tapah lebih kurang jam 3.15 petang. Confirm missed. Babi cuak jugak pikir kalaw tak ada tiket ni, memang mati la. Tak kan nak bermalam di Tapah, bapak buang masa jer nanti. Sekali tanya dengan auntie India di kaunter tiket satu lagi, dia cakap ikut nasib, selalu kalaw ada bus express yang nak naik ke Cameron Highland, kalaw bus itu tak penuh, dia akan singgah ke stesyen bus ni untuk amik orang lagi. Lagi setengah jam, auntie tu akan confirm balik bagitahu ada bus ke tak. Memang masing-masing muka cuak. Kesian kat Kimi sama, baru first time travel kena camni, dia dah start pikir nak tido motel la, rumah tumpangan mana la. Haha. Aku pesan kat dia, rilek jer, mesti ada bus punya. Kita tunggu jer.

Sementara tunggu bus yang janji sampai jam 4.30 petang, Kimi ajak aku jalan-jalan dulu tengok-tengok kedai buku sekitar pekan Tapah ni. Sempat jugak nak cari masjid nak solat Zuhur dulu. Abis pusing satu pekan Tapah, Kimi pun dah jumpa dengan buku yang dia minat, singgah solat jap kat masjid Tapah. Abis solat, ada seorang pakcik ni tegur aku. Aku ingat ape benda dia nak cakap. Dengan aku rushing nak ke stesyen bus balik. Dia tanya ada tercicir duit tak? Cepat-cepat aku pikir, nak haremm aku punya duit yang sorok dalam stokin mesti tercicir masa bukak kasut tadi. Selamat pak cik ni perasan jugak yang aku tuan punya duit. Kalaw tak mati, memang jalan-jalan buta jerlah kat atas Cameron tu. Lega ya ammat. Ada rezeki jugak arini. Dengan aku sendiri terlupa yang aku letak duit dalam stokin. Bukan ape, untuk mengelakan aku dipaw abis-abisan oleh mat-mat paw, better aku sorok sikit duit. Dari kena paw semua, satu sen pon tak tinggal lagi naya.

Bus naik ke Cameron sampai lebih kurang 5.45 petang. Nampak jer bus tu sampai ati rasa lega gila. Boleh jugak sampai ke Cameron dalam hari itu. Bayar duit tiket dari Tapah ke Cameron Highland RM13.00, walaupon sepatutnya dalam internet cakap paling mahal pon RM8.00. Tak kisah la, janji sampai atas sudah. Sekali dengan aku dan Kimi nak naik ke Cameron, ada 4 orang budak, baru abis sekolah kot. Tengok gayanyer lah, dengan mat foreigner and kawan ke awek aku tak taw, maybe dari Russia kot. Naik bus jer, bersepah foreigner lain dalam bus. Rasa travel tu tiba-tiba jadi kuat sikit bila tengok ramai foreigner dalam bus. Haha.

Dalam bus, nak naik ke Cameron memang aku tak tido sebab tak boleh tido walaupon aircond dia sejuk melampaw. Aku tengok belakang, kimi dah terlentok penat. Tengok kanan mat Bangla smart pon dah terlentok. Ape nak buat layan jer la scenary walaupon malam tak nampak ape sangat. 3 seat depan mat Philippines dok bercengkarama drama Philippines apa entah dengan awek dia yang agak macam haram jugak perangai bila dua kali aku tengok. Dok tergedik-gedik, rilek-rilek sudah. Orang lain pon dengan travel partner tak gedik macam hampa pon.

Sampai Tanah Rata dalam jam 9.15 malam. Sejuk boleh tahan jugak walaupon tak sesejuk 5 tahun yang lepas.

10 Muharram 1433H

Assalamualaikum,

Semalam dengan hari ini kecoh di wall-wall FB berkenaan dengan puasa pada 10 Muharram 1433 Hijrah. Puasa? oh tidak, bukan kerana aku seorang penganut illuminati freemansion mahupon black metal, tapi disebabkan aku serius sakit tekak tambah rasa nak demam hari ini. Niat dah malam semalam nak puasa, tapi apakan daya, orang sakit tak diharuskan berpuasa menurut Wikipedia lah.


Justification kenapa disunatkan berpuasa pada 10 Muharram adalah, insyaalah, pahala dilimpahkan berganda-ganda kepada orang yang berpuasa sebab hari yang juga dipanggil hari Assyura' ini terdapat banyak event-event penting dalam sejarah islam. Antaranya adalah:
  1. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  2. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  3. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  4. Allah menjadikan 'Arsy.
  5. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  6. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  7. Nabi Adam a.s. dicipta.
  8. Diampunkan dosa Nabi Adam a.s. setelah bertahun-tahun memohon keampunan kerana melanggar larangan Allah.
  9. Nabi Idris a.s. diangkat darjatnya oleh Allah dan Malaikat Izrail membawanya ke langit.
  10. Diselamatkan Nabi Nuh a.s. dan pengikutnya dari banjir besar selama enam bulan dan bahtera baginda selamat berlabuh di puncak pergunungan.
  11. Nabi Ibrahim a.s. dilahirkan di kawasan pedalaman dan terselamat dari buruan Raja Namrud.
  12. Nabi Ibrahim a.s. diselamatkan Allah dari api Raja Namrud.
  13. Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dari penjara setelah meringkuk di dalamnya selama tujuh tahun.
  14. Nabi Yaakub a.s. telah sembuh buta matanya ketika kepulangan anaknya Yusuf di hari tersebut.
  15. Nabi Ayub a.s. disembuhkan dari penyakitnya.
  16. Nabi Musa a.s. telah diselamatkan daripada tentera Firaun dan berlakunya kejadian terbelahnya Laut Merah.
  17. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa a.s..
  18. Nabi Yunus a.s. selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  19. Kesalahan Nabi Daud a.s. diampuni Allah.
  20. Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Bagi yang berpuasa, alhamdulillah diucapkan, bagi yang tidak pula, jangan hampa, ibadah sunat sentiasa ada untuk dilakukan.  


Wassalam


Notakaki: Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram, jadi untuk membedakan antara puasa yahudi dan pausa islam, disunatkan juga berpuasa pada 9 Muharram. Kalaw tak boleh, 11 Muharram pon tak apa.


data dikopipes dari : http://janggeltrekking2.blogspot.com/2011/12/10-muharram.html

Backpacking Cameron Highland (Day 1)


Sebenarnya dari semester lepas lagi, dapat hidayah dan petunjuk nak backpack ke Cameron Highland. Masa semester break semester lepas sebelum survey camp, aku dok umah makcik aku di Subang. Hari-hari mengadap internet. Dah bosan gila. Browse punya browse, terbaca Udey Ismail punya travellogue, macam dah bagi semacam inspirasi kat aku. Then aku decide, untuk kaki travel yang tak ada duit sangat macam aku, backpack adalah pilihan yang terbaik. Destination yang agak-agak boleh test power adventurous aku, aku pilih Cameron Highland. Sebab kos rendah, dan banyak tempat-tempat free jer kat situ.

Cameron Highland macam semua orang tahu terletak kat sempadan Pahang, Kelantan dengan Perak, kedudukan di altitude yang tinggi therefore weather dia sejuk dan nyaman sikit. Last time aku ke Cameron Highland ni masa 2005 zaman sekolah teknik Alor Setar. Kira balik, lebih kurang enam tahun jugak la tak jejak kaki ke situ. Itu yang menambah minat sikit nak ke Cameron Highland ni. Lagipon target untuk ke Cameron Highland kali ni nak trekking trail path sekitar bukit-bukit, gunung-gunung kat Cameron tu. 

Jumaat malam, aku dengan travel partner Hakimi. Google sikit pasal transportation nak ke Cameron Highland tu dari Shah Alam. Ok macam senang jer, then decide apa yang nak buat di Cameron Highland tu. Planning and target ni penting jugak kalaw nak travel mana-mana sebab at least kita dapat guide what to do next. Malam tu packing semua baju kasut seluar, prepared mana-mana yang perlu. Memandangkan estimate time 3 hari jer, jadi memadaila aku bawak beg pinjam si Dol jer berbanding nak bawak beg besar gabak. Easy to move on, tak leceh sangat nanti.


Sabtu pagi, awal-awal pagi lagi aku dah bangun mandi solat semua, pesankan kat member aku jam 8pagi mintak tolong hantarkan ke stesyen KTM Padang Jawa. Lebih kurang jam 8.10 pagi aku sampai stesyen Padang Jawa. Janji dengan Kimi nak jumpa 8.30 kat stesyen, aku sampai awal pulak. Tak apelah rilek-rilek dulu, sambil baca-baca train guide yang disediakan. Untuk makluman aku memnag agak fail bab-bab naik train, Star, Putra, Monorail dan ape-ape yang berkaitan dengan train ni. Almaklumlah asal dari negeri Kedah, mana nak familiar sangat dengan transportation based on train ni kan. Pernah jugak sekali hari itu, aku datang dari Kedah, turun di stesyen Bukit Jalil pastu pening tak tahu nak buat apa. Nekad buat muka tak tahu malu, tanya jer pakgad dekat information counter, pasal nak balik Padang Jawa camna. Dari situ baru nampak justifikasi pepatah melayu, malu bertanya, sesat jalan. Kepada kimi, rajin-rajinkan bertanya ye lepas ni.

Lebih kurang jam 8.30 kimi sampai, terus aku tanya kat counter beli tiket tu macam mana nak ke Tapah Road dari Stesyen Padang Jawa ni. Haram, kerek nak mampos punya mangkok jaga tiket, dah aku noob dan sohai pasal train transportation ni sebab tu lah aku tanya. Kalaw aku dah pro, tak kelapaq aih aku nak tanya banyak. Aku tanya elok-elok, sekali dia sound setepek, cakap ada tiket sampai Tanjung Malim jer, tak kan tu pon tak tahu kot, aku just nak konformation jer dari dia. Bukan saje gedik-gedik nak tanya pon. Pagi-pagi dah bikin spoil mood. Sekali aku pon entah macam mana boleh jadi blur, beli tiket dari Padang Jawa ke Rawang jer. Sepatutnya boleh jauh lagi sampai ke Tanjung Malim. Pening. Sampai dalam train, tengok route dia bari perasan last station intercity KTM sampai Tanjung Malim.

Padang jawa ke Rawang RM5.20. Train sampai dalam pukul 8 lebih kot, aku tak ingat. Sampai ke KL Central kena transit naik tren KL Central ke Rawang pulak. Sampai Rawang dalam pukul 10.30 kot. Beli tiket ke Tanjung Malim pulak RM4.90. Dari Rawang ke Tanjung Malim, tren KTM akan tunggu lama sikit, mungkin sebab dia nak bagi penuh orang dulu baru jalan. Aku ingatkan bus jer buat style camni, train pon sama gak. Baru taw. Perjalanan dari Rawang ke Tanjung Malim memang tak taw nak buat apa, bosan pandang luar jer dua-dua orang. Selamat aku bawak spare buku, boleh la jugak baca-baca time bosan camni. Nak tido pon, pagi lagi, tak ngantok sangat pon.



Sampai Tanjung Malim, terus cari bus nak ke Tapah Road. Lepas tanya pakcik bus yang standby tunggu depan stesyen KTM Tanjung Malim, dia suruh pergi ke stesyen bus Tanjung Malim, tanya bus kat situ. Selamat jarak dari stesyen KTM ke stesyen bus dekat jer. Mula la berjalan kaki ke stesyen bus tu. Lepas tanya dekat pakcik-pakcik teksi kat stesyen bus tu, dia suruh tunggu bas jer sebab bus nak ke Tapah belum sampai lagi. Masa tu jugk sempat la beli bekal nak spare masa kat Cameron nanti. Lebih kurang setengah jam tungu bus ke Tapah sampai, untuk dapat confirmation aku pergi tanya dengan auntie ticket conductor bus tu, nak confirmation ni ke bas ke Tapah. Rupanya tak jugak, bas akan ke Sungkai dulu, pastu dari Sungkai baru akan ke Tapah, naik bas lain pulak.

Dalam hati haram jadah punya pakcik dah terang-terang aku tanya nak ke Tapah macam mana, selamba jer dia jawab naik bus tu, aku ingat bus tu direct ke Tapah la. Pakcik oh pakcik, sabar jerlah.  


 Nanti aku sambung lain sebab nak pos parcel membe aku sebelum hujan. 

Forward: Jawatan Kosong - Pelayan Restoran.


Kami Krouk dan Kriuk ingin mencari rakan penulis bagi menambahkan lagi input-input dan intipati serta pati sirap ros untuk memantapkan lagi penulisan di blog Jom Makan-Makan ini. Terbuka kepada tukang-tukang makan, tukang paw makanan, si mangsa paw-an, tukang sponser makan besar dan tukang-tukang yang berkaitan dengan makan. Tidak tertakluk kepada gender- lelaki mahupon wanita. Semua boleh memohon, macam memohon PTPTN. Tiada had umur minima, janji kamu boleh mengulas topik yang kamu ingin ulas dengan pengulasan yang berulas. Ayat gampang apa ini.

Sebarang pertanyaan atau permohonan boleh la dibuat dengan mengkomen di bawah.

Gila babi!

Siapa cakap dia tidak gila babi, dia adalah gila babi yang sebenar.


PS: Eh, banyaknya babi. Apa aku mencarut petang-petang ni.

Indonesia Raya.

Seperti sedia maklum, malam ini ada perlawanan Malaysia menentang Indonesia edisi sukan SEA ke berapa tak taw, yang dikelolakan oleh negara Indonesia. Sana sini di mana-mana mahupon di wall-wall Facebook, terdapat post-post mengenai perlawanan tersebut walaupon assignment berlambak haram satu pon tak siap lagi. Ada yang giving hope, ada yang condemn, ada yang baru start nak tengok bola. Perlawanan malam ini boleh dikatakan epik jugaklah sebab semua telah sedia maklum, pasukan bolasepak Indonesia sangat tak puas hati apa pon gua tak taw dengan pasukan bolasepak Malaysia nih. Bukan dalam permainan bola sepak jer, malahan edisi SEA games kali ini pon kita nampak Indonesia such macam nak aniaya, mengajing, team Malaysia.


"Perseteruan Malaysia-Indonesia aku anggap memang paling sengit dalam seluruh ASEAN ini. Kalau dengan Singapura pun kita tak macam ni punya teruk. Indonesia kalau dengan Timor Leste pun biasa-biasa juga. Myanmar dengan Thailand yang berperang gajah sebagai Burma dan Siam sebanyak 19 kali beratus tahun dulu sampai jadi Nang Nak dan Bang Rajan pun tak macam ini punya dendam. Sama juga dengan Thailand dan Kemboja yang sekarang masih sibuk berebut kuil. Kemboja yang 33 tahun dulu kena langgar dengan 150,000 askar Vietnam pun tak ada nak kecil hati sampai ke Sukan SEA (tapi itu sebab Vietnam tolong hapuskan Pol Pot dan Khmer Rouge).


Tapi Malaysia dan Indonesia masih terbawa lagi dengan cerita Konfrontasi atau Ganyang. Masih lagi berebut Rendang, Rasa Sayang dan Manohara. Kalau dalam badminton masih nak berebut jadi nombor 2 paling power di dunia selepas China. Kalau dalam silat olahraga tak kisah Vietnam menang pingat emas asalkan Malaysia dan Indonesia boleh berebut pingat perak. Dalam bola sepak pun sama, tak layak Piala Dunia atau Piala Asia tak jadi hal janji dapat menang ke atas satu sama lain. Hatta dalam acara terjun aku tengok Indonesia berusaha mengejek penerjun Malaysia yang memang power dan menang pingat emas walaupun penerjun Indonesia kebanyakannya hampeh (melainkan dalam acara PATI terjun tongkang buat melarikan diri dari pak polisi marinir Malaysia).


Macam pernah aku tuliskan masa zaman Piala AFF 2010 sudah, persengketaan Malaysia dengan Indonesia ini bukan asal dari Sukarno yang mula-mula berteriak 'Ganyang Malaysia!'. Persengketaan ini ribuan tahun dulu punya cerita bermula dari zaman Srivijaya lawan Majapahit. Kalau tak memang tak ada sebab Parameswara lari dari Srivijaya dan mengasaskan Melaka. Tak percaya boleh tanya Sultan Melaka sekarang, Raja Noor Jan Shah." - Sokernet. 


Tadi dalam paper, ada berita pasal Indonesia mengikut pandangan aku saja nak provoke Malaysia dengan raise flag Malaysia yang tak cukup sifat masa sesi penganugerahan medal kepada atlet Malaysia. Pasukan bolasepak pulak, dengar cerita masa training satu padang dengan Indonesia di Gelora Bung Karno kot, tak bertegur siapa dengan player Malaysia.


Malam ni El-Clasico' versi south east Asian. IMHO, Malaysia nak menang dengan Indonesia agak susah mengikut pemikiran aku. Mana taknya masa main dengan Cambodia, main macam palat tung-tung. Aku menengoknya pon stress macam gila lagi. Ingat main liga IPTA ke player-player Malaysia oi. Setakat ni yang nampak boleh gagah main dan steady Badrul Bahtiar merangkap skolmate aku, nak mention jugak, cam haram dan Izzaq Faris, player Terengganu. Yang lain tengok main, sedih jer.


Satu benda yang aku noticed team Malaysia ni main dari zaman dahulu kala (tak termasuk zaman Mokhtar Dahari sebab aku belom lahir lagi) sampai ke sekarang, ball passing macam haram jadah. Serius. Aku pon tak taw apa masaalah depa ni. Couch pon tak nampak ke masaalah ni dari perlawan yang lepas. Setiap game, ball passing at least 50% mesti error. Come-on, basic football jer tu, sepatutnya itu yang kena mahirkan dahulu, bukan mahirkan skil pusing-pusing bola apa jadah yang lain. Aku bercakap ni atas dasar peminat yang mahukan senario bolasepak Malaysia menjadi lebih berjaya dan dikenali ramai, bukan just kalah condemn, menang sokong.


By the way, team rowing Malaysia dapat first medal dalam SEA games. Walaupon dapat gangsa jer, tapi itu worth a lot. Gandingan rowers UiTM dan UTHM. Bangga gila. Rowers UiTM tu namanya Alip Hadi. Masa aku baru-baru join rowing dulu, mamat ni lah dan kengkawanya yang lain, teach me how to rowing effectively. Menengok dari badanya yang fit dan tangan macam ubi kayu gemok, memang aku tak heran dia ni bole row dengan kuat dan gagah perkasa. Tahniah rowers. Sekian terima kasih.

Pictures cilok dari Sokernet.


PS: Aku tak puas hati indoor rowing untuk team FSPU, Sukan Antara Fakulti (SAF) UiTM edisi 2011 ni tak buat selection dulu, terus pick camtu jer. Haram!

*Hey, aku mai rowing sampai dapat pergi selection untuk SEA games lah, tapi entah mengapa aku mangkaq malas tak maw pi time itu.

Raya Haji

Raya Haji atau nama lainya Hari Raya Aidiladha merupakan satu simbolik kepada pengorbanan Nabi Ibrahim yang sanggup mengorbankan anaknya Nabi Ismail, bagi menurut perintah Allah dimana Allah hanya nak test ketaatan beliau jer. Lepas beliau pass the test then anak dia, Nabi Ismail disubstitute dengan saekor binatang yakni bernama Kibas.

Raya Haji dirayakan pada setiap 10 Zulhijjah pada setiap tahun dalam kalendar Islam. Lebih kurang macam Raya Aidilfitri jugak, ada solat sunat Aidil Adha pada pagi raya Haji, walaw bagaimanapun aku tak pergi sebab aku Western. Mana tak Westernya, pagi raya pon dah melantak nugget bersama fries dah. Tiada istilah rendang, ketupat mahupon lemang Pak Tih Tikam Batu. Ini semua adalah kerana mak bapak aku pergi menunaikan haji di Mekah. Tapi jangan risaw, sewestern aku pon, pagi-pagi aku solat jugak subuh walaupon dikenali sebagai subuh gajah.

Raya haji kali ini , rasa macam boring jugak sebab tak ada feel raya pon. Orang sembelih lembu pon aku tak pergi tengok. Nak mengharapkan daging free supaya boleh dibuat barbeque pon, orang suraw tak buat delivery dah kot. Bai De Way, Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha.

"Agi Idup, Agi Ngelaban" kata Lembu ini.
pictures courtesy of : Ustaz Azhar Idrus - kot.

Isu semasa pada 15 November 2011 mengikut kepala hotak-ku

Sekali sekala tulis style mahadet tak salah kan. Ini adalah main point sahaja.

1. Kera di hutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan.
2. Backpacking Thailand, Cameroon Highland dan Sabah.
3. Bosanya pada hari raya Aidiladha.
4. Shooting kanak-kanak tabika.
5. Wingman.
6. Mencari-cari.
7. Tamat.

Technology Through Windows

Creditted to: blogserius



5 Alam Kehidupan Manusia

Originally posted by: pimpintangan
Creditted to : kedah2u


Sekali sekala ilmiah bagus jugak kan.




Manusia Hidup di Lima Alam


Segala puji bagi Allah S.W.T yang mana telah mencipta bumi dan langit, bumi itu pula berlapis, dan langit itu betingkat walaupun kita tidak dapat lihat dengan mata kasar. Begitu juga dengan manusia yang hidupnya itu akan melalui alam-alam, yang bermula dengan penciptaan datuk moyang kita Nabi Adam A.s hingga ke alam barzakh sebelum kita ke alam yang abadi iaitu kekal di Syurga.

Berapa alam yang manusia akan lalui sebenarnya?

Alam yang pertama

1. Alam yang kita lalui di sulbi ayah.
2. Kemudian berpindah ke dalam Rahim ibu.

“Dan ketika Tuhan kamu menjadikan keturunanAdam dari punggungnya, dan Tuhan mengambil kesaksian dari mereka dengan berkata: Bukankah Aku ini Tuhan kamu? Mereka berkata: Bahkan! Kami menjadi saksi, bahwa kamu nanti di Hari Kiamat tiada dapat mengatakan, bahwa kami ini lalai dari perkara itu”
Surah Al-A’raaf ayat 172

Jelaslah di ayat ini, yang mana Allah S.W.T telah menyatakan kisah Hari Mitsaaq (hari perjanjian) yang mana kita – zuriat Nabi Adam A.s- telah pun berjanji untuk mengakui keesaan dan ketuhanan Allah S.W.T

Alam yang manusia akan telah pun lalui di alam yang mana masanya sejak Allah Ta’ala mencipta Adam A.s dan membekalkan zuriat di tulang punggungnya yang penuh keberkatan.

Alam yang kedua:

Alam yang kita menjalani hidup di dunia.

Ibnul jawzi telah membahagikan peringkat-peringkat umur itu kepada lima kategori:
1. Masa kanak-kanak: iaitu dari peringkat umur bayi hingga seseorang itu mencapai umur lima belas tahun.
2. Masa muda: iaitu dari peringkat umur lima belas tahun (15), hingga umur tiga puluh lima tahun (35).
3. Masa dewasa: iaitu dari peringkat umur 35 tahun, hingga 50 tahun.
4. Masa tua: iaitu dari peringkat umur 50 tahun hingga umur 70tahun.
5. Masa tua Bangka, iaitu dari peringkat umur 70 tahun hinggalah ke akhir umur yang dikurniakan Tuhan.

Mengapakah para Ulama telah membahagikan umur-umur manusia hingga sedemikan peringkat? Apa yang kita sebagai manusia -lebih lebih lagi umat Islam- dapat mempelajari dari pembahagian ini?

Kerana di alam yang kedua inilah -alam yang tidak kekal- alam yang manusia diminta untuk beramal dan diuji, amalan kita di ambil kira –dihisab- oleh itu, maka elok kita mengenal pasti peringkat mana yang harus kita mula mendidik dan beramal anak-anak kita. Bukan kah Nabi Muhammad S.A.W telah memesan umat Islam:
“Kedua kaki anak Adam itu akan tetapberdiri di hadapan Tuhannya pada Hari Kiamat, sehingga selesai ditanya tentang empat perkara”
1. Tentang umurnya, untuk apa dihabiskan.
2. Tentang mas mudanya, untuk apa dipergunakan.
3. Tentang hartanya, dari mana diperolehi dan untuk apa dibelanjakan.
4. Tentang ilmunya, apa yang sudah dibuat dengannya.

Alam yang ketiga

Di alam Barzakh, ketika kita di kubur.

Bermulanya dari masa manusia keluar dari dunia ini dengan menempuhi mati hinggalah ia dibangkitkan dari kubur.

Siksaan kubur

Siksaan Kubur adalah HAK iaitu benar, sepertimana Rasulullah s.a.w pernah berpesan. Dan beliau telah mengkhabar pada umatnya, “Kebanyakan siksa kubur disebabkan tiada memlihara diri dari kencing.”

Nabi juga berpesan supaya kita memohon pada Allah Ta’ala supaya dihindarkan dari siksaan kubur.

Alam yang Allah S.W.T telah nyatakan dalam firmannya:
“Dan di hadapan mereka terdapat Barzakh, hinggalah ke hari mereka dibangkitkan.” (Al-Mu’minun: 100)

Di alam ini, walau jasad musnah – kecuali para wali-wali Allah S.W.T- ditelan bumi dek zaman, tetapi roh manusia itu kekal di alam Barzakh. Di alam yang mana manusia lalui antara alam Dunia dan alam Akhirat di masa antara dua tiupan.

Alam yang keempat:

Di padang Mahsyar

Bermulanya daripada kebangkitan manusia dari kuburnya untuk menerima pengadilan Tuhan, sehinggalah kepada masuknya ahli syurga ke syurga, dan masuknya ahli neraka ke dalam neraka.

“ Dan ditiupkanlah pada sangkakala, maka mereka pun bangun dari kubur masing-masing, lalu dating kepada Tuhan mereka dengan berbondong-bondong.”
(Yasin: 51)

Mizan (Amalan ditimbang)

Di alam ini, umat manusia akan melalui saat genting, mereka akan menuju ke padang Mahsyar supaya amalan mereka dihitung oleh Allah S.W.T, bahkan amalan mereka akan di timbang, sebagaimana firman Allah Taa’la:

“ Dan neraca pada hari itu tepat, maka barangsiapa yang berat timbangannya (kebaikan), niscayalah mereka itu menjadi orang-orangyang beruntung. Dan barangsiapa yang ringan timbangannya, niscayalah mereka itu adalah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka tiada mempercayai keterangan-keterangan Kami.” (Al-A’raf:8-9)

Di titian Shirath

Setelah itu manusia akan melalui Shirath (jembatan), yang mana ianya dipasang di atas muka jahannam, seperti diriwayatkan, Shirath itu lebih tajam dari pedang dan lebih halus dari rambut, tatkala itu manusia akan melaluinya menurut kadar amalan masing-masing.

a. Ada yang umpama kilat ketika melintasi titian Shirath. Ada yang umpama angin. Ada yang seperti burung atau kuda.
b. Begitu juga ada yang merangkak dan ada yang dijilat api, dan yang ada terjerumus ke gaung nereka.

Di telaga Nabi Muhammad S.a.w (Haudh)

Setelah terlepas dari titian Shirath, tatkala itu umat manusia yang beriman akan menghampiri Haudh (telaga) Rasulullah S.a.w dan sekali teguk saja segala haus dan dahaga akan hilang. –Supaya Allah mengurniakan pada kita seteguk dari cawan Rasulullah S.a.w- Air dari Haudh itu lebih putih dari susu, lebih manis dari madu.

Pesanan Rasulullah S.a.w

“Siapa yang melepaskan dari seorang Muslim satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, niscaya Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan Hari Kiamat. Siapa yang menutup rahsia (keburukan) seorang Muslim, niscaya Allah akan menutup rahsianya di dunia dan akhirat.”

Dan marilah kita hayati kata mutiara dari Rasulullah S.a.w sebagai pedoman untuk kita tempuhi alam yang keempat ini, dan kita mengharapkan Syafaat dari Baginda S.a.w disaat itu sepertimana kita mengharapkan Syafaat serta Wasilah Beliau setiap kali kita membaca Doa azan, “Wahai Tuhanku yang memumpunyai seruan yang sempurna ini dan sembahyang yang akan didirikan ini, berikanlah dengan limpahan kurniaMu kepada Muhammad Wasilah(kedudukan yang paling tinggi dalam syurga) dan keutamaan serta limpahkanlah kepadanya Maqam yang terpuji yang Engkau telah janjikanbaginya.”

Alam yang Kelima:

Di negeri Abadi (Syurga dan Neraka)

Di alam ini, adalah masa kemasukan ahli neraka dan kemasukan ahli syurga ke syuga buat selama-lamanya yang tiada hujung dan penghabisannya.

Bukankah Nabi Muhammad S.a.w diutuskan untuk membawa rahmat untuk alam-alam, namun begitu ada yang telah mengingkari risalah yang di-utuskan oleh Allah S.w.t. Maka balasan buat oleh yang telah mendustakan Nabi dan tidak beriman, maka balasan mereka seperti tertera dalam Al-Quran:
“ Maka Aku memperingatkan kamu akan api yang bernyala. Tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang jahat. Yang mendustakan (kebenaran) dan yang membelakangkan.” (Al-Lail:14-16)

Telah Allah ciptakan neraka itu dengan mempunyai tujuh pintu. Sebagaiman yang tersebut di dalam Al-Quran:

“Neraka itu mempunyai tujuh pintu, tiap-tiap pintu daripadanya ada bahagian yang sudah ditentukan.

Nama-nama pintu dan tingkat neraka:

1. Jahannam 2. Saqar 3.Lazha 4.Huthamah 5. Sa’iir
6.Jahim 7. Hawiyah

Semua lapisan neraka yang tujuh itu telah diasak dengan berbagai-bagai penyiksaan yang berat, hukuman yang dahsyat serta penghinaan yang terkeji. – Kami memohon Allah Ta’ala, agar Dia melindungi kami sekalian dari siksaan api neraka dan melindungi datuk-nenek kita, kekasih-kekasih kita dan semua kaum Muslimin.

Syurga buat mukmin

Alam syurga yang mana telah dijanjikan buat orang-orang yang beriman dan bertaqwa. Bukankah Allah S.w.t telah mengkhabarkan kepada kita : “ Dan pimpinlah orang-orang yang bertaqwa (memenuhi kewajiban) ke dalam syurga berbondong-bondong, sehingga apabila mereka mendatanginya, dibukakan pintu-pintunya, dan penjaga-penjaganya berkata: Selamat sejahtera untuk kamu! Kamu telah melakukan yang baik, maka masuklah kamu ke dalamnya buat selama-lamanya.” (Az-Zumar:73)

Syurga yang mana Nabi Muhammad S.a.w penah bersabda: “ Berfirman Allah Ta’ala: Aku sediakan untuk hamba-hambaKu yang saleh sesuatu yang tiada pernah:
a.dilihat oleh mata.
b. didengar oleh telinga
c. tiada telintas di hati sesiapa pun.

Nikmat-nikmat di syurga:
Bayangkan, segala nikmat yang berlaku didunia ini, tiada bandingannya di Syurga, yang penuh dengan nikmat-nikmat yang hebat diantaranya:

1. Mereka ahli syurga: bersandar di atas permaidani yang sebelah dalamnya diperbuat dari sutera.
2. Ada gadis-gadis sopan –santun, belum pernah disinggung oleh manusia dan jin, dan mereka itu bagaikan permata delima dan mutiara.
3. di syurga An-Naim: ada sofa yang bertatahkan emas dan batu permata.
4. Mereka tiada merasa pening kepala atau mabuk.
5. Bidadari-bidadari yang bemata bulat jelita.
6. Tiada matahari yang berhawa panas dan bulan yang berhawa dingin.
7. Air mata Salsabil.
8. Mereka memakai pakaian dari sutera halus.

Nikmat yang besar selepas masuk ke syurga:

Melihat Allah S.w.t

Syurga-syurga yang sediakan ini, ada lapan pintu, dan ianya berbeza dari satu yang lain dan antara satu darjat dengan darjat yang lain sama seperti antara langit dan bumi.Darjat yang paling tinggi ialah Syurga FIRDAUS yang mana diatas nya terletak Arasy Allah S.w.t dan orang-orang beriman tatkala itu dilimpahi berbilang-bilang nikmat, sehingga ditanya pada mereka: Apakah ada sesuatu yang lain yang kamu mahukan Aku tambahkan? Mereka menjawab:


a. bukankah Engkau telah memasukkan kami syurga
b. dan menyelamatkan kami dari api neraka?
Kemudian Hijab pun terangkat. Maka pada ketika itu, tiada sesuatu yang diberikan kepada kamu lebih utama daripada nikmat melihat kepadaWajah Tuhan Azzawajalla.

Disediakan oleh Muhammad Dzarif Abdul Wahab
Petikan dari buku: Peringatan Tentang Umur Insan oleh Imam Habib Abdullah Haddad

Kamera Oh Kamera.

Ini cerita boring. Tak mahu baca, sila tekan pangkah atas kanan sekali tu yer. Kamera. Setiap orang ada persepsi masing-masing bila cerita pasal kamera. Ada yang cakap ikut trend, ada yang cakap minat dan seni, ada yang cakap nak memoyokan diri jer dengan menggantung DSLR semasa berjalan di shopping-shopping complex dan taman-taman riadah. Entahlah, bagi aku setiap benda yang seseorang itu buat haruslah ada sebabnya yang tersendiri. Sebab itu juga haruslah subjective.



Bagi pendapat aku, salah seorang manusia yang juga memiliki sebuah kamera, aku memiliki kamera hanya kerana seni, aku minatkan seni, tak kesah cabang seni apa sekalipun, memandangkan seni fotografi memerlukan peminatnya memilki sebuah kamera, jadi aku mendapatkanya. Cara mendapatkanya terpulanglah kepada individu masing-masing sebab cara mendapatkan itu telah tertakluk kepada hak individu itu tersebut. Ada sesetengah pendapat berkata "alah, ko beli kamera mahal-mahal, tapi tak buat duit, kan dah membazir namanya itu". Bagi aku itu adalah pendapat yang subjektif. Tak semestinya memiliki kamera memerlukan seseorang itu mendapatkan wang sebagai pendapatan baginya. Cuba berfikir secara kreatif dan kritis. Membeli sebuah rumah yang mahal tak semestinya harus mendapatkan hasil pendapatan dari pembelian rumah tersebut. Begitu juga dengan pembelian lain. Jika pandangan ini direalisasikan kepada setiap pembeli kamera, cuba fikirkan terdapat berapa juta lambakan juru foto yang menawarkan perkhidmatan menangkap gambar di malaysia ini.


Setiap orang mempunyai tahap kemampuan dan skill individu masing-masing. Tak semestinya memiliki kamera yang mahal dari harga beribu-ribu ringgit, mampu menghasilkan gambar yang terbaik. Gambar yang terbaik adalah dari kreativiti seseorang, bukanya dari kamera yang dimiliki. Haruslah diingatkan kamera yang dimiliki adalah alat bantuan untuk mendapatkan gambar yang cantik, bukanya seratus peratus bergantung kepada kamera. Manakala aksessori tambahan juga sebagai pelengkap untuk melengkapkan hasil gambar tersebut. Aku pernah jumpa seorang manusia ni menggunakan D200 tapi hasil gambar seperti kamera digital biasa. Aku pelik kerana kebanyakan orang sanggup melabur beribu ringgit hanya untuk menaik taraf kamera. Ini berdasarkan pemerhatian sejak aku menggunakan kamera DSLR. Secara asasnya DSLR yang menawarkan ciri-ciri asas berharga lebih kurang RM1500.00. Bagi aku memiliki dslr peringkat asas adalah memadai bagi mereka yang cintakan seni. Apa relevanya menggunakan DSLR berharga RM12 000.00, tetapi kadar penggunaan hanya sebanyak 10 keping gambar sebulan.


Berdasarkan pengalaman, bagi seseorang yang baru memiliki DSLR, mengimpikan lens yang pelbagai variati. Aku sendiri, masa baru-baru memiliki DSLR, dimana ketika itu menggunakan lensa 18-55mm, mengimpikan lensa 70-200mm, 10-20mm, 50mm, 135mm, dan lain lagi. Adalah normal bagi seseorang yang baru memiliki DSLR untuk bercita-cita seperti sedemikian. Bagi pendapat aku, kita harus kenal pasti minat utama dalam bidang fotografi ini. Fotografi terbahagi kepada cabang-cabang yang pelbagai. Seseorang itu mungkin minat mengambil gambar lanskap, portrait, sukan, binatang kecil dan lain-lain lagi. Cara termudah dan termurah untuk kenalpasti minat sendiri adalah dengan meminjam dahulu variati lensa yang diminati, cuba dahulu kemudian baru tentukan lensa mana yang paling diminati. Cara ini lebih praktikal berbanding kaedah beli-jual semula-beli dimana lebih merugikan.





Akhir kata, buatlah keputusan yang bijak walaupon ini semua menggunakan duit anda sendiri, kerana mungkin kelak akan rugi. Bagi aku, memiliki model 400D keluaran tahun 2006 disamping lensa 50mm adalah yang terbaik untuk aku. Untuk mencuba seni fotografi analog, ST605 bersama 28mm Soligor adalah memadai selain bantuan toy camera UWS.




RM 57.10 (Part 3 - End)

Part 1
Part 2

Lama jugak sembang-sembang dengan pakcik tu. Tup tap sampai ke Taiping. Jam pukul 4.15pm. Haram tak pernah sampai kat Taiping ni, aku rasa pelik jer, awat kuno sangat stesyen bus dia. Macam lorong belakang bangunan jer, bas semua kaler biru dengan merah. Persetankan semua itu, rushing cari tiket, selamat ada, tiket pukul 4.00pm, tapi jam pukul 4.15pm sekarang. Confirm sekali lagi, memang betul bus ni delay lambat sikit dari jadual asal. Tunggu lima minit bus sampai. Gerak pulak sekali lagi dari Taiping ke Ipoh. Tambang RM8.40. Aku dok berharap bus ni laju sikit sebab dari Ipoh, nak ke Kampar pulak amik barang. Ipoh ke Kampar lebih kurang 45 minit, jadi at least pukul 6 kena ada kat Ipoh. Sampai Ipoh terus ke Kampar, dari Kampar terus ke Shah Alam. Skip dulu part Selangor sebab memang tak sempat aku nak sampai Shah Alam, sebabnya bus lompat-lompat trip last mesti dalam pukul 10pm macam tu. Kalaw ikut plan journey ada Tapah, Tanjung Malim, Hulu Selangor, Rawang, Kepong last sekali Shah Alam. Kalaw bus lompat-lompat 24 hours  services memang aku buat rileks Padang Kota jer. Journey dua hari pon tak kesah macam itu. Pukul  6.15pm sampai Ipoh, aku dah start cuak gila babi. Dari Ipoh nak ke Kampar tunggu setengah jam lagi, baru bas ada. 6.45pm baru bas ada. Terus tak cakap banyak, naik jer. Dari Sungai Petani sampai ke Kampar ni baru perasan macam-macam jenis syarikat bus ada. Kenapa tak selaraskan sekali, tak ada lah aku nak pening sangat. No wonder lah foreigner pon kutuk pasal transportation kat Malaysia. Serabut mak enon. Kat Ipoh, tanya kat counter, chinesse jaga, bus ke Kampar tunggu kat mana, pukul berapa. Macam haram, taw la kat Ipoh pon, ramai chinesse, bajet belagak. Aku tumbuk muka kang, sepet terus hidung mulut. Atas bus, confirmkan sekali lagi, tanya nurse dok sebelah pasal betul ke tak bus ni ke Kampar, sure betul. Tak ada lah nak risaw sangat.

Atas bus aku sms penjual tu inform location aku kat mana. Kesian pulak, janji pukul 4pm ni dah pukul 7pm. Selamat dia faham. Aku pon dah bagitahu awal-awal aku naik bus lompat sebab saja nak tengok tempat orang. Dia ok jer just suruh update bila aku dah sampai kat Tesco Kampar. Ipoh ke Kampar sejam bro. RM4.60. Aku sampai kat Tesco Kampar, sms bagitahu dia. Jam dah tunjuk pukul 7.50pm. Nak dekat pukul lapan dah. Dekat Kampar ada ke tak bus ke Shah Alam pon tak tahu, sampai pon tak pernah. Gila. Pukul lapan tunggu penjual tu, deal dengan dia, sembang-sembang jap pasal journey. Pastu chiaww. Perut dah lapar gila punya. Singgah kedai mamak sebelah stesyen bus. Makan nasi goreng dengan milo. RM 4.00. Selamat murah. Haha.

Setel makan jam 8.45pm. Aku punya cuak dah macam gila moksya. Entah bus ada ke tak pon tak tahu. Tanya kat adik pelayan tu dia cakap jalan terus sikit ada kaunter yang jual tiket bus express jauh-jauh punya. Dalam kepala otak time tu, pikir, haram, kalaw tak ada bus ni tibai pi lah tido motel-motel murah area stesyen bus ni. Nak cari masjid aku pon zero knowledge kawasan ni. Satu lagi kampar ni macam koboi sikit pekan dia, kang aku tido kat stesyen bus kena paw dengan mat gian jenuh laptop, beg kamera dia sebat, menangis. Lepas bayar semua, jalan kaki ke kaunter bus yang budak tu cakap. Nah, memang tak nasib baik, bas last pukul 8.30pm, haree sungguh. Mati aku. Nak tido motel boleh, tapi tak nak aku sebab konfirm lari bajet aku nanti. Abis murah koman-koman RM60/70 punya. Kalaw nasib baik, kalaw nasib tak baik dia tengok macam orang luar jer, kena kapak lagi. Aku tanya pendapat akak tu, macam mana nak sampai ke Shah Alam malam ni jugak. Akak tu cakap, try pergi Ipoh la sebab banyak bus situ.

Patah balik pulak ke stesyen bus tadi, tanya bus last kol berapa, sekali dia cakap bas last lagi 5 minit sampai. Huh, sempat jugak aku, kalaw tak motel la jawapanya. Sementara tunggu bus tu, datang pulak seorang chinesse ni, nak ke Ipoh jugak. Ramah jugak dia ni, aku tanya la pasal bus last dari Ipoh ke Shah Alam pukul berapa ada. Dia pon tak sure. Mati dah aku kata. Teringat P1 Wimax pinjam kimi ada dalam beg, laptop pon ada. Apa lagi online jer dalam bus, signal usah dikenang la, merah manjang. Tak ada signal lah tu, certain tempat jer ada. Cepat-cepat jer aku browse listing bus express dari Ipoh ke Shah Alam last pukul berapa, pukul 10.00pm ada. Hati rasa lega sikit. At least sempat rasanya sampai Ipoh sebelum pukul 10.00pm. Dalam bus ada tiga orang jer. Aku, cina tu, driver. Mula-mula sembang la, pastu dah tak ada topik masing-masing senyap. Tengok jer balik jalan yang aku lalu petang tadi nak ke Kampar. Bosan.

Sampai Ipoh, stesyen bus medan Gopeng kol 9.45pm macam tu. Bas laju sikit dari Kampar ke Ipoh mungkin sebab tak ada orang sangat. Sampai ke medan Gopeng tu aku baru lepas mamun dari tidur, yang si driver pulak boleh buat rushing suruh turun cepat sebab tempat dia parking tu sepatutnya bus tak boleh parking. Apa lagi kalut-kalut turun jerlah. Turun tu, jalan cepat-cepat ke kaunter tiket kat stesyen bus medan Gopeng. Separuh jalan, baru teringat topi dengan sapu tangan JUPEM tertinggal atas bus. Damshit. Sapu tangan tu yang sayang, bukan senang nak dapat, siap ada cop JUPEM kedah lagi. Tak ada rezeki gamaknya, biar jerlah.  Tanya tiket Shah Alam ada ke tak, akak kaunter cakap ada, nak bertolak sekarang. On the spot beli, mintak no plate bus. Bayar semua, terus kalut cari bus based on no plate. Jumpa bus, engine dah start, naik jer semua pandang aku pelik. Rilek ah, tahu lah aku orang last, jangan la pandang pelik manusia sekalian alam oi. Lega. Itu ayat dalam kepala otak. Sempat jugak sampai Shah Alam, walaupon perut keroncong macam gila. On the way ke Shah Alam tak boleh tidur, pening kepala sebab kena panas banyak sngat kot. Sebenarnya pening kepala rasa dari Taiping lagi, tapi boleh tahan lagi, sampai Ipoh, pekena Uphamol650 dua bijik harap pening akan hilang. Tak hilang-hilang jugak. Sampai Shah Alam pukul 11.00pm. Roger member Hakimi Rosli suruh datang ambil. Tunggu 20 minit, baru dia datang. Sampai umah flat dia, letak-letak barang, landing-landing. Penat tapi berbaloi. Macam-macam perangai, macam-macam ragam, boleh tengok tempat orang sama. Memang puas hati walaupon penat macam gila punya. Kalaw korang take note, tajuk post ni sama dengan nilai tambang dari Sungai Petani ke Shah Alam. RM57.10. Tak termasuk RM4.00 makan kat Kampar. Haha.





RM 57.10 (Part 2)

Part 1

Sebenarnya aku tiada mood nak menulis sambungan RM57.10 disebabkan tiada gambar. Mana taknya, gambar yang aku ambil guna UWS (Ultra Wide and Slim) berserta  Superia 400, menjadi sampah. Semua gambar blank jer. Cinabeng sungguh. Tapi tak apa, berbekalkan semangat jati di malam hari aku sambung jerlah cerita ni. Bagi sesiapa yang nak taw cerita RM 57.10 part 1 boleh ke part 1.

Last sekali masa aku tunggu bas kat Nibung Tebal nak ke Parit Buntar, ada seorang India,  lelaki, bawak tongkat, bag baju, berlari tegesa-gesa ke arah pondok perhentian bus ni. Macam kalut-kalut nak lari dari siapa entah. Aku tengok tak dak pulak bas yang datang. Apahal pulak si mamat India ni nak lari-lari datang pondok bus ni. Aihhhh..memang aku hairan lah, apa pasal mamat ni dok buat kalut lari tunggu kat perhentian bus ni. Dalam kepala terbayang dah cerita-cerita Tamil jenis yang datang nak paw duit, pastu kalaw tak dapat duit, dia hulur pisau kat tengkuk, pastu last sekali mahu tak mahu kena bagi jugak. Damn, tak kan nak jadi macam tu kot kat aku harini. Memang gilababi. Masa yang sama tu aku siap-siapkan (standby) dengan ilmu-ilmu pertahanan diri yang ada. Gamble jerlah. Aku bawak 3 ketul beg kot. Kalaw nak lari memang susah, kebetulan belakang perhentian bus tu ada semak pulak, terbayang pulak aku, kot-kot ada rancangan Bang-Bang Boom apa jadah time panas-panas ni. Macam-macam terbayang kat kepala time gelabah.

Sekali India tu sampai kat perhentian bus aku tunggu tu. Time tu ada aku, India perempuan dengan mamat India yang buat-buat kalut macam bus nak datang dah. Ok, rilek dulu, maintain cool, jangan tunjuk yang kita cuak sangat. Aku usha jer dia, ni petua hasil dari testimonial aku sepanjang hidup, kau usha jer mana-mana mamat yang kau rasa macam ada hasrat yang tak baik kat kau lama-lama, tunjuk macam muka tak puas hati, nescaya, mamat tu kansel niat jahat kat ko. Haha. Ok India lelaki tu duduk sebelah India perempuan tu, dua-dua buat macam tak kenal. Pastu si India lelaki ni mula cakap ape benda entah, dalam bahasa Tamil, mengikut firasat aku dia macam nak mintak duit tambang sebab sign duit dari tangan dia. Sorry, UiTM tiada third language bahasa Tamil. Kalaw ada pon memang aku tak nak amik pon. Ok fine, si India permpuan tu layan tak layan jer dengan India laki ni.

Tiba-tiba drama swasta India saluran Tamil di channel Astro Vanakam kot aku pon tak taw channel berapa bermula. Si India lelaki duduk depan India perempuan. Kedudukan dia macam orang putih nak propose perempuan nak jadi wife. Apa benda pulak ni. Si India lelaki tu serius ikhlas-lah-kot pujuk India perempuan tersebut. Memang serius drama Tamil berlaku time tu. Dengan nangis-nangis dia, pegang-pegang kaki, arengge-arengge ape semua. Macam merayu-rayu sesuatu jer dari India perempuan tu. Sedih pulak aku tengok India lelaki ni. Tup-tup dua-dua orang menangis, memang sedih jugak aku tengok. Walaupon India, aku pon ada sense of sympathy ceq oii. Nak dijadikan cerita rupa-rupanya mereka ini pasangan suami isteri. Si india perempuan ni macam frust sebab lelaki ini main kayu tiga dengan perempuan lain. Justeru dia pon nak belah la dari umah family lelaki ini. Dia belah camtu jer tanpa meninggalkan nota atau test pad kat suami dia. Suami dia sampai umah, tengok bini dia tiada, dia pon segera mencari-cari isterinya. Beliaw telah mengesyaki sesuatu lalu beliau terus packing-packing baju lalu mencari isterinya di serata perhentian bus. Nasibnya baik kerana beliaw jumpa isterinya di perhentian bus kebetulan aku ada ni. Ok, ini semua firasat aku jer, bukanya betul-betul. Gila apa aku nak interview pulak masaalah deorng ni, kang tak pasal-pasal aku jadi orang ketiga dituduh nak mengorat bini dia. Keh keh.

Lebih kurang pukul 2.00pm lebih-lebih bus ke Parit Buntar sampai. Lega ya ammat boleh naik bus, kena aircond laju pulak, memang package betul. Dalam bus selamat ada seat, jadi tak lenguh sangat la kalaw nak berdiri lama-lama. Tambang bus RM5.20. Aku bajet ni dah out journey range dah ni, pukul 2.00pm baru kat Parit Buntar apa gila ni. Sampai kat Parit Buntar pukul 2.45pm macam tu. Dahaga ya ammat, turun bus terus cari kedai-kedai runcit dekat-dekat dengan stesyen bus tu, beli Coke ngn Twisties, 5 minit jer aku habiskan. Gila kebulur. Sambil tunggu-tungu snap sikit gambar around the stesyen bus area. Then baru mula tanya kaunter bus nak ke Taiping. Selesai survey kaunter. Masa servey tanya pon badigol jugak orang-orang kat kaunter, ada setengahnya tak tahu naik bus ape. Ada setengah pulak cakap kene pergi kaunter no 2, tapi aku tengok kaunter no 2 tak wujud pon. Mencabar minda sungguh mereka ini. Last-last dapat tahu kene naik bus merah. Selamat bas merah dah standby siap, Cuma tak jalan jer lagi. Ok rest kejap depan kerusi tu, tengok-tengok gelagat orang.

hentian bus parit buntar

Tiba-tiba datang pulak seorang amoi ni. Sengih-sengih kat aku. Aku sengih la balik, nak tunjuk rakyat Malaysia ni peramah kan. Ok, pastu dia belah jalan mana aku tak taw lah. Kemudian dia datang balik kat aku, dok sebelah pulak, sua rokok. Aku cakap takpe-takpe thanks. Kemudian dia sengih-sengih, ketawa sorang-sorang sambil belah. Sah orang gila. Apa nasib betul hari ni jumpa macam-macam peel manusia sekalian alam. Baru tadi jer menonton drama Tamil, ni kena approach dengan orang gila pulak. Nak sangat pengalaman, pengalaman lah tu kan.

3.15pm baru bas merah ni nak jalan, ke Taiping. Aku dah runsing gila. Sampai bila nak sampai Shah Alam ni. Journey ke Taiping pulak start. Kebetulan hari tu hari khamis, memang kejap-kejap berenti lah sebab budak-budak sekolah. Dalam bus aku dok sorang jer, depan budak sekolah belakang budak sekolah. Teringat zaman sekolah dulu nak pergi sekolah/balik sekolah naik bus transnasional. Macam haram pack dan panas. Kena aku pulak kuat berpeluh, memang package. Sampai mana hala aku pon tak taw, ada seorang pakcik ni naik, dok seat belakang aku. Ishk nak tegur segan, tak tegur bosan ya ammat pula. Skill pertama macam biasa la, kaleh belakang sikit buat-buat tengok belakang. Dia tengok balik, senyum-senyum lah sikit. Tapi dia dok baca paper la pulak. Ah biarlah dia dulu, nanti-nanti aku tegur balik. Bus jalan jer ikut Bukit Merah ke mana entah. Jalan macam pernah lalu zaman kerja survey dulu. Sekali tengok betullah, pernah dok umah tok member aku masa kerja dulu area-area Taiping jugak. Sekali bus ikut jalan bengkang bengkok, layan jerlah, bukan selalu nak layan lap dengan bus. Dok layan lap dengan motosikal jer, pastu tergolek kat Semambu. Haha. Ni cerita dizaman Polisas. Nanti cerita lain.

Dekat-dekat dah nak sampai Taiping sebab tengok sekitar macam maju jer bangunan semua, aku start sembang-sembang sikit dengan pakcik belakang. Dia tanya nak kemana, cakaplah Shah Alam. Student lagi. Sekali dia cakap anak menakan dia ada jugak kat UiTM Shah Alam amik akaun ke matematik ape entah. Perempuan. Nak jugak aku kenal-kenal dengan anak menakan dia, tapi jangan tunjuk sangat yang hang tu suka kenal-kenal dengan perempuan, rilek-rilek sudah. Haha. Dalam dok menyembang dengan pakcik tu, dia cakap la kenapa tak terus jer dari Sungai Petani ke Shah Alam. Aku cakap la saje nak naik bus lompat-lompat nak tengok tempat orang. Lagipon tak rushing, saje try amik pengalaman. Sekali dia bukak cerita pulak dia pernah journey ke Bangkok naik tren dizaman muda mudi dia. Keluar abislah Padang Besar, Bukit Kayu Hitam, Danok, Petani apa bala semua. Layan jerlah aku. Dari situ timbul pulak next target nak journey pergi Bangkok. Entah bila dapat pergi tak taw la.

Bersambung..

Kelas Fotogrammetri

Tadi gua ada kelas fotogrammetri. disebabkan kelas itu boleh tahan boring, gua menulis:

Learning facts and new numbers,
Spectral resolutions, sharpening togethers,
Struggle hard to achieve highers,
To ensure bright in the futures,

Enter class, write down notes,
Remember formula, asking a lots,
Doing practical under the sun hots,
Maintain result as stable tripods.

Given new task also lab-sheet one,
Submit assignment be on due time,
Listen the music, follow the rhymes,
That's the methods to graduate on times.

Early morning, heavily hazes,
Single frequency with carrier phase,
GPS unit stayed save in case,
Job must precise to get praise.

Stereo image relative orientation,
Digitizing, Rescale Bilinear Interpolation,
Parallel images needs normalization,
Re-sampling solutions to get integer positions.

Partial Differentiation, Linear Al-Gebra,
Adjustment Computations as an extra,
Combine together simplified formula,
Fail to do so, next semester book your area.



Review Buku (Kisah Terfaktab)


At first my adrenalin was pumping invigorating, lepas baca buku Kisah terfaktab, aku rasa aku yang Terfaktab. Yes, mula-mula ingatkan Kisah Terfaktab pasal kisah-kisah orang yang telah terfaktab dalam hidup, dalam percintaan, dalam perjalan mencari cinta. Firstly aku assume Kitab Terfaktab adalah sebuah novel. Disebabkan aku suruh member jer yang tolong belikan, tanpa mengenal isi hati buku itu, Memang aku rasa agak terkilan jugak. RM20 dan mempunyai 114 muka surat. Sorry geng terfaktab kalaw korang terfaktab bila baca post ini.

So terfaktab adalah hasil karya penulis-penulis blog terfaktab seperti brader leplep, amoi, bukan penggoda dan rakan penulis yang lain. Basically terfaktab buku tentang motivate yourself dalam masaalah-masaalah dalam percintaan. How to do, how donts. Banyak isu-isu dibincangkan in terms of semasa, sebelum dan menjelang perhubungan dengan seseorang. Entah lah, mungkin aku seorang jer yang merasakan not worth it buying Kitab Terfaktab, mungkin korang semua sukakan buku macam ini. Apa-apa pun cuba beli dan rasai sendiri kitab terfaktab dari toko-toko buku berdekatan anda.

Berhabuk

Makin lama makin berhabuk nampaknya blog ini. Nak tulis menatang apa pun sudah tidak tahu. Mungkin sebab buat-buat bizi dengan kehidupan sehari-harian sebagai student. Semester ini ada satu subjek yang kena buat latihan praktikal - Geodesi, tapi awat aku jadi malas gila entah nak menjalankan aktiviti amali ini. Ah, persetankan semua itu. mungkin sebab unpaid work kot, jadi tahap kebebalan malas buat kerja tu meninggi.

Banyak kali aku tengok dalam Uitm ni, driver mahupon penunggang motosikal, tak hormat pejalan kaki. Cakap nak jadi macam jepun. Kadang-kadang kesian jugak geng-geng pejalan kaki kena lintas jalan tergesa-gesa time traffic jammed. Apa salahnya bagi deorang melintas kejap, berenti lah kejap kereta, motosikal kau tu, bagi deorang melintas jalan, consider la sikit deorang tu berjalan kaki, bawah panas, berpeluh ketiak ape semua. Even kat luar Uitm pon, jalan-jalan sekitar Shah Alam yang penuh dengan zibra crossing, pantang lampu jadi hijau, terus nak memecut laju. At least bagi la chance geng-geng pelintas jalan tu abis lintas jalan. Sebab baru tadi aku tengok amoi kat traffic light depan Seksyen Dua nak kene langgar dengan van. Yang van tu pulak bawa pelancong. Kan dah nampak tak elok dari mata pelancong tu, perangai driver kat malaysia ni. Sekian, terima kasih. 

Review Buku (Saya Pun Melayu)


Saya Pun Melayu.

Saya Pun Melayu tulisan peribadi Zaid Ibrahim, dimana beliau menceritakan tentang pengalamanya dari kecil sehinggalah dewasa. terbahagi kepada 3 bahagian iaitu :-

Bahagian pertama konflik yang dihadapi beliau semasa menjadi menteri - menteri di jabatan perdana menteri, serta isu-isu ketuanan melayu mengikut pendapat beliaw yang merangkumi isu-isu seperti isu ISA, relevan ketuanan melayu pada masa kini, politik UMNO, cabaran yang dihadapi semasa didalam UMNO serta demokrasi berparlimen di Malaysia.

Bahagian kedua pula lebih kepada penceritaan biodata beliau, dimana zaman persekolahanya dari Sekolah Bukit Marak sehingga ke UiTM, cabaran yang ditempuhi semasa zaman pembelajaranya sehingga lulus peperiksaan undang-undang menjadi seorang hakim bertauliah. Dalam bahagian ini juga menceritakan bagaimana beliau menjadi ahli UMNO dan liku-liku dalam perjuangan UMNO.

Bahagian terakhir, lebih menjurus kepada krisis yang berlaku antara beliau dengan UMNO, ulasan mengenai Salleh Abas, zaman Dr Mahathir menjadi pemerintah, isu mengenai Pakatan Rakyat dan kebebasan bangsa Malaysia, pandanganya mengenai orang Melayu dan bukan Melayu serta disertakan juga senarai pemimpin negara yang dihomati beliau.

aku dah habis baca buku ni, tengok macam banyak yang bias belah pembangkang jer, sebab semua menceritakan tentang perkara negatif pasal UMNO. Sikit pun tak ada penghargaan yang diberi, kat Paklah pun yang angkat beliau masa jadi menteri. buku ni macam luahan isi hati beliau lepas kena eliminated dari UMNO. Macam buku Malay Dilemma masa Mahathir kene pecat dari UMNO. (Ini buat kepala, aku baca tak habis lagi pon). Sesuai dibaca untuk semua golongan yang berfikiran terbuka yang tidak tertumpu kearah satu pihak sahaja.

Selesai Sudah.

Macam biasa, alasan buat-buat sibuk walaupon tak sebok mana lama tak update blog. Haha. Bukan ape aku sejak start sesi kuliah sampai ke hari khamis lepas, dok berulang alik naik tangga pergi tingkat enam jumpa dengan PA aku nak setelkan pasal pengguguran kursus. Macam susah gila punya susah, nak setel menatang ni. Dekat tiga minggu kot tiap-tiap hari dok jumpa Dr Manan nak mintak suruh gugur kursus mengulang. Yang Dr ni pulak bukanya sentiasa ada dalam office. Jenuh. Aku pon dah naik fed-up nak mengadap dia. Ya, aku tak pandai pon sebab ada mengulang subjek.

Firstly ingat nak drop subjek ni, mintak dekat kerani office jer nak buat semua ni, tup-tup ada prosedur baru pulak, katanya nak gugur ke tambah jam kredit, ape bagai kene setelkan dengan PA sendiri. Sebab ape berubah jadi camni aku pon tak taw. Mungkin geng kerani dok komplen la kot deorang kene buat kerja banyak. Entah la. Kalaw korang tak buat kerja-kerja ni, korang nak buat ape lagi? tak kan nak bersila makan kuih dok gossip pasal norman hakim dengan si memey kawin kot. Sedap kan makan gaji buta.

Ikut pemerhatian aku, rasanya memang geng kerani ni yang dok komplen deorang ni kene buat kerja banyak sebab sem lepas masa aku mintak tambah jam kredit, depa ni dok bising cakap "PA kamu semua tu buat ape? dok dalam office jer ke?" mungkin ketua program dah kene push dengan deorang ni, jadi urusan pasal jadual pelajar, semester ni PA pulak yang uruskan. Tapi entah la ni teori aku jer.

Tulah satu hal, kalaw dah nama kerani, aku rasa memang camtu lah tugasnya. Dulu kecik-kecik mak suruh mengaji tinggi-tinggi kerja senang, tak nak. Nak jugak pergi berdating dengan pakwe. Sekali result spm dah tak berapa cun, susah nak sambung. Kan dah kene kerja. Dah dapat kerja, nak rilek-rilek pulak macam dia tu graduate master. Entah la kau kerani oi. Janji aku boleh grad on time sudah. Haha. Semester ni 25jam kredit. Dari semester 3 lagi budak-budak poli tak pernah kurang dari 23 jam kredit. Nasib engkaulah budak poli oii..Haha.

Notakaki: Lega ya amat menatang ni dah setel, lepas 3 minggu bersusah payah. Amin.

Analogue

                                                                                                                    
Lomography Taiwan.

Sejak dua menjak ni minat pulak aku dengan analog. Menatang ape itu analog, yehaa menurut kamus dewan muhammad ikhwan analog bermaksud bukan digital kot. Semuanya manual dan mekanikal. Entah aku buat kepalaan jer. Hampa Google sniri jerlah yer. 

Kalaw dah nama analog, secara automatik perkataan oldskool akan muncul (buat kepala lagi). Stop buat kepalaan straight to the point kini aku mula beralih arah kepada oldskoll gadget yakni film slr. Kenapa berubah arah? sebab utamanya aku rasa macam best jer film slr ni, sebab segala bagai semuanya manual. Mencabar jiwa dan raga nak shoot 1 picture pon. Tambahan pula, (cewah ayat karangan) menatang film slr ni harga dy mampu milik bagi student yang daif macam aku ni. Gila apa 28mm 2.8 pon bole dapat dalam rm250. Kalaw cap kenon 17-50 f4L-lah sangat pon dah dekat rm4 ribu.


Fujica ST-605 dilahirkan pada 1976. 

Soligor 28mm 2.8 

Yes of course film slr menggunakan film. Jadi every shoot tu memang worthy, bukan nak shoot ikut dan hang jer. Gambaq tak jadi delete. Apa barang. Haha. Macam gampreng punya ayat. 

Kelebihan lain film slr adalah camera mahupon lens dy sturdy dan mantap dari segi built nya. Memang sangat sedap memegangya. Tak percaya cuba beli satu okay. Satu lagi, film slr mampu mengawal nafsu nak pi shooting tak tentu hala. Ada duit beli kodak, shoot. Tak dak duit simpan kasi kilat jer. Dan yang paling mengubah impak dalam dunia penangkapan gambar aku, result film slr korang kena pi hantar kedai foto cuci dulu, ini boleh menambahkan kuriositi lagi terhadap hasil yang ditangkap berbanding dslr boleh tengok kot image playback, apa barang ( sekali lagi). sekian terima kaseyyy.

hasil ST605 yang dicilok dari internet.

photo courtesy of www.ejadfotopoyo.blogspot.com


www.ejadfotopoyo.blogspot.com


www.ejadfotopoyo.blogspot.com
nota kaki: film slr sangat berkawan baik dengan LOMO community.


Bebelan Warga Kolej Jati.

13 Haribulan September 2011, selesai pendaftaran kolej. Aku dah selamat register kolej, macam biasa, Jati rider la menjadi pilihan hati. Haha. Terima kasih kepada pihak pengurusan jati sebab bagi aku masuk kolej semester ni. Kena bagi kredit oii kat depa ni sebab ada seorang perwakilan kolej ke apa bala entah dok stalk blog aku. Serius!!. Aisehh, aku bukan nak perasan apa, sebabnya masa aku nak register kolej tempoh hari ada la seorang petugas kolej ni tanya nama aku ape. Then aku jawab lah semua bagai. Yang aku spark sikit masa dia kata "oo..ni lah Ikhwan yang rumah makcik dia kat Subang tu.." Aihh, mana mamat ni taw pulak yang umah makcik aku kat Subang, tu yang aku saspek sebab dalam blog aku aku ada tulis pasal aku sembahyang jumaat ari khamis, then aku ada mention la dalam blog tu yang rumah makcik aku kat Subang.

Aku buat dono jelah, malas nak layan sangat dengan perwakilan kolej bagai-bagai ni sebab bagi aku depa ni macam poyo jer lebih. Nak title supaya lepas grad, merit tinggi lah sebab ada position bagai-bagi tu. Boleh pergi melancong bagai-bagai. Lagi satu yang aku dok nampak la, depa-depa ni aktif time nak majlis pemilihan, pastu haram senyap. Apa function pon tak taw. Kalaw kau jadi perwakilan lepas tu bagi nampak function diri kau dengan jawatan yang kau ada tu aku tak kesah. Contohnya, kalaw kau perwakilan kolej bahagian sukan, cuba kau organize apa-apa pertandingan antara blog contoh macam pertandingan futsal. Ok lah jugak. ni pusat snooker pon terbiar begitu sahaja. Entah Q sume dah reput ke, carpet table dah jahanam ke aku tak tawlah. Ada kemudahan tapi tak nak majukan, pandai lah namanya tu kan.

Ah, mampos engkaulah. Pastu malam semalam ada perjumpaan kolej antara pengetua. Macam biasa, orang yang suka memprotes macam aku ni confirm-confirm tak pergi. Kalaw buat makan-makan ke lepas perjumpaan tu, ok jugak. Haha. Ni kau nak suruh budak-budak berhimpun, duduk ramai-ramai macam banduan, kau membebel tak tentu arah, pastu kau belah, sebelum belah tu kau dapat menikmati jamuan hasil wang student-kot. Pastu end. Yang student semua ni, dengar bebelan kau, pastu kau cakap jangan kutuk-kutuk kolej dalam facebook ke blog ke, apa ada hal. Takut pelajar memberontak? bagi teguran pon tak boleh, macam mana nak majukan management. duit maw laju, kemudahan cam haram. 

Masa register tu aku bajet nak register sekali dengan member sem lepas aku. Tup-tup dia cakap rayuan kene register esok. Aku pulang lah dengan hampa. Esok aku datang awal pagi register, selamat dapat bilik yang ok. Kesian pulak aku tengok member aku yang register awal tu dapat bilik macam hampeh. Bayangkan lah dinding ada kesan-kesan hitam, meja study tiada. Gila betoi. Aku tengok bilik tu layak dipangil stor jer, bukan bilik. Sadis gila condition dia. Yang pegawai-kolej-lah konon siap dapat umah siap dengan air-cond. Wadehel semua tu. 

Sekian sahaja bebelan warga Jati ini.

RM 57.10 (Part 1)


Alkisahnya, aku dapat idea nak travel dari blog Udey Ismail. Mamat ni merupakan seorang fotographer feveret aku sebab gambar-gambar dia nampak neutral dan semula jadi. Entah rasanya dari tahun lepas lagi, aku dok follow blog dia, in the same time dalam blog itu ada journal-journal yang ditulis based on pengalaman dia backpacking around the world. Aku tertarik kerana dengan style dia yang main redah jer, kadang-kadang macam gamble pun ada. Aku lagi minat backpack style main redah, sebab dari situ lagi gain more experience sebab lebih kena berdikari dari mengharapkan bantuan internet.

Jadi kebetulan hendak balik Shah Alam ini, aku rancang nak buat mini backpacking dari Sungai Petani ke Shah Alam. Kali ini aku decide nak travel solo, memandangkan macam simple sahaja dari Sungai Petani ke Shah Alam. Jarak dari Sungai Petani ke Shah Alam pun tak jauh sangat, lebih kurang 388 Kilometer. Seperti biasa, pertama Google dahulu tempat-tempat yang aku nak singgah within the journey. Then sudah decide, pilih hari yang bersesuaian, lepas itu jalan.



Jam 10 pagi 8 September 2011, aku keluar rumah untuk memulakan perjalanan, salam-salam dahulu dengan mak dan abah, then gerak pergi stesyen bas intercity Sungai Petani. Dari rumah ke stesyen bas, aku mintak pertolongan Khairul, member se-taman untuk tolong menghantar ke stesyen bus.


Stesen Bus Sungai Petani
Stesen Bus Sungai Petani 2
Sampai jer ke stesyen bus, aku terus pergi ke kaunter pertanyaan, bertanya pasal bus yang nak pergi ke Butterworth. Selamat masa itu bus dah ready, cuma tak jalan jer lagi, nasiblah jugak masa itu jam lebih kurang 10 lebih, orang pun tak berapa ramai, kalau kena masa pukul 1, jenuh jugak lah nak berebut dengan budak-budak sekolah yang nak balik sekolah masa tu. Dari Sungai Petani ke Butterworth aku naik bas Maraliner, cas tambang berharga RM3.90. Firstly aku ingat bus ni jenis berhenti-berhenti ambil orang, rupanya tak, direct terus dari Sungai Petani ke Butterworth guna highway. Spoiled jugak lah, cadang itu nak naik bus berhenti-berhenti dari Sungai Petani ke Shah Alam. Boleh juga aku nak tengok-tengok pemandangan di tepi jalan, sawah padi, rumah-rumah orang kampung. Ini kalaw dah naik highway memang nampak hutan jer lah, tak pun nampak dapur rumah orang. Tak apalah cakap dalam hati, lagipun jalan dari Sungai Petani ke Butterworth memang dah biasa lalu, jadi tak terkilan sangat lah bus ni tak lalu ikut jalan biasa itu.

Jam 11.15, sampai stesyen bus sementara Butterworth. Kalaw diikut nama rasmi yang ditulis di signboard disitu, namanya Stesyen Bus Penang Sentral. Stesyen bus ini sebenarnya tengah direnovate. Entah bila nak siap pun tak tahu la. Sebab kalau tak silap dari zaman aku belajar diploma lagi sedang direnovate, bapak lama punya hampir masuk 4 tahun. Dekat sini tak adalah sesak sangat, mungkin sebab bukan hari hujng minggu, jadi orang yang nak datang jalan-jalan pun kurang. Turun sahaja dari bus, macam biasa geng-geng "KL sekarang" siap-siap tunggu depan pintu bas, aku nak turun pun jadi macam takut, sebab depa ni style macam nak memaksa orang beli tiket dari depa. Lepas itu kalaw tak beli mesti tarik muka sekupang, style aku kalau kena approach dengan geng-geng ini memang, buat derk jer. Habis kuat pun angkat tangan sambil tunjuk sign "ok-ok", "tak apa-tak apa", then belah. Satu lagi  masaalah dekat stesyen bus Butterworth ini, bus intercity dengan express di combine sekali. Jadi nampak macam serabut sikit. Kalau bus intercity, company Rapid yang handle, kalau express ke bandar-bandar luar yang lain macam-macam brand ada, pilih jer. Memandangkan aku tak pernah naik Rapid, aku jadi "perak buihh" jugak sebab first time nak naik. Lepas pergi kaunter Rapid tanya prosedur, setel. Cari bas nombor 801 dan naik.  Nasib baik jugak tunggu lebih kurang 10 minit sahaja, bus  801 sampai. Yo, first time naik Rapid. Haha. Kena cas RM3.40. Ingat macam Rapid kawasan Lembah Klang, Shah Alam kena guna kad "Touch n Go", rupanya Rapid Penang ini masih  oldskoll sebab kena bayar melalui mesin duit lagi. Tak pulak aku nampak benda seperti sensor untuk kad "Touch n Go". Yang nampak perbezaan adalah tangga bus Rapid tidak tinggi seperti tangga bus Maraliner, Transnasional tidak pun bus intercity yang lain, tangganya rendah sedikit, sesuai untuk golongan berumur, user friendly . Seat bahagian hadapan seperti tinggi sedikit dari seat bahagian belakang, yang lain-lain lebih kurang sama sahaja.

Stesen Bus Butterworth.

Stesen Bus Butterworth 2
Dari Butterworth ke Nibung Tebal memang azab gila. First time dengan Rapid pun dah kena pengalaman buruk. Aku tak tahu sama ada aku yang kuat berpeluh, tak pun memang aircond dia slow ya amat. Panas gila. Dari Butterworth ke Nibung Tebal, lebih kurang 1 jam setengah. Entah dia pusing-pusing dahulu kawasan Bukit Mertajam lepas itu barulah ke Nibung Tebal. Akibat tak tahan azab panas, aku ubah seat dekat dengan pintu tengah bus, dan setiap kali bas berhenti, angin dari luar yang kuat akan masuk semasa pintu terbuka. Memang angin tu bercampur dengan habuk apa bagai, tapi ok la sikit dari panas dok seat-seat bahagian belakang. Dari Butterworth ke Nibung Tebal, bus ikut jalan Bukit Minyak, Sungai Bakap, Jawi lepas itu sampai ke Nibung Tebal. Sempat juga tengok balik site-site yang aku pergi masa praktikal diploma dahulu, nak tengok dah naik bangunan ke blom. Ada yang dah naik, ada yang macam itu jer, rasa sia-sia sahaja penat lelah masa buat kerja dahulu. Antara yang dah naik, kuarters polis kat Jawi, tengok bangunan lawa-lawa jer, rasa bangga pon ada sebab boleh tengok bangunan dari hasil kerja ukur yang kita buat walaupun masa itu ada lari lebih kurang 0.3 m. Haha. Tapi bangunan naik jugak, entah, layan jer, janji siap sudah.

First time dalam sejarah sampai Nibung Tebal, memang aku blur tak tahu nak buat apa, sebab bus yang berhenti kat Nibung Tebal pun berhenti tepi jalan macam itu jer, tak berhenti kat stesyen bus sendiri. Aku nak buat apa pun tak tahu. Last sekali tanya jer kat penumpang yang turun sekali di Nibung Tebal tu. Ada seorang pompuan India dalam lingkungan makcik-macik jugak, aku tanya dengan dia, dimana stesyen bus Nibung Tebal, sekali dia pun tak tahu. Lepas itu aku jalan depan sikit masuk kawasan pekan Nibung Tebal. Pekan dia simple macam pekan Tikam Batu, banyak kedai-kedai kebanyakannya tokey Cina. Nak tengok kedai Melayu sangat susah. Then aku nampak satu kedai jual alkhohol, aku masuk main redah jer, tokey kedai itu dah tengok aku lain macam. Dia ingat aku nak beli la kot. Aku tanya dengan tokey itu pasal stesyen bus Nibung Tebal, dia pun tak tahu, hampa jugak. Tup-tup aku nak keluar dari kedai, ada seorang India customer kedai itu, dia dengar lah kot ape yang aku tanya, dia bagitahu Nibung Tebal memang tiada stesyen bus, bus semua akan berhenti di kawasan tepi jalan bus Rapid berenti tadi. Ok, then aku cakap nak ke Taiping dari sini macam mana. Lepas itu dia cakap dari Nibung Tebal memang tiada bus ke Taiping melainkan kena pergi ke Parit Buntar dulu, untuk pergi ke Parit Buntar, kena tunggu bus dekat area tadi, tapi kena  tunggu di seberang jalan. Setel dah dapat info semua, aku tunggu dekat perhentian bas yang India itu cakap tadi.

Pekan Nibung Tebal

Tempat bus berhenti di Nibung Tebal.

Dekat perhentian bus itu ada seorang India perempuan. Muda lagi kalau tengok dari muka dia. Sampai jer aku dekat perhentian tu, senyum-senyum sikit kasi pancing sebab nak confirm balik betul ke bas nak ke Parit Buntar kena tunggu kat sini. Selamat betoi ape yang India kat kedai alkhohol tu cakap. Mana la nak taw, entah dia tengah high ke, main tibai cakap jer, tak pasal-pasal jer nanti ke mana hala. Tunggu jerlah kat situ dengan perempuan India itu. Sempat jugak  borak-borak sikit dengan dia, rupanya rumah tok dia pon ada jugak kat Sungai Petani. Haha. Memang orang Sungai Petani kuat merantau kot.

Tiba-tiba dari seberang jalan ada seorang India lelaki, bawak tongkat, bag baju, berlari tegesa-gesa ke arah pondok perhentian bus ni. Macam kalut-kalut nak lari dari siapa entah. Aku tengok tak dak pulak bas yang datang. Apahal pulak si mamat India ni nak lari-lari datang pondok bus ni. Aihhhh..

who is that..?

coutesy of :  http://bikanerphoto.wordpress.com/